10 Λόγοι για να επισκεφθείτε την Φολέγανδρο

1. ΧΩΡΑ
Αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων! Σφηνωμένη στο χείλος ενός κατακόρυφου γκρεμού προδιαθέτει για περαντζάδα δίχως τέλος. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα γραφικά σπίτια κουβαλούν μια αύρα παρελθόντος. Μα πάνω απ’ όλα την προσοχή τραβούν οι χαρακτηριστικές πλατείες· η Πούντα με τη μαγευτική θέα, ο Δούναβης με τις εκκλησίες του Ταξιάρχη και αυτή του Αγ. Νικολάου με την πλούσια βλάστηση και τα ιδανικά για πρωινό cafes! Επίσης, η κεντρική Πιάτσα, η Πάνω Κονταρίνη και η Μαράκι προσφέρονται για φαγητό και ρακόμελα. Η Χώρα είναι μαγνήτης. Σε τραβάει από την πρώτη κιόλας μέρα και σε κάνει να ζητάς συνέχεια ακόμη περισσότερα!

2. ΚΑΣΤΡΟ
Απ’ όποια είσοδο κι αν μπείτε -το Παραπόρτι ή τη Λότζια- το παλιό κομμάτι της Χώρας θα σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που κατοικείται έως σήμερα, γεγονός που τον κάνει να αποπνέει μια αίσθηση ονειρική! Η βόλτα σας θα καταλήξει στην Παντάνασσα, που θα σας «χαρίσει» ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα…

3. ΠΑΝΑΓΙΑ
Σήμα κατατεθέν του νησιού. Η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολεγάνδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στέκει αγέρωχη στο βράχο, στη θέση ενός αρχαίου ιερού. Η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή και συνδέεται με πειρατές και μύθους. Μην αφήσετε να σας πτοήσει η ανάβαση των πολλών, ομολογουμένως, σκαλοπατιών… θα το μετανιώσετε!

4. ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΗΣ
Το γραφικό λιμάνι! Ιδανικό για φρέσκο ψάρι και βουτιές στα Χοχλίδια, την παραλία που το «αγκαλιάζει» στοργικά. Οι ρυθμοί εδώ είναι άκρως χαλαροί∙ χαζέψτε τους ψαράδες καθώς αράζουν τα καΐκια τους, απολαύστε καλούδια του βυθού στις ταβέρνες, κολυμπήστε στις ήρεμες γειτονικές ακτές…

5. ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ
Το χωριό που φημίζεται για την αυθεντικότητά του! Θα δείτε τις «θεμωνιές» -τοπικές αγροτικές κατοικίες- κάποιες από τις οποίες σώζονται στην αρχική τους μορφή, θα συναντήσετε ανθρώπους γνήσιους και φιλόξενους, θα δοκιμάσετε τοπικές συνταγές και θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στο χωριό σας -αν όχι στο σπίτι σας!

6. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Γυρίστε το χρόνο πίσω και ξεναγηθείτε σε μια παραδοσιακή «θεμωνιά». Πρόκειται για ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα και στάβλο, μέσα στο οποίο διατηρούνται η κατοικία, το κελάρι-ελαιοτριβείο, ο φούρνος, η μάντρα, το πατητήρι, όπως επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα και ενδυμασίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Οικομουσείο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος ζωγράφος… του Αιγαίου, Μάρκος Βενιός. Αν τύχει και τον συναντήσετε, μην χάσετε την ευκαιρία για μια συζήτηση μαζί του! (Ώρες λειτουργίας: 17:00-20:00. Είσοδος: ελεύθερη, τηλ. 22860 41240)

7. ΜΕΛΙ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
«Το καλύτερο μέλι του νησιού το φτιάχνει ο Σταμάτης ο Λιζάρδος», θα σας πουν οι ντόπιοι. Τον εντοπίσαμε, μας πήγε στα μελίσσια του στο Μαύρικα και μας μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη… Τι κάνει το προϊόν του τόσο ξεχωριστό; «Φροντίζω οι μέλισσες να έχουν πάντα καινούριες κερήθρες και να τρέφονται αποκλειστικά με μέλι», μας εξομολογήθηκε. Όσο για το που θα τον βρείτε, όποιον και να ρωτήσετε στο νησί θα σας οδηγήσει σε εκείνον!

8. ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Απαραίτητο συστατικό των διακοπών σας στο νησί! Προτιμήστε την «Παναγιά Φολεγάνδρου» ή την «Παναγιά Φολεγάνδρου Ι»∙ ο καπετάν Βαγγέλης Βένιος, βέρος Φολεγανδρίτης, θα σας συστήσει και στις πιο απόκρυφες παραλίες!
(Κιν. 6932 297896)

9. ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η πιο δημοφιλής ακτή είναι η Αγκάλη στον ομώνυμο οικισμό. Απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα και φημίζεται για τη χρυσαφένια της αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα σχετικά ρηχά νερά. Εδώ θα βρείτε ταβερνάκια, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Κάτεργο με το χαρακτηριστικό σκούρο πέτρωμα -λόγω της εξόρυξης αιματίτη στην περιοχή- θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού και όχι άδικα. Στον Άγιο Νικόλα θα απολαύσετε κρύα νερά και σκιά από αρμυρίκια, ενώ πιθανότατα θα συναντήσετε και γυμνιστές. Για τους λάτρεις της ηρεμίας και της απομόνωσης, το Λιβαδάκι και το Αμπέλι αποτελούν ιδανική επιλογή.

10. ΡΑΚΕΝΤΙΑ
Ξεκινήστε με ένα gourmet πρωινό, συνεχίστε με ισχυρές δόσεις ηλιοβασιλέματος, δροσερά cocktails -δοκιμάστε Cubertini και προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα συστατικά του- υπό τους ήχους που επιμελούνται οι guest djs και θα καταλήξετε να χορεύετε μέχρι αργά με ψαγμένες μουσικές σε ένα πέτρινο παρασκευαστήριο ρακής… Στα Ρακεντιά ο χρόνος σταματά, η θέα στο Αιγαίο αιχμαλωτίζει και όλα συνωμοτούν στο να μην σας κάνει καρδιά να το αποχωριστείτε!

Επικοινωνήστε μαζί μας στο info[at]neolaia.gr για να προσθέσετε το ξενοδοχείο σας!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;