Το 6% είναι ακατάλληλο να οπλοφορεί...

Να περάσουν σε δουλειές γραφείου ζητήθηκε σε 110 από τους 1.800 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ψυχιατρικές εξετάσεις. Συνολικά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι το 6% των αστυνομικών είναι ακατάλληλο να οπλοφορεί, όμως οι Ένώσεις Αστυνομικών αντιδρούν, τόσο για το κοινωνικό στίγμα που δημιουργείται από την παράδοση των όπλων, όσο και για το οικονομικό κόστος που ενέχει αυτή, καθώς… στερεί από τους ένστολους το επίδομα μαχιμότητας.

Η υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση των ενόπλων θεσμοθετήθηκε με νόμο το 2003. Όπως προβλέπει το άρθρο 2 του νόμου, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτησή τους, οι αστυνομικοί πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται από επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσω ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και συνέντευξης, η επιτροπή εξετάζει την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση και αντίληψη, καθώς και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις των ενστόλων. Η επιτροπή απαρτίζεται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ερωτήσεων που θέτει είναι: «Μπαίνεις στο σπίτι σου και βλέπεις να βιάζουν την κόρη σου. Οπλοφορείς. Πώς αντιδράς;», «Πιστεύεις στον Θεό; Αν ναι, πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανάμεσά μας άγγελοι και άγιοι;», «Πιστεύεις στα ζώδια;», «Νομίζεις ότι σε παρακολουθούν;», «Πώς είναι το σεξ με τη σύντροφό σου;»

Η εφαρμογή του νόμου του 2003 ανεστάλη λίγους μήνες μετά την ενεργοποίησή του, μετά από διαμαρτυρίες των αστυνομικών. Στη σκιά της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όμως, ενεργοποιήθηκε εκ νέου από τον περασμένο Φεβρουάριο και διατάχθηκε η επαναλειτουργία των επιτροπών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;