Κριτική έργου | Οι Αναλώσιμοι

Αν και φανατικός Σταλλον-ικός , θα βάλω τα δυνατά μου η κριτική μου να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη . Το όλο concept , της υπερσυγκέντρωσης δηλαδή  όλων των υπερ-ηρώων ( εκτός του Jean-Claude Van Damme βεβαια , πράγμα που όλους τους cinefil του είδους μας έβαλε σε σκέψεις ) υπο την στέγη μίας ταινίας προκαλεί δέος ! Έχοντας δεί και προ δυετίας  την γενικά αξιόλογη προσωπική δουλειά του Stallone ΄΄JOHN RAMBO΄΄ , ολοι μας περιμέναμε μια ταινία του ιδίου βελινεκούς .

Πράγματι την ταινία την χαρακτηρίζει

  • ένα συναίσθημα που αναμιγνύει αμερικάνικο πατριωτισμό και πίστη σε ιδανικά και ιδεώδη που σχετίζονται ανάλογα με το σενάριο της εκάστοτε ταινίας , πράγμα σύνηθες για τις περισσότερες σοβαρές δουλειές του Sylvester Stallone που τον χάραξαν στη μνήμη μας
  • ένα νεόφερτο αίσθημα νοσταλγίας σε παλαιότερες εποχές 70’s 80’s που μας το εισήγαγε ο Mickey Rourke ( και όχι μόνο ) στο ΄΄ Wrestler ΄΄ και βεβαίως το συνέχισε και στην εν λόγω ταινία
  • η ωμή βία συνδιασμένη με την τέχνη των mettre του είδους Jet Li και Jason Statham .

Το σενάριο προς μεγάλη μας λύπη δεν ήταν κάτι το σπουδαίο ούτε σύνθετο με ιδιαίτερες ανατροπές , το αντίθετο ήταν ξεκάθαρο . Ίσως βέβαια να ήθελε και ο σεναριογράφος να στρέψει το ΄΄μίσος ΄΄ του θεατή ενάντια στον ΄΄κακό΄΄ της υπόθεσης που σε όλη την διάρκεια του έργου ήταν συγκεκριμένος και εξαιρετικά αντιπαθής .

Με λίγα λόγια η πλοκή του έργου έχει ως εξής : Η ανίκητη μισθοφορική ομάδα του Stallone αναλαμβάνει την πιο δύσκολη δουλειά που της έχει ανατεθεί μεχρι τώρα . Η αποστολή μοιάζει μάταιη , 6 άτομα εναντίον ενός ολόκληρου στρατού ! Η σωστή στρατιγική και ο αρχικός ακριβής σχεδιασμος είναι αυτοί που θα εγγυηθούν το αποτέλεσμα . Όμως κάτι πάει στραβά , και οι πρωταγωνιστές εγκαταλείπουν την προσπάθεια και επιστρέφουν πίσω . Το θηλυκό στοιχείο όμως , που είναι ο αστάθμιτος παράγωντας στην εξέλιξη όλων των γεγονώτων μετέπειτα , κάνει την εμφάνισή του . Στη συνέχεια τα πράγματα αρχίζουν και ξετυλίγονται και όλα είναι παιχνίδια των διαπλεκόμενων συμφερόντων της CIA και της μαφίας σε δουλειές με ναρκωτικα .

Δε μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω και την επανεμφάνιση του Arnold Swartzeneger στην μεγάλη οθόνη ! Πράγματι αληθεύει οτι οι 2 φίλοι Αrnold και Sylvester εμφανίστηκαν μαζί για πρώτη φορά και μάλλον και μοναδική φορά σε ταινία . Στα λίγα λεπτά που συνεμφανίσθησαν είχανε μια μικρή εύθυμη και με πολλές ατάκες λογομαχία ενώπιον του Bruce Willis ! Το στοιχείο του γέλιου δεν έλειψε από την ταινία ιδιαίτερα στην αρχή , μέχρι να μπεί ο θεατής στο ΄΄ζουμί΄΄ της υπόθεσης , κάτι που εμένα με βρήκε αντίθετο .

Εδώ θα μου επιτρέψετε να παραθέσω και το δικό μου προσωπικό πόρισμα σε σχέση με την επιλογή του τίτλου του έργου . Όλοι οι λάτρεις του είδους , θα θυμόμαστε ότι στο ΄΄Rambo 2΄΄  την έκφραση ο Stallone  ” I am expendable ” την αναφέρει αρκετές φορές στην τότε επίτιμη θηλυκή παρουσία του έργου όπου έγινε και αντικείμενο έντονου σχολιασμού απο την ίδια . Είμαι βέβαιος 101% ότι από τότε αυτή η φράση περιτριγυρίζει το μυαλό του Sylvester και ότι έψαχνε μια αφορμή για να την τοποθετήσει σε κάποιο απο τα δημιουργηματά του . Αν ανατρέξετε στην τότε θρυλική ταινία του 1985 είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου .

Αν μου ζητούσαν να την βαθμολογήσω θα της έβαζα 8,2 /10 . Δεν βάζω άριστα λόγω της απλότητας του σεναρίου και της ΄΄ υποβάθμισης ΄΄ του Jet Li , τον ήθελα σε σπουδαιότερο ρόλο όπως άλλωστε του αρμόζει .

Γενικά κατά την γνώμη μου η ταινία με μια πιο ακριβή παραγωγή και χωρίς βιασύνες θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη .

Ευχαριστούμε πολύ τον Απόστολο Τέγο για την κριτική του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;