Πασχαλινοί Προορισμοί | Μεσσηνία!

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Ηπειρωτική Ελλάδα, συναντάμε τη Μεσσηνία, ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς το Πάσχα. Εκεί που τα έθιμα, δεν είναι και τόσο.. αθώα!

Καταρχάς, για όλους εμάς που με τη γεωγραφία έχουμε ένα προβληματάκι, η Μεσσηνία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και έχει πρωτεύουσα την Καλαμάτα.

Αξιοθέατα εκτός Πάσχα

Το κάστρο της Καλαμάτας

Κατά το 1500 π.Χ. πάνω στο βράχο, Ακρόπολη, του σημερινού κάστρου της Καλαμάτας το βασιλόπουλο Φάρις από το αρχαίο Άργος ίδρυσε το βασίλειό του και την πόλη που ονομάστηκε Φαραί από το όνομά του (λεγόταν Φάρις). Σήμερα, το κάστρο αποτελεί μία τοποθεσία όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το πευκόφυτο τοπίο του, και η υπέροχη πανοραμική θέα του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Λόγω επικινδυνότητας, η πόρτα που οδηγεί στο κέντρο του κάστρου είναι κλειδωμένη, και ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί μόνο περιμετρικά εντός του κάστρου.

Το κάστρο της Κορώνης

Η πολιτεία της Κορώνης στη νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου διατηρεί όλη της τη γραφικότητα, που οφείλεται όχι μόνον στη γεωγραφική της θέση αλλά και στην αρχιτεκτονική της σύνθεση. Τα διώροφα σπίτια με τα περίτεχνα μπαλκόνια και τις στολισμένες προσόψεις, μιλάνε για μια αρχοντιά, αλλά και για την ακμή της πολιτείας σε παλιότερες εποχές. Η Κορώνη μαζί με τη Μεθώνη είναι δυο πολιτείες που γνώρισαν μεγάλη ακμή από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα και απετέλεσαν λιμάνια κλειδιά για το εμπόριο από και προς την Ανατολή, τα “μάτια της Βενετίας” στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η οικονομική τους ακμή και η κοινωνική τους διάρθρωση συνεχίστηκαν και στον 19ο αιώνα, οπότε αποτελούσαν κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας, Σήμερα εκτός από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που αντανακλά την ιστορική μνήμη, και στις δύο πολιτείες στέκονται ερειπωμένα δύο κάστρα. Από αυτά της Κορώνης, στη νοτιοανατολική άκρη του Μεσσηνιακού κόλπου, είναι το λιγότερο καλά διατηρημένο.

Αρχαία Μεσσήνη

Πασχαλινά Έθιμα

Καλαμάτα

Με αφετηρία τους απελευθερωτικούς αγώνες και με έναυσμα τις σαΐτες με τις οποίες οι Μεσσήνιοι αντιμετώπιζαν το ιππικό των Τούρκων, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα, στην Καλαμάτα, ο λεγόμενος σαϊτοπόλεμος ή αλλιώς έθιμο των μπουλουκιών. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές και οπλισμένοι με τις σαΐτες, δηλαδή με τους χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Πλατύ Αρφαρών

Πρόκειται για τις φημισμένες ιπποδρομίες που γίνονται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η διεξαγωγή τους δεν διεκόπη ποτέ. Πραγματοποιούνται στο ιπποδρόμιο του χωριού το οποίο αποτελείται από έναν χωμάτινο δρόμο μήκους 1 χλμ και πλάτους 10 μέτρων, με αφετηρία το ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και προορισμό το χωριό. Οι θεατές κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 3000!

Περισσότερες προτάσεις για πασχαλινές διακοπές, στο Πασχαλινοί Προορισμοί | 10 προτάσεις για όλα τα γούστα! , ενώ μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας, στο Neolaia Επικοινωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;