Γιατί «δεν» φορολογείται η Εκκλησία; (Μέρος 2ο)

Σε συνέχεια του πρώτου άρθρου που μας έστειλε ο Θάνος μέσω του info[at]neolaia.gr, ήρθε η στιγμή για το δεύτερο μέρος:

Θα ήθελα μέσα από το δεύτερο μέρος του άρθρου μου «Γιατί «δεν» φορολογείται η Εκκλησία;» να μπούμε λίγο στα ποιο βαθιά που ισχύουν σήμερα για την φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους:

  • Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους
  • Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%
  •  Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου
  • Φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι. Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων),
  • Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,
  • Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.
  • Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους
  • Φ.Π.Α. με τους προβλεπομένους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά
  • Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών
  • Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατά το έτος 2011, κατέβαλαν συνολικά φόρους ύψους 12.584.139,92 ευρώ»

Άρα τι δεν φορολογείται;

1. Οι χώροι λατρείας. Παρακαλώ τον οποιονδήποτε που μπορεί να μας αναφέρει σε ποιες χώρες της Ευρώπης φορολογούνται οι χώροι λατρείας….

2. Δεν φορολογούνται τα «τυχερά», τα οποία κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει ακόμη και αν του ζητηθούν.

3. Χιλιάδες μερίδες συσσιτίων, μυριάδες είδη πρώτης ανάγκης από εκκλησιαστικά “κοινωνικά παντοπωλεία” και φιλανθρωπικά συστήματα, η στέγη αναξιοπαθούντων και γερόντων. Τα βοηθήματα και οι υποτροφίες σε φοιτητές, σε άτομα που οι τράπεζες απειλούν για πλειστηριασμό, σε ασθενείς που παρόλο είναι ασφαλισμένοι, χωρίς την οικονομική βοήθεια της Εκκλησίας δεν μπορούν να κάνουν μια εγχείρηση, πολλές φορές μάλιστα σοβαρή ακόμα και στο εξωτερικό. Δεν θα γράψω περισσότερα, άλλωστε μπορείτε να τα βρείτε. Με λίγα δεν φορολογείτε ο πόνος και η παράκληση των αδυνάτων.

Το κράτος δεν βοηθάει και δεν ευεργετεί την Εκκλησία. Την έχει ανάγκη αφού αυτό δεν έχει την δυνατότητα να γίνει κράτος πρόνοιας. Στην ουσία ότι γλιτώνει η Εκκλησία είναι σε όφελος του πολίτη. Ξέρω θα μου πείτε για τους «εμπόρους» κληρικούς. Υπάρχουν και αυτοί… Άνθρωποι είναι όπως όλοι μας. Αφού εμείς είμαστε καθαροί και αμόλυντοι έχουμε ένα λόγο παραπάνω να βοηθήσουμε ώστε να απομακρυνθούν τα κακώς κείμενα… Στο χέρι μας είναι.

Θεωρείτε δίκαια τα φορολογικά μέτρα; Αν ναι, να δώσει η Εκκλησία τα πάντα και ας κλείσουν τα συσσίτια, εκκλησιαστικοί υπάλληλοι ας μπουν στην ανεργία… Τώρα αν θα δείτε 10.000 οικογένειες φτωχές και 1.000 ή περισσότερους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους άνεργους μην λυπηθείτε, θα είναι υποκριτικό… Αν πάλι θεωρείτε τα μέτρα άδικα, άδικα είναι και για την Εκκλησία αλλά και για τους πολίτες….

Κάποιος φίλος, σχολιάζοντας το πρώτο μέρος του άρθρου μας, αναφέρει ότι θα μπορούσα να γίνω δικηγόρος του Εφραίμ… Φίλε δυστυχώς δεν κάνω για δικηγόρος. Σε δικαιολογώ. Το άρθρο η συντακτική ομάδα το πρόσθεσε στην κατηγορία «Απόψεις». Τα επιχειρήματα δεν είναι η άποψη μου αλλά νόμος του κράτους δημοσιευμένα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν θέλω να αποδείξω τίποτε. Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη. Αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και την πραγματικότητα.

Ξέρω ότι πολλοί με το που διάβασαν τον τίτλο θα σκέφτηκαν τι «παπαριές» γράφει αυτός τώρα… Αυτές τις «παπαριές» όμως σας προκαλώ να τις συζητήσουμε και γιατί όχι να αναθεωρήσω αλλά όχι με γενικότητες μα με επιχειρήματα.

Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ γιατί όταν η πατρίδα μας περνά μια κρίση… το πρώτο θέμα που βγαίνει είναι η μη φορολόγηση της Εκκλησίας… Είναι δική μας σκέψη ή μας την επιβάλλουν;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;