ΑΠΘ | Διεθνές Συνέδριο «Πληροφορική στην Ιατρική Εκπαίδευση 2012»

Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Πληροφορική στην Ιατρική Εκπαίδευση 2012» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Πιο συγκεκριμένα, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 και ώρα 8.30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «Multi-type Content Repurposing and Sharing in Medical Education (mEducator) – Ανταλλαγή και επαναστόχευση/αναπροσαρμογή εκπαιδευτικού υλικού πολλαπλών μορφών στην ιατρική εκπαίδευση», με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Μπαμίδη.

Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο: ΑΠΘ | Avatar και νέες τεχνολογίες στη διάθεση των φοιτητών

Στο Συνέδριο θα ανακοινωθούν ερευνητικά αποτελέσματα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Εκπαιδευτικές Θεωρίες και Σύγχρονη Πρακτική Εκπαίδευση στην Ιατρική, Εικονικοί ασθενείς, Εξέλιξη των παιδαγωγικών μεθόδων στην Ιατρική,  Τεχνολογικά πρότυπα, Ιατρική 2.0, Τεχνολογίες του Σημασιολογικού Ιστού και Ιατρική 3.0, Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα, Θέματα Ηθικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Παιχνίδια σοβαρού σκοπού, και άλλα.

Η χρήση νέων τεχνολογιών στην ιατρική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την εξέλιξή της. Ένας αριθμός εισηγήσεων του συνεδρίου αναφέρεται σε καινοτομικές προσεγγίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση και τη χρήση νέων τεχνολογιών διαδικτύου (Web 2.0 και Web 3.0). Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα από τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων των παραπάνω δύο ειδών τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις καινοτομικές και ιδιαίτερα ελκυστικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις με βάση το πρόβλημα, και πώς αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση εικονικών ασθενών και «παιχνιδιών σοβαρού σκοπού».

Οι εικονικοί ασθενείς αναπτύσσονται ως προσομοιώσεις ή αναπαραστάσεις ατόμων που εμπλέκονται σε υγειονομικές διαδικασίες δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές ιατρικής και νέους ιατρούς για την απόκτηση συνδυασμού γνώσης και εμπειρίας. Με τις προσομοιώσεις αφενός οι ασθενείς δε διατρέχουν κινδύνους από πιθανά λάθη των εκπαιδευομένων, αφετέρου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα εξερεύνησης πολλαπλών επιλογών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, σωστών ή και εσφαλμένων, χωρίς επιπτώσεις στους πραγματικούς ασθενείς.

Επιπλέον, προβλήματα όπως αυτό της λήψης του ιατρικού ιστορικού έχουν σχεδιαστεί με βάση σύγχρονες πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διενέργεια σεναρίων μέσα από «παιχνίδια».

Οι πρώτες πιλοτικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν πως η παραπάνω προσπάθεια έχει θετικό αντίκτυπο και ενισχύει τη μάθηση και τη θετική εκπαιδευτική/παιδαγωγική εμπειρία.

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ιατρούς/οδοντιάτρους, επιστήμονες πληροφορικής, και στελέχη που εμπλέκονται σε θέματα Ιατρικής και Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης και της υποβοήθησής της με νέες τεχνολογίες, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τα θέματα ανοιχτής γνώσης και διαδικτυακής συνεργασίας.

ΕΑΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί Πρωτότυπο Διήμερο Σχολείο (spring school) για τις Τεχνολογίες Δημιουργίας & Ανταλλαγής Ιατρικού Εκπαιδευτικού Υλικού, στις 4 και 5 Απριλίου 2012, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο δίνεται η δυνατότητα να ασκηθεί κανείς σε ελεύθερα εργαλεία και συστήματα που επιτυγχάνουν να αναπροσαρμόσουν σενάρια, να τα επανα-στοχεύσουν σε συγκεκριμένες παθήσεις ή διαδικασίες και να δημιουργήσουν «παιχνίδια-σενάρια» προσελκύοντας έτσι καλύτερα τους φοιτητές.

Το Σχολείο απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους, ακαδημαϊκούς της Ιατρικής/Οδοντιατρικής αλλά και φοιτητές Ιατρικής/ Οδοντιατρικής  καθώς και άλλων τεχνολογικών Σχολών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;