ΣτΕ | Νόμιμα τα δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, νόμιμα είναι τα δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές των φοιτητών για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα η Ολομέλια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος η επιβολή των διδάκτρων σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, το ύψος των οποίων, όπως διευκρινίζει, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ωστόσο η απόφαση αυτή του ΣτΕ, έρχεται σε μία στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πτωτικός πλέον ο ρυθμός των αιτήσεων που υποβάλλουν οι φοιτητές για τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τους σύμβουλους Επικρατείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των διδάκτρων που καλούνται να πληρώσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υιοθετώντας το σκεπτικά απόφασης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, έκρινε ότι ο σχετικός νόμος 3685/2008 που προβλέπει την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις περί δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδας της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αρ. 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι:

«Ως προς τις μεταπτυχιακές σπουδές και την εκπόνηση διδακτορικής εργασίας εναπόκειται στην εκτίμηση του κοινού νομοθέτη, να επιβάλει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές εκτός από την κρατική επιχορήγηση και δίδακτρα, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Στην περίπτωση όμως αυτή για τον καθορισμό των διδάκτρων δύναται να λάβει υπόψη του ο νομοθέτης ή κατ’ εξουσιοδότηση η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση και εισοδηματικά κριτήρια. Δεν δύναται όμως να καθορίσει δίδακτρα σε τέτοιο ύψος ώστε να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η συμμετοχή σε ΠΜΣ φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας διότι ένα τέτοιο μέτρο θα παρεβίαζε την γενική ελευθερία προσβάσεως στην παιδεία»

Το θέμα αυτό, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ από το Γ’ Τμήμα, μετά τα προσφυγή που κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Πληροφορίες από Zougla.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;