Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά (29/1 - 6/2)

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με πρώτη ταινία το «Διαμέρισμα δολοφόνων» (1965), η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σεμπαστιάν Ζαπριζό.

Πρόκειται για μια αστυνομική έρευνα δολοφονιών, με έντονο σασπένς και έκδηλη την αγάπη του Κώστα Γαβρά για τα αμερικανικά φιλμ νουάρ. Θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα το διάστημα 29 έως και 31 Ιανουαρίου.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ταινιοθήκες: Το μέλλον του παρελθόντος μας;» και κεντρικό ομιλητή τον σκηνοθέτη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (7.30 μ.μ.). Ο Κ. Γαβράς θα μιλήσει για «Το παράδειγμα της Γαλλίας». Παρέα με Ελληνες σκηνοθέτες και επαγγελματίες του χώρου, θα συζητήσουν το θέμα του εκπαιδευτικού ρόλου των ταινιοθηκών ως θεματοφυλάκων της εγχώριας κινηματογραφικής πολιτιστικής κληρονομιάς και το μέλλον τους απέναντι στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής (συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και προώθησης των αρχείων, αλλά και προσβασιμότητα στις ταινίες).

Αμέσως μετά θα προβληθεί η ταινία «Κατάσταση πολιορκίας» (1972), η οποία εμπνέεται από τα αληθινά γεγονότα συμπλοκής της δικτατορίας με την άκρα Αριστερά στην Ουρουγουάη.

Masterclass του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Η τέχνη του σκηνοθέτη», στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου (10.30 π.μ.). Το masterclass απευθύνεται σε σπουδαστές κινηματογράφου και επικοινωνίας και σε επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα είναι ανοιχτό και για το κοινό.

Η σημασία που δίνει ο Κώστας Γαβράς στο ρόλο των ταινιοθηκών φαίνεται από τα παρακάτω λόγια του:

«Οταν ο Ανρί Λανγκλουά ίδρυσε τη Cinematheque Francaise, η βασική του μέριμνα ήταν να διατηρήσει τις παλιές ταινίες, μεταφέροντάς τες σε πιο μόνιμο υλικό. Σήμερα κανείς δεν καταστρέφει ταινίες. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύτιμες και έτσι σώζονται οι παλιές ταινίες. Το πρόβλημά μας σήμερα είναι διαφορετικό – να σώσουμε το κοινό! Χάνουμε τους σινεφίλ. Οι άνθρωποι βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση, κάτι που εγώ θεωρώ φρικτό. Μέρος της δουλειάς της Ταινιοθήκης είναι να φέρει το κοινό ξανά στις αίθουσες».

(Από τη μονογραφία που εξέδωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 2001, για τον Κώστα Γαβρά).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;