Συνέντευξη | Η Λυδία Μορατζάνη για το Startup Weekend Athens!

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft εγκαινιάστηκε το 2008 από τον ιδρυτή της εταιρίας Bill Gates. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποστολή του οποίου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσα από την διάχυση και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και νέους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια, τόσο σε τεχνογνωσία και συμβουλευτική, όσο και σε πρόσβαση στις τελευταίες λύσεις τεχνολογίας, ώστε να αναδείξουν το ήδη υπάρχον ταλέντο τους και να έχουν την απαραίτητη στήριξη στο νέο τους ξεκίνημα.

1. Γιατί κάποιος να συμμετάσχει στο Startup Weekend Athens;

Το Startup Weekend στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της πρακτικής εξάσκησης και δικτύωσης ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η έναρξη πολλών startup εταιρειών σε 54 ώρες.

Συγκεκριμένα, προγραμματιστές, γραφίστες, στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές, marketers και άτομα με επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ζήλο να ξεκινήσουν το δικό τους startup, συγκεντρώνονται για ένα σαββατοκύριακο σε μία εκδήλωση η οποία μπορεί να τους βοηθήσει στα πρώτα βήματα ενός δικού τους project.

Όλες οι ομάδες θα έχουν συνεχή υποστήριξη από περίπου 25 ειδικούς της αγοράς σε θέματα τεχνολογίας, επιχειρηματικών πλάνων, marketing, νομικά, design.

Γιατί λοιπόν να συμμετάσχει κάποιος στο Startup Weekend?

  • Για να μάθει μέσα από μια δημιουργική διεργασία
  • Για να δικτυωθεί με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα αλλά και επαγγελματίες τον κλάδου της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας
  • Για να δημιουργήσει μια ομάδα με συμπληρωματικές ικανότητες
  • Για να ξεκινήσει μια εταιρεία
  • Για να γίνει μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας Startup

Ο σκοπός είναι η ανταλλαγή ιδεών, η δικτύωση, η δημιουργία ομάδων με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Η ένωση όλων αυτών των στοιχειών δίνει και τις πρώτες βάσεις για ένα καλό ξεκίνημα γιατί μια καλή ιδέα από μόνη της δεν είναι αρκετή- χρειάζεται ομαδική εργασία και σωστή εκτέλεση.

2. Πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι οι νέοι έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται περισσότερο με την έννοια της νεανικής επιχειρηματικότητας;

Μέσω των δραστηριοτήτων του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft ασχολούμαστε με την επιχειρηματικότητα και την κοινότητα των τεχνολογικών startups από το 2008. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα. Η κοινότητα των startups έχει αυξηθεί σε μέγεθος και έχει ωριμάσει, έχουμε παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών εταιρειών που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, έχουν δημιουργηθεί χώροι co-working όπως το CoLab Workspace και το 123P- και οι δύο συν-διοργανωτές του φετινού Startup Weekend- , accelerators , επιχειρηματικά κεφάλαια (venture funds) που εστιάζουν στο τεχνολογικό επιχειρείν, διαγωνισμοί καινοτομίας που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Επίσης αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι επικεντρωμένες μόνο στην Αθήνα. Στην ουσία έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα το οποίο ενισχύει μια νέα κουλτούρα, ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης μέσω δημιουργικής επιχειρηματικότητας.

3. Από τα προηγούμενα Startup Weekend Athens, έχουν προκύψει startups που έχουν βρει το δρόμο τους;

Μερικά από τα startups που έκαναν το πρώτα τους βήματα σε προηγούμενα Startup Weekend και που συνεχίζουν στα επόμενα βήματα με επιτυχία είναι το CoLab Workspace , η Babelverse , το Useum, n Loadin,.

4. Ποια είναι η διαδικασία για να κάνει ο ενδιαφερόμενος εγγραφή στην εκδήλωση;

Να επισκεφτεί το site της εκδήλωσης athens.startupweekend.org και να κάνει εγγραφή. Μέχρι 10 Φεβρουαρίου το εισιτήριο είναι €25. Υπάρχουν 3 ξεχωριστοί ρόλοι: developer για προγραμματιστές, designer για γραφίστες και non-technical για άτομα με εμπειρία σε οικονομικά, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις.

5. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας, ως διοργανωτές, για τα Startup Weekend Athens, τόσο για το 5ο, όσο και για την εξέλιξη του θεσμού γενικότερα;

Η βασική και μακροπρόθεσμη φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε όσο μπορούμε, στην ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας για τη χώρα μας. Να συνεχίσουν να γίνονται Startup Weekend τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός Αθηνών και να βλέπουμε όλο περισσότερες ιδέες να υλοποιούνται και να εξελίσσονται καθώς πλέον υπάρχουν αρκετές υποστηρικτικές υποδομές και κεφάλαια. Δεδομένου των συνθηκών υπάρχει ανάγκη από μια προοπτική για κάτι καλύτερο- αυτό το «καλύτερο» μπορεί να ξεκινήσει από την δική τους καινοτόμα ιδέα και το προσωπικό τους πάθος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη γίνει άλλα 2 Startup Weekends- το Startup Weekend University αποκλειστικά για φοιτητές και το Startup Weekend στο Βόλο – και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Στα 4 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Καινοτομίας έχει υποστηρίξει πάνω από 170 νέες εταιρίες τεχνολογίας, μέσα από το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν λογισμικού BizSpark, έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα από 10.000 άτομα που ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία, μέσω εκδηλώσεων, εξειδικευμένης εκπαίδευσης, συμβουλών και δικτύωσης, ενώ, ακόμα, έχει «επωάσει» περισσότερες από 20 νέες επιχειρηματικές ιδέες. Παράλληλα, το Κέντρο Καινοτομίας έχει φιλοξενήσει πλήθος πρωτοβουλιών, που θέτουν στο επίκεντρο την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα.

Athens Startup Weekend: athens.startupweekend.org

Microsoft Innovation Center: greece.micnetwork.org

Λυδία Μορατζάνη, Business Operations Manager του Microsoft Innovation Center

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;