e - κλογές | Ξεχάστε τις εκλογές όπως τις ξέρατε!

e-κλογές 1

Κάλπες, ψηφοδέλτια, σταυροί, καταμετρήσεις τέλος!

Μια νέα, ριζοσπαστική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον τεταρτοετή φοιτητή της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Τερζόπουλου, ανατρέπει όλα όσα ξέραμε και είχαμε συνηθίσει σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες.

IMG_3411

1. Καταρχάς, θες να μας εξηγήσεις τι ακριβώς είναι το e-κλογές;

Το e-κλογές είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που αντικαθιστά τον χρονοβόρο παραδοσιακό τρόπο εκλογών με μια ταχύτατη αδιάβλητη και πανεύκολη ηλεκτρονική διαδικασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε οργανισμό, σύλλογο, σωματείο ή σχολείο για να διεξάγει κάθε είδους ψηφοφορία ή δημοψήφισμα. Τα βασικότερα πλεονεκτήματά του είναι η ταχύτητα με την οποία διεξάγονται οι εκλογές, η στιγμιαία καταμέτρηση, η εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών αλλά και η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές καθώς οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν από όπου και αν βρίσκονται, ακόμα και από το κινητό ή το tablet τους.

Μια τέτοια, βέβαια, εφαρμογή που έχει χαρακτήρα μαζικής χρήσης δεν μπορεί να είναι ούτε πολύπλοκη, ούτε δύσκολη ούτε να απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να αναπτύξω ένα λογισμικό το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους με μηδενικές γνώσεις υπολογιστών και απαιτεί έναν απλό υπολογιστή, ακόμα και περασμένης γενιάς και μία σύνδεση στο διαδίκτυο.

2. Μπορείς να μας πεις μερικούς φορείς που έχουν χρησιμοποιήσει το e-κλογές;

Οι φορείς που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ακόμα το e-κλογές είναι το Λεόντειο Λύκειο, τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και πολλά άλλα σχολεία. Φέτος, μάλιστα, την εφαρμογή υιοθέτησε και ο Δήμος Καλλιθέας, όχι απλά ως μια εφαρμογή διεξαγωγής των εκλογών των μαθητικών συμβουλίων στα 19 σχολεία του, αλλά ως μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκφρασης γνώμης σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη νεολαία.

3. Πως σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις κάτι τέτοιο;

Ψηφίζοντας τα 3 χρόνια του Γυμνασίου με είχε προβληματίσει η χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσαν οι εκλογές, όπως εκτύπωση των ψηφοδελτίων, καταμέτρηση ψήφων και έκδοση αποτελεσμάτων και η πιθανή αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ασχολούμενος από μικρή ηλικία με την πληροφορική, και όταν πια τελείωνα την 3η Γυμνασίου αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια να λύσω ηλεκτρονικά το πρόβλημα. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε τελικά και την επόμενη χρόνια όταν ήμουν πρώτη Λυκείου οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

e-κλογές 2

4. Πως διασφαλίζεται η αξιοπιστία του;

Το e-κλογές έχει αναπτυχθεί με σκοπό την διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει δικλείδες ασφαλείας οι οποίες αποτρέπουν κακόβουλους χρήστες από το να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, κάθε χρήστης έχει έναν προσωπικό μυστικό κωδικό, με τον οποίο συνδέεται στο σύστημα για να ψηφίσει. Αφού επιλέξει τους υποψήφιους και “ρίξει” το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο στην κάλπη ο κωδικός αυτός ακυρώνεται, καθιστώντας αδύνατο στον χρήστη να διπλοψηφίσει.

Ούτε, όμως, ο διαχειριστής των εκλογών δεν μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα αφού μόλις οι εκλογές ξεκινήσουν το σύστημα κλειδώνει, αποτρέποντας έτσι κάθε παρέμβαση στο ψηφοδέλτιο ή στο τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, η αξιοπιστία δεν αφορά μόνο την εξασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής. Για τον λόγο αυτό το e-κλογές “τρέχει” σε υπερσύγχρονους cloud servers, εξασφαλίζοντας έτσι 99.9% up-time.

5. Για τη δημιουργία του, σε βοήθησε κάποιος καθηγητής, κάποιος οργανισμός;

Όχι, το e-κλογές το ανέπτυξα μόνος μου. Τα μόνα πράγματα τα οποία βοήθησαν στο εγχείρημα αυτό ήταν η θέληση μου, πολλά βιβλία και προφανώς αρκετή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Σήμερα εξακολουθώ να εμπλουτίζω την εφαρμογή, μελετώντας πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του.

6. Ποιες είναι οι μελλοντικές φιλοδοξίες εξέλιξής και προοπτικής του;

Πιστεύω ακράδαντα ότι το μέλλον των εκλογών, τουλάχιστον στο επίπεδο μαζικών φορέων και συλλόγων, δεν είναι στα χάρτινα ψηφοδέλτια αλλά στις ψηφιακές κάλπες. Έτσι, λοιπόν, η προσπάθειά μου εστιάζεται σε δύο παραμέτρους. Αφενός μεν η αύξηση του πλήθους και του είδους των φορέων που το χρησιμοποιούν – ήδη έχουν ψηφίσει πάνω από 10000 χρήστες – και αφετέρου η διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών ευρείας κλίμακας, υπερτοπικής εμβέλειας και γιατί όχι, θεσμικού χαρακτήρα.

Σημείωση: Τα ονόματα που εμφανίζονται στο screenshot είναι τυχαία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;