Πρόγραμμα για τον περιορισμό του AIDS στους χρήστες

narkotika-570-800x521

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών Ουσιών) έχουν δημιουργήσει το πρόγραμμα “Αριστοτέλης”.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα παρεμβαίνει, σύμφωνα με τη στρατηγική “seek-test-treat-retain”, στις κοινότητες των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV/AIDS.

Μάλιστα, το πρόγραμμα αποτελείται από 5 κύκλους, εκ των οποίων στους τέσσερις πρώτους συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ερωτηματολόγια από 3.007 χρήστες.

Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, αντιπροσωπεύει περίπου το 87% του συνολικού αριθμού των χρηστών στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Από τους 3.007 χρήστες που εξετάστηκαν οι 523 (17,4%) βρέθηκαν θετικοί στον ιό του HIV. Οι μισοί περίπου από αυτούς διαγνώστηκαν μάλιστα για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονα, αυτά τα κρούσματα δεν αφορούν μόνο την κοινότητα των ενδοφλέβιων χρηστών. Το 54-57% των ανδρών χρηστών και το 30-32% των γυναικών δήλωσε ότι ο τελευταίος τους σεξουαλικός σύντροφος δεν ήταν χρήστης!

Από την άλλη, ο κάθε χρήστης που συμμετέχει λαμβάνει ενημερωτικά φυλλάδια και ένα πακέτο με 20 αποστειρωμένες σύριγγες, ενώ η συμμετοχή των μεταναστών ενθαρρύνεται μη την παρουσία ανθρώπων που μιλούν τη γλώσσα τους.

Έτσι, οι χρήστες που βγαίνουν θετικοί έχουν προτεραιότητα σε προγράμματα υποκατάστασης με οπιοειδή και αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ κάθε μέρα, το προσωπικό του “Αριστοτέλη” δέχεται περίπου 40 ΧΕΝ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, συμμετέχοντες που επιστρέφουν για να παραλάβουν το αποτέλεσμα της εξέτασης HIV καθώς και για παρακολούθηση, συμβουλευτική και διασύνδεσή τους με άλλες υπηρεσίες υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;