Martin Luther King: Μια... χαμένη ομιλία

Στο φως ήρθε από έναν υπάλληλο του μουσείου της Νέας Υόρκης μια χαμένη ηχογράφηση από ομιλία του Martin Luther King.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εργασίας του για την ψηφιοποίηση χιλιάδων αρχείων ήχου και βίντεο της συλλογής του, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του μουσείου, το προσωπικό διαπίστωσε πως πρόκειται για το λόγο που εκφωνήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962 στο Park-Sheraton Hotel της Νέας Υόρκης, όπου ο κυβερνήτης Νέλσον Ρόκφελερ είχε συγκαλέσει επιτροπή για κατάσταση Εμφυλίου Πολέμου.

Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε σε δείπνο για τον εορτασμό της επετείου 100 χρόνων από τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.

«Αυτός είναι ένας αξιόλογος θησαυρός» αναφέρει σε δήλωση της η Καγκελάριος του Διοικητικού Συμβουλίου Regents. «Ύστερα από 50 χρόνια και παραπάνω, η φωνή του Δρ. Κινγκ ήρθε πίσω στη ζωή». H online έκθεση περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο της ομιλίας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Το αρχείο είναι η μόνη γνωστή καταγραφή της χρονιάς του 1962.

«Ο Νέγρος δε θα σταματήσει ποτέ τον αγώνα του για να τιμήσει και να πραγματοποιήσει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης», είπε ο Martin Luther King εκείνη τη μέρα. «Εάν αρκετοί Αμερικανοί σε αριθμό και επιρροή τον ακολουθήσουν, το έθνος που και οι δύο με κόπο έχτισαν ίσως καταλάβει ότι είναι ένα ένδοξο όνειρο».

Επίσης, στην ομιλία του που διαρκεί 26 λεπτά, ο Martin Luther King μίλησε για την ανισότητα που οι Αφροαμερικανοί αντιμετώπιζαν ακόμα τη δεκαετία του 1960.

«Το άλυτο ζήτημα της φυλετικής διάκρισης αποτελεί μια παθολογική μόλυνση στην κοινωνική και πολιτική ανατομία μας, που μας αρρώστησε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και μέχρι σήμερα είναι ακόμα μια αθεράπευτη νόσος. Πως η κοινωνική μας υγεία έχει πληγεί από αυτή την κατάσταση; Η κληρονομιά προκαλεί βλάβη στη ζωή σχεδόν 20 εκατομμύρια πολιτών μας. Βασισμένη αποκλειστικά στο χρώμα τους, έχουν καταδικαστεί σε μια υπο-ύπαρξη χωρίς να μοιράζονται εξίσου τους καρπούς της προόδου».

Προς το τέλος της ομιλίας, ο Martin Luther King παροτρύνει όλους τους Αμερικάνους να καταταχθούν σε μια σταυροφορία για να κάνουν επιτέλους το φυλετικό ζήτημα μια ανάμνηση του σκοτεινού παρελθόντος.

Ενώ κάποιος ακούει στην ομιλία του, το βίντεο δείχνει με αργή κίνηση το χειρόγραφο της ομιλίας του συμπεριλαμβανομένου τις σημειώσεις του και τις αναθεωρήσεις με μπλε μαρκαδόρο.

Τέλος, ο Ένοχ Σκουάιρς, πρώην δημοσιογράφος που εργάστηκε στο ραδιόφωνο και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης για την επιτροπή του Ρόκφελερ, κατέγραψε τις ομιλίες της εκδήλωσης. Η χήρα γυναίκα του δώρισε σχεδόν 400 από τις ηχογραφήσεις του στο κρατικό μουσείο Νέας Υόρκης το 1979, αλλά η ομιλία του Κινγκ δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι πέρυσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;