Αλέξης Τσίπρας: Να ξανακερδίσουμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη

Τσίπρας έτοιμος για όλα!

Σκληρή επίθεση στην ευρωπαϊκή ηγεσία για την κάλυψη των νεοναζί στην Ουκρανία

Από τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέπτυξε την πρόταση της δικής του ευρωπαϊκής παράταξης για  μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη, σε αντίθεση με τους ανθυποψηφίους Γιούνγκερ και Σουλτς. Ο καλεσμένος του συνασπισμού «Ενωμένη Αριστερά»  που στηρίζει την καμπάνια ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα βασικά σημεία της διαφορετικότητας της προγραμματικής του πρότασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για:

-Να μπει τέλος στη λιτότητα και να ξανακερδίσουμε τη Δημοκρατία

-Η αναχαίτιση των κοινωνικών διεργασιών που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.

-Η επανένωση των λαών και των χωρών που χωρίζει ο νεοφιλελευθερισμός

-Η οικοδόμηση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ενάντια στη λιτότητα

-Η προώθηση της αλληλεγγύης των νέων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενάντια στην αλληλεγγύη του κεφαλαίου.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν είναι ανίκητος, κι ότι είναι στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών και νέων να νικηθεί, ενώ επεφύλαξε σφοδρότατη επίθεση στην ανοχή του σημερινού ευρωπαϊκού κατεστημένου στα γεγονότα της Ουκρανίας και στον νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα» που αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας στη συγκεκριμένη χώρα, με την απαράδεκτη ευρωπαϊκή κάλυψη, σε μια ήπειρο που έχει υποφέρει τραγικά από τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό έναντι λαών και κοινωνικών ομάδων.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Τσίπρα:

Φίλες και φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες

 

Η Αριστερά είναι εδώ. Ενωμένη και υποσχόμενη όσο ποτέ άλλοτε στη Σλοβενία.

 

Προχωρούμε μπροστά. Τούτη εδώ η συμμαχία για την ελπίδα, τούτη εδώ η συμμαχία για τον λαό αποδεικνύει ότι η Αριστερά υπάρχει, για να ενώνει —όχι για να διαιρεί —τους ανθρώπους. Και δε θα μπορέσει να ενώσει τους ανθρώπους  αν δεν ενωθεί πρώτα η ίδια. Το κάναμε πράξη αυτό στην Ελλάδα — με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η εμπειρία μας λέει ότι όταν η Αριστερά ενώνεται, δεν ενώνει απλώς δυνάμεις.  Πολλαπλασιάζει δυνάμεις και το πολιτικό αποτέλεσμά τους. Το ίδιο θα συμβεί και στη Σλοβενία. Διότι η προσπάθειά σας δεν προέρχεται  από μηχανισμούς, ξένους στον λαό. Αλλά από τους πιο ενεργητικούς τομείς της Σλοβενικής κοινωνίας.

 

Δεν έχει τις ρίζες του σε σκοτεινά γραφεία, αλλά μέσα στην ανοιχτή θάλασσα των λαϊκών κινητοποιήσεων. Είναι το πολιτικό γέννημα του Σλοβένικου «χειμώνα της δυσαρέσκειας» – τέτοια εποχή πέρυσι. Είναι η κοινωνία σε κίνηση. Αυτή είναι και η απάντηση σας στα νέο- φιλελεύθερα ζόμπι, που παράγουν διαφθορά, λιτότητα, ανεργία και φτώχια. Αυτή είναι η απάντηση της κοινωνικής Αριστεράς προς το παλιό πολιτικό κατεστημένο που μαραζώνει, στη Σλοβενία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Τον Μάη που έρχεται, σε λιγότερο από 90 ημέρες, είναι στο χέρι μας να τους πετάξουμε στο καλάθι των άχρηστων της ιστορίας.

Κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά αυτής της ηπείρου κρατάει το κοινό μας μέλλον στα χέρια του. Ψηφίζοντας Αριστερά. Τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς τ’ αριστερά. Και τότε η κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να λυθεί συλλογικά, δίκαια και  αξιόπιστα. Και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, θα μπορούσαμε να βάλουμε τις βάσεις για την Ευρώπη της εργασίας και της δικαιοσύνης. Θα απορρίψουμε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή για την κρίση. Γιατί η κρίση της Ευρωζώνης είναι κρίση του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος. Εμφανίζεται με διαφορετικές, αλλά κατά βάση παρόμοιες όψεις. Σαν κρίση χρέους στην Ελλάδα, και σαν κρίση χρέους στη Σλοβενία.

Πριν από ένα μήνα ο Ολι Ρεν έκανε σαφές ότι στην αφετηρία της κρίσης φερεγγυότητας της Ελλάδας, πίσω στο 2010, η Ευρώπη θυσίασε την Ελλάδα για  να διασώσει τις γερμανικές, γαλλικές και τις άλλες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Ότι το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης δεν ήθελε την αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημόσιου χρέους εκείνη την εποχή. Γιατί, το αποτέλεσμα θα ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πληρώσουν για την υπέρμετρη ανάληψη κινδύνων με ελληνικά ομόλογα. Προτίμησαν να προκαλέσουν μια, χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για σώσει τον καπιταλισμό τύπου καζίνο στην Ευρώπη. Και με αυτόν τον τρόπο ανάγκασαν τους φορολογούμενους στον Νότο να πληρώσουν για τα κέρδη των τραπεζών του Βορρά.

 

Τι είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα; Tώρα απορρίπτουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Προτιμούν να δανείζουν στις κυβερνήσεις ώστε εκείνες να διασώζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες κάθε χώρας —προς το παρόν τουλάχιστον. Και με αυτό τον τρόπο υποχρεώνουν τους φορολογούμενους στον Νότο να χρηματοδοτούν τα κέρδη  των τραπεζών του Νότου. Έτσι, και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, υποχρεώνουν τον Νότο να πληρώνει για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Το να επιβάλλονται λύσεις «διάσωσης από έξω» («bail-out») ή «με ίδια μέσα» («bail-in»)  ή ένας συνδυασμός των δυο, είναι συνταγή για τη μετάδοση της κρίσης και συνολική αποσταθεροποίηση. Και η Ελλάδα, που είναι συστημικά σημαντική για την Ευρωζώνη, δεν είναι δυνατόν να γίνει πεδίο πειραματισμού για έναν τέτοιο συνδυασμό. Ούτε και η Σλοβενία θα μπορούσε να το υποστεί αυτό.

Κοιτάζοντας τη Σλοβενία από την οπτική γωνία του Έλληνα, είναι σαν να βλέπω ένα φιλμ με γνωστό τέλος. Το τέλος είναι η τρόικα και το Μνημόνιο. Η Σλοβενία είναι στο γλιστερό κατήφορο της Ελλάδας. Και η ιδιωτικοποίηση 15 σημαντικών επιχειρήσεων, το μόνο που θα κάνει είναι αναφαιρέσει από τη χώρα μελλοντικά έσοδα. Δεν θα τερματίσει την κρίση του τραπεζικού συστήματος, η οποία, αργά αλλά σταθερά, θα μετεξελιχθεί σε πρόβλημα  δημόσιου χρέους.  Και, εκτός αν η Ευρώπη πάρει μια μεγάλη στροφή το Μάιο, εκτός αν οι λαοί ψηφίσουν Αριστερά. Και η «Ενωμένη Αριστερά» στη Σλοβενία και η «Ευρωπαϊκή Αριστερά» βγουν δυνατές όσο ποτέ. Η τρόικα θα έρθει,  αλλά αυτή δεν είναι μόνο η ιστορία της Ελλάδας και της Σλοβενίας. Είναι η ιστορία ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και αν δεν δουλέψουμε μαζί, αν δεν φτιάξουμε δίκτυα συνεργασίας, αν ο καθένας μας δρα μόνος του θα χάσουμε όλοι μαζί. Η κυρία Μέρκελ θα κερδίσει. Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία θα συνεχιστεί. Αλλά οι λαοί της Ευρώπης θα χάσουν.

Η «Ενωμένη Αριστερά», ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο: Να βγάλουμε την Ευρώπη από το βαθύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο καχύποποπτοι ο ένας για τον άλλον.

Ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ευρωπαίοι ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές. Είναι ακριβώς αυτό που αποτελεί και το κίνητρο της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.

Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία, και που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.

Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.

Να οικοδομήσουμε  την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.

Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων σε μια Ευρώπη ενάντια στην αλληλεγγύη του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου, και να γκρεμίσι  το νέο «τείχος του χρήματος» ανάμεσα στους πιστωτές και τους οφειλέτες, που ακόμη πιο πολύ διαιρεί την Ευρώπη.

 

Άρα, η υποψηφιότητά μου δεν είναι τυπική. Είναι εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη μέσα στην οποία ζούμε δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Των συντηρητικών, των φιλελευθέρων και της ηγεσίας της σοσιαλδημοκρατίας.

Αναρωτιέμαι: Ο αντίθετος πολιτικός πόλος του κ. Γιούγκερ και του κ.Σουλτς, οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού κατεστημένου, αν κάποιος από αυτούς εκλεγεί τι ακριβώς θα κάνει για να σταματήσει αμέσως τη λιτότητα και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ευρώπη; Τι ακριβώς θα κάνει για να χρηματοδοτήσει από ευρωπαϊκούς πόρους την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης; Τι συγκεκριμένο θα κάνει για να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα; 

Οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται δεσμεύσεις και δράση — όχι ευχές. Δε θέλουν την πολιτική,  όπως μέχρι τώρα συνήθως ασκείται— θέλουν τη ρήξη με την πολιτική και τις πολιτικές αυτές. Αυτός είναι και ο λόγος του σκεπτικισμού τους για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και η Ευρώπη του κ. Γιούγκερ και του κ. Σουλτς είναι ακριβώς η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε. Στη θέση μιας Ευρώπης του φόβου για την ανεργία και την φτώχεια, στην θέση της σημερινής Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους λίγους και φόβο στους πολλούς, στη θέση μιας Ευρώπης στην υπηρεσία των αναγκών των τραπεζιτών, θέλουμε μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρωπίνων αναγκών.

Φίλοι και σύντροφοι,

Το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει διαχειρισθεί την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική  πολιτική οικονομία της Ευρώπης. Για να πυροδοτήσει την χιονοστιβάδα του κεφαλαίου κατά της εργασίας. Γι’ αυτό η Καγκελάριος  Μέρκελ στην Γερμανία, από κοινού με την νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπινή αξιοπρέπεια ως οικονομικές στρεβλώσεις,  και την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση. Γι’ αυτό επιβάλλουν στην Ευρώπη τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, της πειθαρχίας και της απορρύθμισης.

Η απάντηση μας είναι καθαρή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει.

Και αυτές τις μέρες, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η άνοδος του φασισμού. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσουν κάθε πολίτη στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό «Δεξιό τομέα» σε θέσεις εξουσίας. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν Πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά. Υπάρχουν ισχυρές χώρες στην Ευρώπη με την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουν να ξαανασυμβεί η δίωξη των Εβραίων, των μειονοτήτων και των κομμουνιστών. Αυτό που χρειαζόμαστε αμέσως είναι ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Ο μόνος που δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο ίδιος ο ουκρανικός λαός, με δημοκρατικό τρόπο.

Φίλοι και σύντροφοι,

Θέλω να κάνω σαφές άλλη μια φόρα ότι η υποψηφιότητα μου δεν είναι υπέρ του Ευρωπαϊκού νότου. Είναι μια υποψηφιότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και ειδικά των ανθρώπων που υποφέρουν από την λιτότητα, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας τους. Είτε ζουν στον νότο της Ευρώπης είτε στον βορρά, στην ανατολή ή στην δύση. Είτε ζουν στη Σλοβενία είτε στην Ελλάδα.

Απευθυνόμαστε ειδικά στους νέους και τις νέες. Γιατί για πρώτη φόρα στην μεταπολεμική Ευρώπη, μια ολόκληρη γενιά νέων περιμένει ότι θα ζήσει χειρότερα  από τους γονείς της. Οι νέοι βλέπουν τις προσδοκίες τους να παγιδεύονται ανάμεσα στη μακροχρόνια ανεργία και την προοπτική της χαμηλόμισθης και άνεργης ανάπτυξης. Τέσσερα εκατομμύρια άνεργοι, κάτω από τα 25, στη Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι ανεκτό! Μια ή ένας στις τέσσερις νέες γυναίκες και νέους άντρες χωρίς δουλειά  στη Σλοβενία δεν μπορεί να είναι ανεκτό.

Μια χαμένη γενιά δεν είναι μπορεί να είναι ανεκτό.

Πρέπει να δράσουμε όχι γι’ αυτούς άλλα μαζί τους.

Και πρέπει να δράσουμε τώρα.

 

Σύντροφοι και φίλοι,

Παλεύουμε για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη.

α. Για την δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ε.Ε.

β. Για να θέσουμε σε κίνηση τον οικολογικό μετασχηματισμό της παράγωγης.

γ. Για ν’ αλλάξουμε το μεταναστευτικό πλαίσιο της Ευρώπης.

Υποστηρίζουμε την άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Θέλουμε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την δική της νομοθετική πράξη «Glass-Steagall» για να διαχωριστεί η εμπορική από την επενδυτική τραπεζική και να αποτραπεί η συγχώνευση των αντίστοιχων κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.

Θέλουμε αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Υποστηρίζουμε την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στις εκλογές του Μάη, το Ευρωπαϊκό κατεστημένο θα ακούσει τη δυνατή φωνή μας— «Gotofsi» (Τελειώσατε).

Αυτή είναι η λέξη που πρέπει να μάθουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος όσο το δυνατόν πιο γρήγορά. Το Μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήδη βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. Όλος ο παλιός κόσμος που άφησε την Ελλάδα να καταρρεύσει  βρίσκεται στην έξοδο κινδύνου. Στους επόμενους λίγους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή. Θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας. Και θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν. Ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Η εκλογική νίκη μας θα υποδηλώνει μια βαθιά ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας. Ο λαός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσουν μαζί τον μακρύ, δύσκολο, αλλά γεμάτο ελπίδα και θετικές προσδοκίες δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης.

Αλλά, την ίδια στιγμή, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει από μόνη της τις προϋποθέσεις για αλλαγή πολιτικής και ένα νέο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι η αρχή του τέλους για τη λιτότητα στην Ευρώπη.

Σύντροφοι και φίλοι,

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι φυσικό φανόμενο – ούτε και είναι ανίκητος. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών του Μάη. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι εσείς, η Ενωμένη Αριστερά στην Σλοβενία, θα είστε η θετική έκπληξη του επόμενου Μάη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπολογίζει σε σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει σε σας.

Όλοι μας σας ευχόμαστε κάλους και νικηφόρους αγώνες.

Το μέλλον της Ευρώπης είναι στην Αριστερά.

Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ όλους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;