Edasys: Καινοτομία στην περιοχή του λογισμικού προσομοίωσης!

edasys

Συνεχίζοντας τις συνεντεύξεις σε ελληνικές startups, σήμερα παρουσιάζουμε την Edasys!

1. Μιλήστε μας λίγο για το ποιοι είστε;

Ο πυρήνας της ομάδας αυτή τη στιγμή αποτελείται από τρία άτομα, το Γιώργο Μπόντζιο που είναι και ο CEO της εταιρείας, το Γιώργο Μπουζιανά και το Μιχάλη Δημόπουλο. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της διδακτορικής τους διατριβής στο ΑΠΘ. Οι δύο πρώτοι σπούδασαν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και ο τρίτος φυσικός.

Η ιστορία μας ξεκινά όπως ξεκινούν συνήθως τέτοιες ιστορίες. Με ένα σταυροδρόμι και μια μεγάλη απόφαση.

Αμέσως μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος είδαμε ότι ανοίγονται μπροστά μας δυο βασικοί δρόμοι ως προς την εξεύρεση εργασίας: είτε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό, είτε να μείνουμε στην Ελλάδα. Οι προοπτικές για το εξωτερικό ήταν (και παραμένουν) εξαιρετικά ευοίωνες. Όλοι οι συνάδελφοί μας που το προσπάθησαν, εργάζονται σήμερα σε πολυεθνικές εταιρείες ή διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα αμοιβόμενοι με πολύ υψηλούς μισθούς. Εντούτοις, εμείς αποφασίσαμε να τολμήσουμε εδώ, στη χώρα που μας εκπαίδευσε και μας κατάρτισε, ώστε οι καρποί της δραστηριότητάς μας να ωφελήσουν την εγχώρια οικονομία και όχι του εξωτερικού.

Έχοντας αυτές τις σκέψεις κατά νου, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτήσαμε από την ερευνητική μας δραστηριότητα και να ξεκινήσουμε μια start-up με σκοπό την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος.

2. Τι ακριβώς είναι η Edasys;

Η edasys είναι μια high-tech start-up εταιρία από τη Θεσσαλονίκη. Σκοπός μας είναι να φέρουμε καινοτομία στην περιοχή του λογισμικού προσομοίωσης.

Το λογισμικό προσομοίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μελέτη της εξέλιξης πολλών φυσικών φαινομένων. Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται κατά κόρον, για να προβλεφθεί η συμπεριφορά ενός προϊόντος πριν αυτό κατασκευαστεί. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η ανάγκη κατασκευής ακριβών πρωτότυπων για τη δοκιμή του προϊόντος, επομένως μειώνεται το κόστος παραγωγής και ο χρόνος για τη διάθεσή του στην αγορά (time to market). Ενδεικτικά παραδείγματα στα οποία μπορεί το λογισμικό προσομοίωσης να δώσει απαντήσεις: πόση ακτινοβολία θα εκπέμπει η κεραία του καινούριου κινητού τηλεφώνου ή πόσο αποδοτική θα είναι η αεροδυναμική του καινούριου μοντέλου αυτοκινήτου.

Όπως καταλαβαίνετε, η δουλειά μας απαιτεί πολλά μαθηματικά, φυσική, προγραμματισμό, γνώσεις τις οποίες αποκτήσαμε κατά τις προπτυχιακές σπουδές μας αλλά και κατά τη διάρκεια της διατριβής μας.

3. Σε τι στάδιο βρίσκεται η ιδέα σας;

Είμαστε στο στάδιο που έχουμε ολοκληρώσει μία πρώτη έκδοση του προϊόντος και είμαστε σε πρώτες επαφές με υποψήφιους πελάτες και πιθανούς επενδυτές. Το στάδιο αυτό, όπου έχουμε μεν ένα πρώτο προϊόν αλλά όχι σταθερή ροή εσόδων διεθνώς ονομάζεται Κοιλάδα Θανάτου (valley of death) και είναι το πιο δύσκολο σημείο σε μια start-up. Ευχηθείτε μας καλό κουράγιο!

4. Ποιοι άνθρωποι/οργανισμοί/εταιρίες σας έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής;

Καταρχάς η ομάδα μας πέρασε από διάφορα στάδια. Ο κύριος πυρήνας της ομάδας αρχικά ήταν τέσσερα άτομα, οι δύο έφυγαν, ένας ήρθε, οπότε μείναμε τρεις, αυτοί που αναφέρω στην αρχή.

Στην πορεία μας βοήθησαν διάφορα άτομα, συνολικά πάνω από δέκα, φοιτητές, καθηγητές από το πανεπιστήμιο, οικονομικοί σύμβουλοι. Αυτή τη στιγμή η κύρια ομάδα πλαισιώνεται από 5 χαρισματικούς ανθρώπους τον Αντώνη, τη Βάσω, το Γιώργο, τη Θέλμα και τη Χρίστινα. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους, έναν έναν προσωπικά γιατί μας βοήθησαν όλον αυτόν τον καιρό με διάφορους τρόπους.

sim

5. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, τι συμβουλές θα δίνατε στους νεότερους που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους startup;

Να αγαπούν αυτό που κάνουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν! Καταρχάς σε αυτό που κάνουν χρειάζεται να έχουν μεράκι. Αυτό είναι η καύσιμη ύλη. Με αυτό προχωράς όταν συναντάς δυσκολίες. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν όραμα. Και όταν λέω όραμα δεν εννοώ το πού φαντάζονται την εταιρεία τους στα επόμενα 2 χρόνια, αλλά στα επόμενα 20! Κανείς δεν έγινε μεγάλος θέτοντας μικρούς στόχους.

Στο δρόμο θα συναντήσουν μεγάλες αντιξοότητες και δυσκολίες. Ειδικά σε μια start-up κάθε μέρα είναι και μια καινούρια πρόκληση. (Γιατί δεν μου απάντησε ακόμη ο τάδε πελάτης, δεν «τρέχει» σωστά ο κώδικας, πήρα αρνητική απάντηση από τον τάδε, κτλ).

Όταν όμως έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα, αγαπάς αυτό που κάνεις (μεράκι) και ισχυρή επιθυμία να το πραγματοποιήσεις, τότε βλέπεις αυτές τις δυσκολίες ως ευκαιρείες βελτίωσης και αυτό είναι τελικά που σε φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο σου.

Επίσης θα τους συμβουλεύαμε να μη φοβούνται την αποτυχία! Οι αποτυχίες μας ενδυναμώνουν. Κι αυτό δεν είναι θεωρία ούτε λόγια παρηγοριάς στον άρρωστο. Είναι γεγονός κι εμείς το βλέπουμε στην πράξη. Τη χρειαζόμαστε την αποτυχία και πατάμε πάνω της για να γίνουμε καλύτεροι. Βλέποντας την πορεία μας μέχρι τώρα, άνετα μπορούμε να πούμε, ότι έχουμε κάνει πολλά περισσότερα λάθη, σε όλους τους τομείς (τόσο επιστημονικούς όσο και επιχειρηματικούς), παρά σωστά. Τελικά όμως και χάρις σ’ αυτά συνεχώς βελτιωνόμαστε και προχωράμε.

Επίσης να επιδιώκουν τη συνεργασία! Το επιχειρείν είναι ομαδικό άθλημα και δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα χωλαίνουμε στην Ελλάδα. Έχει να κάνει με το πώς θα βάλουμε τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Επίσης σε μεγάλο βαθμό είναι παιχνίδι διασυνδέσεων – γνωριμιών. Όλοι έχουμε γνωριμίες. Ας τις αξιοποιήσουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο αναξιοποίητο.

6. Ποιοι είναι τα άμεσα πλάνα σας και ποιες οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Μόλις κερδίσαμε έναν διαγωνισμό και τον επόμενο μήνα θα συμετάσχουμε στο «Internet World 2014», ένα από τα μεγαλύτερα events τεχνολογίας που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο.

Στα άμεσα πλάνα μας είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για να φέρουμε την εταιρεία στην επόμενη φάση.

Επίσης, ετοιμάζουμε αυτό το διάστημα ένα καινούριο και πολύ καινοτομικό προϊόν που θα δώσει νέες δυνατότητες στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Για προφανείς λόγους δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Αναμείνατε ανακοίνωσή μας όμως πολύ σύντομα :).

Φιλοδοξία μας είναι να στήσουμε μια βιώσιμη εταιρία, ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, η οποία θα βοηθήσει την πατρίδα μας, προσφέροντας έναν χώρο όπου οι άνθρωποί της θα αξιοποιούν τα ταλέντα και τις γνώσεις τους. Έναν χώρο όπου οι άνθρωποί της θα ευημερήσουν, θα συνεργαστούν, θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Γιατί να πρέπει να μεταναστεύσουμε για να κάνουμε τα αυτονόητα;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την edasys:

http://www.edasys.eu/
twitter:  @edasys_era
email:  info@edasys.eu
LinkedIn page: https://www.linkedin.com/company/edasys

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;