Μαθητές Ελληνικού λυκείου κέρδισαν σε διαγωνισμό του Cern

ΤΕΙ Καβάλας: Γίνεται κόμβος του CERN

Το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας είναι ένα από τα 2 σχολεία τα οποία κέρδισαν στον διαγωνισμό του ερευνητικού κέντρου Cern.

Πιο αναλυτικά, 19 ομάδες μαθητών λυκείου από την Ελλάδα πρότειναν στους επιστήμονες του Cern ένα συγκεκριμένο πείραμα με βραβείο να τους δοθεί η ευκαιρία να το εκτελέσουν στον βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), μήκους επτά χιλιομέτρων.

Η ομάδα ονομάζεται Σύντροφοι του Οδυσσέα» και υπεύθυνος καθηγητής είναι ο φυσικός Ανδρέας Βαλαδάκης. Το πείραμα το οποίο θα δοκιμάσουν οι μαθητές στον βοηθητικό επιταχυντή είναι η διάσπαση των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικαουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση.

Ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Κριστόφ Ρέμπσερ υπογράμμισε ότι:

«Όταν είχαμε την αρχική ιδέα για τα σχολεία, ποτέ δεν περιμέναμε μία τόσο φανταστική γκάμα προτάσεων από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, Κριστόφ Ρέμπσερ. «Έμεινα έκπληκτος από τη δημιουργικότητα και την κινητοποίηση των μαθητών… Για πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη γεύση τους από την πραγματική επιστήμη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;