Η ομιλία της Αντζελίνα Τζολί στη Σύνοδο για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Συρράξεις

Η τετραήμερη Παγκόσμια Σύνοδος για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Συρράξεις ξεκίνησε σήμερα στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας ηθοποιού και ειδικής απεσταλμένης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, δίπλα στην Αντζελίνα Τζολί και αρωγός στη διοργάνωση της Συνόδου είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουίλιαμ Χέιγκ, ενώ στον εκθεσιακό χώρο ExCel στο ανατολικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών θα υπάρξουν επαφές πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών και δικαστικών από όλο τον κόσμο, αλλά και πάνω από 140 παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολές φιλμ, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις.

Έτσι, παρουσία 300 κυβερνητικών αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο η αμερικανίδα ηθοποιός κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου με μια ομιλία που αποθεώθηκε από το κοινό:

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι ντροπή να είσαι θύμα βιασμού. Όλη η ντροπή αφορά τον βιαστή, αποκλειστικά και μόνο τον θύτη. Ο βιασμός προκαλεί αισθήματα ντροπής και απαξίωσης και τρέφει την άγνοια. Ο βιασμός δεν έχει καμία σχέση με τη φυσιολογική σεξουαλική επιθυμία. Πάνω από όλα αυτή η άγνοια αφήνει ατιμώρητο τον βιαστή. Οι θύτες αισθάνονται υπεράνω του νόμου. Κι αυτό διότι ο νόμος σπάνια τους αγγίζει και η κοινωνία τους ανέχεται. Όπως είπε κάποτε και η Έλενορ Ρούζβελτ ‘η τύχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και των κοινωνιών’. Αυτό το κακό θα συνεχίζει να καταστρέφει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν καταστήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη καμπή. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμά μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλες τις θρησκείες, να φέρουμε κυβερνήσεις και πολίτες κοντά για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας με κάθε δυνατό μέσο. Μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος της σεξουαλικής βίας σε συρράξεις. Μπορούμε να το κάνουμε».

Μάλιστα, στόχος της συνόδου είναι να επιτευχθεί μια σειρά πρακτικών συμφωνιών που θα ενώσουν όλους τους φορείς που εργάζονται για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις, ενώ το «παρών» δίνουν κυβερνήσεις χωρών, δωρητές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα δε συμμετέχει στη σύνοδο, καθώς η ΠΓΔΜ εκπροσωπείται ως «Μακεδονία».

Από την άλλη, η Αντζελίνα Τζολί και ο Γουίλιαμ Χέιγκ θέλουν να υπογραφεί το πρώτο διεθνές πρωτόκολλο για την καταγραφή και διερεύνηση περιστατικών σεξουαλικής βίας σε συρράξεις, ενώ δεύτερος επιμέρους στόχος τους είναι η λήψη πρακτικών βημάτων για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συρράξεων, όπως η εκπαίδευση στρατιωτών ώστε να κατανοούν τη σοβαρότητα της πράξης.

Οι διοργανωτές θέλουν επίσης να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης των επιζώντων από τέτοιου είδους επιθέσεις και όσων οργανισμών και ατόμων προωθούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέταρτος επιμέρους στόχος είναι η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας, να ανατραπεί δηλαδή η αίσθηση που έχουν ορισμένοι πως τα πάντα «επιτρέπονται» υπό καθεστώς πολέμου.

Παρούσες στη σύνοδο είναι επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί τη φρίκη της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμο περιβάλλον και οργανισμοί από πολλές χώρες όπως η Συρία, η Βοσνία, η Σομαλία, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, το Αφγανιστάν, η Σιέρα Λεόνε, η Κένυα, η Νιγηρία, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Κολομβία, η Βραζιλία, το Μεξικό.

Τέλος, η συμμετοχή του παγκόσμιου κοινού στη σύνοδο ενθαρρύνεται μέσω Twitter στο #TimeToAct.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
9'
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
3'
8 - 2
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;