Μπορεί η κάνναβη να δώσει λύση στον καρκίνο;

can-cannabis-cure-cancer

Η τετραϋδροκανναβινόλη, η βασική ουσία της κάνναβης, σύμφωνα με τη νέα βρετανο-ισπανική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, φαίνεται να μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ανακάλυψη αναμένεται να δώσει ώθηση στην φαρμακευτική βιομηχανία να δημιουργήσει συνθετικά ισοδύναμα αυτής της ουσίας, τα οποία θα έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ωστόσο, παρ’ όλο που η νέα μελέτη αναδεικνύει μια πιθανή θετική πλευρά της κάνναβης, μια άλλη αμερικανική έρευνα δείχνει ότι η συχνή χρήση μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του ανθρωπίνου εγκεφάλου.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές των πανεπιστημίων East Αnglia και Complutense της Μαδρίτης, με επικεφαλής τον δρα Πίτερ ΜακΚόρμικ της Φαρμακευτικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας “Journal of Biological Chemistry”, πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια, στα οποία εισήχθησαν καρκινικά κύτταρα από ανθρώπινο μαστό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χορήγησαν τετραϋδροκανναβινόλη στους όγκους των ζώων και διαπίστωσαν ότι επήλθε συρρίκνωσή τους. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο κυτταρικούς υποδοχείς, που ευθύνονται κυρίως γι’ αυτή την αντικαρκινική δράση της εν λόγω ουσίας, φωτίζοντας έτσι έναν άγνωστο έως τώρα βιολογικό μηχανισμό αντικαρκινικής δράσης.

“Η τετραϋδροκανναβινόλη, το βασικό δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτή η ουσία δρα μέσω μιας οικογένειας κυτταρικών υποδοχέων που λέγονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Ως τώρα ήταν άγνωστο ποιοι ακριβώς υποδοχείς ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης. Με τη νέα έρευνά μας, αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για τους υποδοχείς CB2 και GPR55”.

Μάλιστα, ο βρετανός επιστήμονας επεσήμανε ότι “υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον να κατανοηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο που η μαριχουάνα και ειδικά η τετραϋδροκανναβινόλη επηρεάζει την παθολογία του καρκίνου. Εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους δύο κυτταρικούς υποδοχείς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντικαρκινική δράση”.

Από την άλλη, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι άνθρωποι και ειδικότερα οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να καπνίζουν μόνοι τους μαριχουάνα. Όπως είπε ο Πίτερ ΜακΚόρμικ, “η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια απομονωμένη χημική ουσία και το να παίρνει κανείς τη σωστή δοσολογία αυτής της ουσίας, είναι ζωτικό. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν με κάνναβη. Ελπίζω πάντως ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς συνθετικού ισοδύναμου φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;