Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Ειρήνη και Ασφάλεια»
Δες το που και το πότε!

Screen Shot 2015-11-03 at 2.32.46 PM

Σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής ειδησεογραφία κατακλύζεται από αναφορές για όλο και πιο αποτρόπαια περιστατικά βίας εναντίον γυναικών σε εμπόλεμες ζώνες, το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, συνεχίζοντας τις δράσεις του γύρω από το θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και με αφορμή την 15η επέτειο από την υπογραφή του Ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 18.00 συζήτηση με θέμα «15 Χρόνια UNSCR-1325: Μια Κριτική Αποτίμηση». 

Η απόφαση 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι συνακόλουθες αυτής αποφάσεις έθεσαν ένα νέο πλαίσιο για τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, εστιάζοντας όχι μόνο στην προστασία των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και στον ενεργό ρόλο που μπορούν οι γυναίκες να διαδραματίσουν συμβάλλοντας στη διαχείριση και την επίλυση συγκρούσεων, καθώς και στην εμπέδωση της ειρήνης.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ψήφιση της απόφασης έξι γυναίκες που ασχολούνται με ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας από διαφορετικές σκοπιές θα επιχειρήσουν μια κριτική αποτίμηση της απόφασης συζητώντας για τη σημασία της, τους πυλώνες εφαρμογής της, την εφαρμογή της στην πράξη και τη συμβολή των εμπλεκόμενων πλευρών: κυβερνήσεων, οργανισμών, και κοινωνίας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καλλιόπη Χαΐνογλου θα μιλήσει για τις νομικές και πολιτικές διαστάσεις της απόφασης, ενώ η Επίκουρη Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα Φωτεινή Μπέλλου θα αναλύσει την περίπτωση της Ελλάδας, που συμβάλλει στην εφαρμογή της απόφασης, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. 

Η Ελπίδα Ρουκά, από τον ΟΗΕ και συγκεκριμένα από το Γραφείο Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία θα μεταφέρει την εμπειρία της ως προς την εφαρμογή της απόφασης στα πεδία των συγκρούσεων, όπου έχει βρεθεί με ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Η Ειρήνη Πάντζου, από την NRDCGR θα μιλήσει για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή της απόφασης.

Από τη σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών θα μιλήσουν οι κυρίες Lesley Abdela, ειδική σε θέματα Φύλου και ακτιβίστρια, ιδρυτικό μέλος της συμβουλευτικής Shevolution στο Λονδίνο και Sonja Stojanovic Διευθύντρια του Κέντρου για την Πολιτική Ασφάλειας στο Βελιγράδι.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην πρωτοβουλία «UN Academic Impact», που έχει στόχο τη σύνδεση ΑΕΙ σε όλο τον κόσμο με τον ΟΗΕ, μέσα από δράσεις και έρευνα για την εκπλήρωση των στόχων του. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα: 

18:00-18:10 Welcome by Professor Ilias Kouskouvelis. Dean of the School of Social Sciences, Humanities and Arts, University of Macedonia and Thucydides Chair of Strategic Studies 

18:10-18:30“The UNSCR 1325 provisions and its supporting documents: Legal or Political provisions?” by Kalliopi Chainoglou, Lecturer in International and European Institutions, University of Macedonia 

18:30-18:50,” UNSCR 1325: progress and shortcomings after 15 years of implementation by organizations and governments”, Lesley Abdela, Gender Expert and Activist, Shevolution, UK. (via Skype from London) 

18:50- 19:10, “Implementing UNSCR 1325 in peace operations” Elpida Rouka, UN officer, (via Skype from Geneva)

19:10 – 19:20 “Implementing UNSCR 1325 through National Action Plans: The case of Serbia” Sonja Stojanovic, Director, Center for Security Policy, Belgrade (via Skype from Belgrade) 

19:20-19:40, “Implementing UNSCR 1325 in the absence of a National Action Plan: The case of Greece”, Fotini Bellou, Assistant Professor of International Relations, University of Macedonia.

19:40 – 20:10“NATO’s role in implementing 1325”. Major Irini Patzou, Legal and Gender Adviser, in NATO Rapid Deployable Corps, GR, Thessaloniki

Discussion will follow and concluding remarks from the all speakers.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;