Τα Χριστούγεννα της αναπροσαρμογής...
Το πώς βλέπει ο καθένας τα Χριστούγεννα διαφέρει. Άλλοι τα θεωρούν μια καθαρά εμπορική γιορτή που μας ωθεί να ξοδεύουμε, να τρώμε και να πίνουμε

Alaska, USA.

Το πώς βλέπει ο καθένας τα Χριστούγεννα διαφέρει. Άλλοι τα θεωρούν μια καθαρά εμπορική γιορτή που μας ωθεί να ξοδεύουμε, να τρώμε και να πίνουμε. Άλλοι τα θεωρούν γιορτή αγάπης. Άλλοι τα αντιλαμβάνονται μέσα από τα μάτια της θρησκείας. Κάποιοι τα βλέπουν ως αφορμή να περάσουν όμορφα μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους.

Φέτος, έχω την αίσθηση ότι, πολλοί περιμένουν τα Χριστούγεννα για να…ξεχαστούν. Για να αλλάξουν λίγο την ψυχολογία τους. Φέτος, μετά από αρκετό καιρό, δεν αισθάνομαι αυτή τη μαυρίλα που αισθανόμουν ας πούμε πέρσι τέτοια εποχή. Βλέπω περισσότερες εκδηλώσεις, βλέπω περισσότερα πράγματα να γίνονται, βλέπω ακόμα πιο πολλούς εθελοντές να βοηθούν και να προσφέρουν. Βλέπω περισσότερο κόσμο να χαμογελάει, να γελάει, να περνάει καλά. Και είναι «περίεργο» αν το σκεφτεί κανείς, γιατί υποτίθεται ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, πιο πιεσμένα. Όμως οι αντιστάσεις είναι δυνατές και δεν μας παίρνει από κάτω.

Είναι η αλήθεια ότι η φετινή χρονιά ήταν διδακτική. Δεν αναφέρομαι μόνο στις πολιτικές εξελίξεις και όλα τα υπόλοιπα που σύρθηκαν από πίσω τους. Αναφέρομαι και στα μαθήματα που πήραμε από τις επιθέσεις στο Παρίσι, στα μαθήματα που πήραμε από τους πρόσφυγες και από πολλές άλλες περιπτώσεις. Αν κάτι μας έμαθε αυτή η χρονιά είναι να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Το έχω πει και σε άλλα μου άρθρα φέτος, αν είμαστε έστω και λίγο έξυπνοι σε αυτή την χώρα, μετά από τα σαράντα κύματα που περάσαμε και περνάμε, μπορούμε να πάρουμε πολλά μαθήματα και να αναδιοργανώσουμε τη ζωή μας. Ένα από αυτά τα μαθήματα είναι ότι δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι σε ένα πράγμα, σε έναν τρόπο ζωής, σε ένα όνειρο. Θα πρέπει να μαθαίνουμε από τις συνθήκες, από το οτιδήποτε γίνεται γύρω μας, να «τραβάμε» όλα τα χρήσιμα στοιχεία και να αναπροσαρμοζόμαστε.

Οι φετινές γιορτές μου δίνουν την αίσθηση ότι είναι ακριβώς αυτό: γιορτές αναπροσαρμογής. Είδαμε ότι δεν βγαίνει το πράγμα με το να συνεχίζουμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να προσπαθούμε να κάνουμε ότι κάναμε τόσα χρόνια. Είδαμε ότι δεν έχει νόημα να στηριζόμαστε σε ψεύτικα χαμόγελα και ψεύτικες παρέες. Είδαμε ότι δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουμε πολλά λεφτά για δώρα ή για διασκέδαση όταν το δώρο είναι μέσα από την καρδιά μας και η διασκέδαση είναι με τους ανθρώπους που θέλουμε. Είδαμε ότι μπορούμε και καλύτερα και με λιγότερα. Καταλάβαμε ότι πολλές από τις «ανάγκες» μας είναι μόνο μέσα στο μυαλό μας και πουθενά αλλού και εμείς είμαστε αυτοί που τις κάνουν «πραγματικές».

Μακάρι αυτές τις εμπειρίες πλέον να τις ενσωματώσουμε και να τις κάνουμε δικές μας. Να μην τις ξεχωρίζουμε πλέον από την καθημερινότητά μας και να μην περιμένουμε μια γιορτή για να τις θυμηθούμε και να τις εφαρμόσουμε. Το λένε άλλωστε και πολλοί σοφοί ότι πρώτα εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στον κόσμο.

Εύχομαι όλοι να έχετε όμορφα Χριστούγεννα, όπως τα θέλετε πάνω από όλα. Φέτος ας εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε και ας τα κάνουμε να μοιάζουν σαν να έχουμε τα πάντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;