Μάνου Τσάο: 11 πράγματα που μάλλον δεν γνώριζες
11 πληροφορίες για τον αγαπημένο μας Μάνου Τσάο, που μάλλον δεν γνώριζες!

article17512-w-hr

Ολόκληρο το όνομα του Μάνου Τσάο είναι José-Manuel Thomas Arthur Chaο.

Η μητέρα του ήταν Ισπανίδα από το Μπιλμπάο και ο πατέρας του Γαλικιανός. Έχει γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1961 και είναι 54 ετών!

Τα τραγούδια του είναι στα γαλλικά, ισπανικά, αραβικά, γαλικιανά και αγγλικά.

Η οικογένεια του έφυγε από την Ισπανία εξαιτίας της δικτατορίας του Φράνκο, καθώς ο πατέρας του ήταν έντονα πολιτικοποιημένος.

Καθώς μεγάλωνε συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες και διανοούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γνωστοί του πατέρα του. Αυτοί, επηρέασαν βαθύτατα την πολιτική του ιδεολογία και ταυτότητα.

Επηρεασμένος από τη βρετανική πάνκ, και ιδιαίτερα από τους Clash, μαζί με άλλους μουσικούς δημιούργησαν το ισπανο-αγγλόφωνο rockabilly συγκρότημα Hot Pants. Κυκλοφόρησαν ένα ντέμο με τον τίτλο Mala Vida, το 1984, αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής. Το τραγούδι αυτό, βέβαια μας είναι σήμερα πολύ γνωστό, σε μια διαφορετική εκδοχή του.

Αργότερα δημιούργησε τους Mano Negra. Όταν πήγε στη Μαδρίτη, μαζί με κάποια μέλη των Mano Negra, δημιούργησαν ένα νέο γκρουπ το οποίο ονόμασαν Radio Bemba Sound System. Το όνομα προέρχεται από το σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιούταν από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα κατά την Κουβανική επανάσταση. Τα μέλη του συγκροτήματος προέρχονταν κυρίως από τη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία και Αργεντινή). Ο ήχος διαφοροποιήθηκε αρκετά από τους Mano Negra. Επίσης τότε ήταν που άρχισε να χρησιμοποιεί περισσότερο ισπανικούς στίχους και λιγότερο γαλλικούς.

Τα περισσότερα τραγούδια του Μάνου Τσάο μιλούν για την αγάπη, τη ζωή στα γκέτο (όπου μεγάλωσε όσο βρισκόταν στο Παρίσι), τα ναρκωτικά και τη μετανάστευση. Είναι ανοιχτός και θερμός υποστηρικτής του κινήματος των Ζαπατίστας.

Τόσο από το τραγούδι του Rainin in Paradise, όσο και γενικότερα από δηλώσεις του, ήταν ανοιχτά επικριτικός στη κυβέρνηση του Μπους και στις πρακτικές της.

Όταν έγινε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα είχε βγάλει ένα βίντεο παροτρύνοντας μας να ψηφίσουμε όχι.

Όταν είχε έρθει το 2008 στο Rockwave Festival, είχε γίνει τέτοιος πανικός που η Εθνική οδός είχε κλείσει για ώρες. Είχε μαζέψει δε, πάνω από 40.000 κόσμο, γράφοντας τη δική του ιστορία. Τα vibes και γενικότερα εκείνη η συναυλία, νομίζουμε ότι θα μείνει για πάντα αξέχαστη σε όσους παρευρέθηκαν. Επέστρεψε το 2015, δίνοντας και πάλι τον καλύτερο του εαυτό, με λιγότερες “απώλειες” αυτή τη φορά, αλλά εξίσου μοναδικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;