Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την κάρτα αλληλεγγύης

Από Χρήστος Πανάγος 9 Μαρτίου 2016

Δωρεάν είσοδο σε Μουσεία, Μνημεία σε φοιτητές και μαθητές

Πρόγραμμα δωρεάν εισόδου σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας για τους 400.000 δικαιούχους της κάρτας αλληλεγγύης, ανακοίνωσαν την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι είναι σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να δοθεί στους σπουδαστές κρατικών καλλιτεχνικών σχολών (ΚΘΒΕ, Εθνικό Θέατρο, Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.λπ.) πάσο δωρεάν μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ότι ώς τα μέσα Απριλίου το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, θα διοργανώσει μεγάλη συναυλία στο ΣΕΦ για την ενίσχυση των προσφύγων.

Όπως διευκρίνισαν οι υπουργοί, το πρόγραμμα δωρεών εισόδου αφορά όλα τα μουσεία και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και η διάρκειά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διάρκεια ισχύος της κάρτας αλληλεγγύης.

Όσον αφορά στις δωρεάν μετακινήσεις σπουδαστών κρατικών καλλιτεχνικών σχολών, ο κ. Μπαλτάς επισήμανε πως οι συζητήσεις με τους αρμόδιους οργανισμούς είναι σε εξέλιξη, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος και οι σπουδαστές των συγκεκριμένων σχολών να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους φοιτητές των κρατικών πανεπιστημίων.

«Είναι δύο μέτρα που θέλουν να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο νοούμε τον πολιτισμό στις σημερινές συνθήκες, αφενός, και πώς νοούμε το περίφημο “παράλληλο πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς τέτοια πράγματα δεν εντάσσονται σε μνημονιακές δεσμεύσεις. Είναι απλά δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε και το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, όταν περάσει ο κάβος της πρώτης αξιολόγησης» δήλωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας πως βασική συνιστώσα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πολιτισμός συνιστά έναν από τους πυλώνες για τη συνολική ανασυγκρότηση και τον συνολικό μετασχηματισμό της χώρας «όχι επειδή ο πολιτισμός μπορεί να φέρει χρήματα στη χώρα, αλλά γιατί ο πολιτισμός είναι στοιχείο αυτογνωσίας, συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης».

«Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι κάτι το οποίο προστίθεται σε εκείνους που έχουν τη σχετική ευμάρεια, ώστε να ασχοληθούν δευτερογενώς με τα θέματα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στον θάνατο. Είναι ό,τι συγκροτεί την ανθρωπινότητα ως ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί. Από εκεί και πέρα, μπορεί δευτερευόντως, και είναι σημαντικό και αυτό, να φέρει πρόσθετα χρήματα, και διά του τουρισμού, και με άλλους τρόπους στη χώρα» πρόσθεσε.

Με την αναφορά ότι «οι εργάτριες της Νέας Υόρκης ζητούσαν ψωμί και τριαντάφυλλα» ξεκίνησε η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Ο πολιτισμός είναι στοιχείο και της διεκδίκησης, πάντοτε, και του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, αλλά και στοιχείο απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη ζωή, ακόμα και τον καιρό της κρίσης, ιδιαιτέρως τον καιρό της κρίσης» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «τα δείγματα που έχουμε δώσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι σημαντικά και θα συνεχίσουμε».

Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και για το Ασφαλιστικό που, θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και ευχήθηκε «η σημερινή συνέντευξη Τύπου ένα ευχάριστο πρελούδιο σε αυτά που έρχονται».

«Αυτό που συμβαίνει εδώ, σ’ αυτόν τον πολύτιμο τόπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχει μεγάλη σημασία γιατί πράγματι συνδέει τον πολιτισμό με εκείνα τα στρώματα που είναι χτυπημένα από την κρίση, με την ακραία φτώχεια, γιατί όσοι έχουν αυτήν την κάρτα είναι εκείνοι οι 400.000 άνθρωποι, με εισοδήματα κάτω των 400 ευρώ μηνιαίως» είπε, λαμβάνοντας τον λόγο η Θεανώ Φωτίου, υπογραμμίζοντας πως «η κάρτα αλληλεγγύης είναι η κάρτα, η οποία δημιούργησε ένα ντόμινο κοινωνικών εγέρσεων, είτε κοινωνικών εταίρων, είτε περιοχών του δημόσιου τομέα» και «πάνω σ’ αυτήν χτίζονται καθημερινά πάρα πολλές δράσεις».

Πληροφορίες από e-dimosio.gr

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486