Πανελλήνιες 2016: Τα περιφερειακά όργανα διεξαγωγής
Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2016 Για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους συγκροτούνται

panelladikes eksetaseis 2012 1

Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2016

Πανελλήνιες 2016: Για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους συγκροτούνται με την αντίστοιχη για καθένα απ΄ αυτά διαδικασία, τα εξής περιφερειακά όργανα εξετάσεων:

1. Περιφερειακός Επόπτης Εξετάσεων.

Χρέη περιφερειακού επόπτη εξετάσεων ασκεί ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης. Ο περιφερειακός επόπτης εξετάσεων έχει την γενική εποπτεία των εξετάσεων σε επίπεδο περιφέρειας. Στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ορίζει τα Ε.Κ. (βλ. ΚΕΦ Β΄), συγκροτεί με απόφασή του, ύστερα από πρόταση των οικείων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις Επιτροπές Εξετάσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΔΔΕ). Για τις Διευθύνσεις Δ.Ε που υπάγονται στην αρμοδιότητά του αποφασίζει, σε συνεργασία με τους οικείους Διευθυντές Δ.Ε, για τη μετακίνηση εκπαιδευτικών μεταξύ όμορων Διευθύνσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως επιτηρητές ή βαθμολογητές ή ως μέλη της επιτροπής εξέτασης υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συντονίζει τις ΕΕΔΔΕ κατά τη διακίνηση των γραπτών δοκιμίων από τα εξεταστικά κέντρα στα Βαθμολογικά Κέντρα και τη διακίνηση των βαθμών και των αποκομμάτων των γραπτών δοκιμίων από τα Βαθμολογικά Κέντρα προς τις ΕΕΔΔΕ. Ο Περιφερειακός Επόπτης Εξετάσεων συνεπικουρείται από τον οικείο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης και σε περίπτωση κωλύματος από το νόμιμο αναπληρωτή του, καθώς και από έναν Διοικητικό Υπάλληλο ή καθηγητή Δ.Ε. της οικείας Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης.

2. Επιτροπή Εξετάσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΔΔΕ).

Η ΕΕΔΔΕ συγκροτείται σε κάθε Δ/νση Δ.Ε., με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και έχει αρμοδιότητα για όλα τα Γενικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, που υπάγονται στην οικεία Δ/νση Δ.Ε. και αποτελείται από :

i)Το Διευθυντή Δ.Ε. της οικείας Δ/νσης Δ.Ε ως πρόεδρο και σε περίπτωση κωλύματος το νόμιμο αναπληρωτή του ή καθηγητή με βαθμό τουλάχιστον Δ΄.

ii) Δυο Σχολικούς Συμβούλους ή καθηγητές Δ.Ε με βαθμό τουλάχιστον Δ΄.

Με την ίδια απόφαση ορίζονται :

ένας διοικητικός υπάλληλος ή καθηγητής Δ.Ε ως γραμματέας.

ένας βοηθός γραμματέας

ένας χειριστής του συστήματος λήψης των θεμάτων

ένας σύνδεσμος, κατά προτίμηση εκπαιδευτικός, της ΕΕΔΔΕ με το οικείο Βαθμολογικό Κέντρο (ή το χώρο συγκέντρωσης των γραπτών δοκιμίων, όπως αυτός ορίζεται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης) για τη διακίνηση των γραπτών και

ένας οδηγός για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμολογιών.

Αν τα εξεταστικά κέντρα ΓΕΛ αρμοδιότητας της ΕΕΔΔΕ είναι περισσότερα από επτά (7) και μέχρι δέκα τέσσερα (14), μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέας. Αν είναι περισσότερα από δέκα τέσσερα (14) και μέχρι είκοσι ένα (21), τρίτος βοηθός γραμματέας κ.ο.κ

Ο σύνδεσμος της ΕΕΔΔΕ με το Β.Κ και ο οδηγός μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε ημέρα εξετάσεων.

Ειδικά στην Αττική και Θεσσαλονίκη συγκροτούνται τόσες ΕΕΔΔΕ όσες είναι και οι αντίστοιχες Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης, δηλαδή μία ΕΕΔΔΕ σε κάθε Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης.

Επειδή οι ΕΕΔΔΕ κατά τις ημέρες των εξετάσεων, εκτός των άλλων, θα είναι ο μοναδικός κρίκος επικοινωνίας της Κεντρικής Επιτροπής και των Λυκειακών Επιτροπών, για την έγκαιρη αποκατάσταση αυτής της επικοινωνίας και προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός με δοκιμαστικές εκπομπές, θα πρέπει ως τις 8 Απριλίου 2016, ο κάθε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από συνεργασία με τους οικείους Διευθυντές Εκπαίδευσης:

α) Να συγκροτήσει τις ΕΕΔΔΕ ευθύνης του και να ορίσει σε καθεμιά τους βοηθούς γραμματείς που θα έχουν επαφή με τα λύκεια της κάθε Δ/νσης.

β) Να γνωστοποιήσει στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων – Τμήμα Α΄ (αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση t01ode2@minedu.gov.gr συμπληρωμένο το συνημμένο ΠΙΝΑΚΑ 2 και ΟΧΙ τις αποφάσεις) τα στοιχεία του προέδρου και του γραμματέα της κάθε ΕΕΔΔΕ, ο οποίος θα είναι και ο σύνδεσμος της κάθε ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής του Υπουργείου Παιδείας και τα τηλέφωνα με τα οποία θα γίνεται η επικοινωνία.

Οδηγίες σχετικά με τον χρόνο και τα τηλέφωνα που θα επικοινωνούν οι Γραμματείς των ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής θα σας γνωστοποιηθούν μαζί με το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκπομπών, οι οποίες προγραμματίζεται να αρχίσουν περί τα μέσα Απριλίου. Επισημαίνεται ότι, επειδή μπορεί να αποστέλλονται θέματα για τις Πανελλήνιες 2016 και στις ΕΕΔΔΕ, καλό είναι οι τελευταίες με ευθύνη του Προέδρου να συνεδριάζουν σε ελεγχόμενο χώρο κατά τη διάρκεια μετάδοσης των θεμάτων και μέχρι την ώρα δυνατής αποχώρησης των υποψηφίων.

3. Λυκειακές Επιτροπές για τις Πανελλήνιες 2016 (ΛΕΕ).

Στα Γενικά Λύκεια, Δημόσια ή Ιδιωτικά που θα ορισθούν ως Ε.Κ. ορίζεται η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή για τις Πανελλήνιες 2016 από τον Διευθυντή της Δ/νσης Δ.Ε., στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Λυκείου. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται τα αναπληρωματικά μέλη του Προέδρου, των μελών και του Γραμματέα της Επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή για τα Δημόσια Λύκεια αποτελείται από:

α) Το Διευθυντή του οικείου Λυκείου και σε περίπτωση κωλύματος από τον Υποδιευθυντή ή καθηγητή του οικείου Λυκείου με βαθμό τουλάχιστον Δ΄ και σε περίπτωση κωλύματος από καθηγητή άλλου Λυκείου με βαθμό τουλάχιστον Δ΄ ως πρόεδρο.

β) Δύο (2) καθηγητές Δ.Ε. κατά προτίμηση από άλλο Λύκειο.

Με την ίδια απόφαση ο οικείος Δ/ντής Εκπαίδευσης ορίζει :

− Το Γραμματέα (διοικητικό υπάλληλο ή εκπαιδευτικό Δ.Ε.).

− Έναν βοηθό γραμματέα (Διοικητικό Υπάλληλο ή εκπαιδευτικό Δ.Ε. ). Αν οι εξεταζόμενοι μαθητές για τις Πανελλήνιες 2016 είναι περισσότεροι των εξήντα (60) και μέχρι εκατόν τριάντα (130) μπορεί να ορίζεται και δεύτερος βοηθός γραμματέα, αν είναι περισσότεροι από εκατόν τριάντα (130) και μέχρι εκατόν ογδόντα (180) και τρίτος βοηθός γραμματέα, ενώ αν είναι περισσότεροι από εκατόν ογδόντα (180) μπορεί να ορίζεται και τέταρτος βοηθός γραμματέα.

− Δυο χειριστές του συστήματος ηλεκτρονικής μετάδοσης VBI.

− Έναν καθηγητή Δ.Ε σύνδεσμο με την ΕΕΔΔΕ (που μπορεί να είναι και ο βοηθός γραμματέα) για τη διακίνηση των γραπτών και των βαθμών προς και από την ΕΕΔΔΕ.

− Μέχρι τρία άτομα βοηθητικό προσωπικό.

Συνιστάται όπου αυτό είναι εφικτό να αποφεύγεται ορισμός εκπαιδευτικού του ίδιου Λυκείου στις θέσεις του Γραμματέα και του Βοηθού Γραμματέα. Ως χειριστές του VBI προτείνεται να προτιμώνται καθηγητές πληροφορικής.

Στα Ιδιωτικά Λύκεια η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή αποτελείται από δυο καθηγητές Δημόσιων Γενικών Λυκείων και ένα καθηγητή του αντίστοιχου Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου. Πρόεδρος της επιτροπής αυτής ορίζεται ο αρχαιότερος από τους δυο καθηγητές των Δημόσιων Γενικών Λυκείων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται ανάλογα ό,τι και στις Λυκειακές Επιτροπές των Δημοσίων Γενικών Λυκείων.

Κατά τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανάγκες για τη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία του οικείου Διευθυντή Δ.Ε. και των Προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην παρακωλύεται από τις όποιες επιλογές η ενδεδειγμένη συγκρότηση και λειτουργία των Βαθμολογικών Κέντρων. Τονίζεται τέλος ότι οι καθηγητές που θα οριστούν ως μέλη των Λυκειακών Επιτροπών ή ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τη βαθμολόγηση, εφόσον οριστούν για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου μετά το τέλος των εργασιών της Λυκειακής Επιτροπής. Τα τρία μέλη των Λ.Ε.Ε. και ο γραμματέας δεν μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης για τις Πανελλήνιες 2016 των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη Λυκειακή Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των επιτροπών αυτών για την ημέρα εξέτασης του μαθήματός τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε:

− οι Λυκειακές Επιτροπές να συγκροτηθούν ως τα μέσα Απριλίου σε συνάρτηση με την ανάγκη στελέχωσης των Βαθμολογικών Κέντρων.

− οι Διευθυντές της Διεύθυνσης Δ.Ε να ενημερώσουν τους προέδρους και τα μέλη των Λυκειακών Επιτροπών για τις ισχύουσες διατάξεις ως προς τις υποχρεώσεις των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο, όπως αυτοί αναφέρονται στο σχετικό άρθρο 20 του προεδρικού διατάγματος ΠΔ 60/2006 όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ΠΔ 12/2009 και στο άρθρο 6 της Φ.251/37802 /Α5 Υ.Α. (ΦΕΚ 698 Β΄). Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποψήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

− να ενημερωθούν επίσης αυτοί που θα οριστούν χειριστές του VBI, ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι στη θέση τους και να έχουν ανοικτό το σύστημα για την πραγματοποίηση των δοκιμαστικών εκπομπών τις ημέρες και ώρες που θα γνωστοποιηθούν με σχετικό σήμα που θα σας σταλεί. Η έναρξή τους προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου 2016.

− να τονιστεί ιδιαίτερα στους χειριστές του VBI όλων των επιτροπών και στους γραμματείς – συνδέσμους των ΕΕΔΔΕ με το Κέντρο Εκπομπής, η σημασία που έχουν στην ομαλή διεξαγωγή για τις Πανελλήνιες 2016 τόσο οι δοκιμαστικές εκπομπές όσο και η ταχύτατη επικοινωνία του Κέντρου Εκπομπής του Υπουργείου Παιδείας και κατά συνέπεια και της Κεντρικής Επιτροπής με τα Εξεταστικά Κέντρα που πραγματοποιείται μέσω των συνδέσμων και να τους ζητηθεί η επίδειξη αυξημένης ευθύνης στην εκπλήρωση του έργου τους.

– οι ΛΕΕ να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, τόσο κατά την κατανομή των υποψηφίων σε αίθουσες (Νέο-Παλαιό σύστημα και Ημερήσια-Εσπερινά), όσο και κατά τον διαχωρισμό των γραπτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;