Σαλβαδόρ Νταλί: Ο ζωγράφος- ορόσημο του υπερρεαλισμού!
Αντιφατικός, μεγαλομανής, ιδιόρρυθμος, τρελός. Αυτός ήταν ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο ζωγράφος- ορόσημο του υπερρεαλισμού!

quote-Salvador-Dali-i-dont-do-drugs-i-am-drugs-91702

Σαλβαδόρ Νταλί: αντιφατικός, μεγαλομανής, ιδιόρρυθμος, τρελός.
Αυτός ήταν ο ζωγράφος- ορόσημο του υπερρεαλισμού.

“Το χειρότερο πράγμα είναι η ελευθερία. Η ελευθερία κάθε είδους είναι το χειρότερο για την δημιουργικότητα. Ο Νταλί πέρασε δύο μήνες σε φυλακή της Ισπανίας και αυτοί οι δύο μήνες ήταν οι πιο χαρούμενες στιγμές στη ζωή μου.”

tumblr_mz3p7aULR51rfd7lko1_400

Ο Σαλβαντόρ Φελίπε Χακίντο Νταλί γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρες της Ισπανίας, στις 11 Μαΐου του 104, από πλούσια αστική οικογένεια. Από την ηλικία των 6 ετών άρχιζε να ζωγραφίζει. Το 1922 έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη. Το 1926 όμως, αποβλήθηκε από την Ακαδημία, καθώς όταν ήρθε η ώρα των τελικών εξετάσεων, εκείνος αρνήθηκε να συμμετάσχει, θεωρώντας πως κανένας καθηγητής δεν ήταν άξιος να τον κρίνει.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας ζωγράφος που διαρκώς πειραματιζόταν. Επηρεάστηκε έντονα από τον κυβισμό και τον  ντανταϊσμό αλλά η θεωρία που ήταν καθοριστική για τον ίδιο μάλλον είναι αυτή του Φρόυντ και η ανάλυση του για το ασυνείδητο, όπως φυσικά και για όλο το κίνημα του υπερρεαλισμού.

 

dali

Το 1929, ο Νταλί συνεργάστηκε με τον Λουίς Μπουνιουέλ για τη δημιουργία μιας ταινίας, καθαρή αποτύπωση του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο.

Ήταν η μικρού μήκους ταινία, Ανδαλουσιανός Σκύλος, όπου ο ήρωας σέρνει δύο πιάνα, γεμισμένα με νεκρούς γάιδαρους, κατά μήκος ενός σαλονιού. Γρήγορα το έργο προκάλεσε αίσθηση, δημιουργώντας σύνδεση του ρεύματος του υπερρεαλισμού με τα ονόματα των Νταλί και Μπουνιουέλ.

Το γεγονός ότι η ταινία είχε τεράστια επιτυχία δυσαρέστησε τους δύο καλλιτέχνες! Η ταινία ήταν όντως ιδιαίτερα ανατρεπτική, ακόμη και σήμερα προκαλεί αίσθηση. Το γεγονός λοιπόν ότι ενώ η ταινία είχε διάθεση να προκαλέσει την αστική κοινωνία, εν τέλει άρεσε σε μεγάλο μέρος της και είχε απήχηση στις μάζες απογοήτευσε τους δύο καλλιτέχνες με τον Νταλί να δηλώνει: “Το κοινό δεν έπιασε το ηθικό νόημα της ταινίας, το οποίο στρέφεται εναντίον τους με απόλυτη σκληρότητα και βία”.

Salvador_Dali_A_(Dali_Atomicus)_09633u

Εκτός από τον Λουίς Μπουνιουέλ, ο Σαλβαδόρ Νταλί συνδέθηκε φιλικά με τον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (αξιοπερίεργο γεγονός αν αναλογιστούμε τη φιλικά προσκείμενη στάση του στο δικτάτορα Φράνκο) και τον Πάμπλο Πικάσο.

Η μούσα του Νταλί ήταν η Ελένα Ντμτρίεβνα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, ρωσικής καταγωγής, περισσότερο γνωστή ως Γκαλά (από το όνομα Γαλάτεια), που εν τέλει παντρεύτηκε.

Ο  Νταλί διαγράφηκε από το υπερρεαλιστικό κίνημα, λόγω των πολιτικών θέσεων του και της υποστήριξης του στον δικτάτορα της Ισπανίας, Φράνκο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική θέση. Είναι αναρχικός, αλλά και μοναρχικός, και τα δύο όμως σε μεταφυσικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;