Νέες αποκαλύψεις της Nasa για τον πλανήτη Άρη!
Νέες αποκαλύψεις για τον μαγευτικό πλανήτη Άρη από τη NASA

αποκαλύψεις για πλανήτη άρη

Ο Άρης είναι ένας πλανήτης που μαγεύει τόσο τους επιστήμονες, όσο και εμάς.

Η ανακάλυψη νερού στον Άρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ειδήσεις των τελευταίων ετών. Τώρα έρχεται άλλη μια που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα!

Σύμφωνα με έρευνα που επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Alexis Rodriguez και δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, ο Άρης πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια είχε ένα τεράστιο ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριο του! Ως τώρα, οι επιστήμονες υποπτεύονταν την ύπαρξη ωκεανών στον κόκκινο πλανήτη, ωστόσο δεν υπήρχαν αποδείξεις για αυτό αφού δεν εντοπίζονταν ακτογραμμές.

Ο λόγος που οι ωκεανοί δεν υπάρχουν πλέον είναι δύο μεγάλα τσουνάμι που συνέβησαν!

Το γεγονός αυτό όχι μόνο αποδεικνύει την ύπαρξη ωκεανών στον Άρη, αλλά δικαιολογεί και την έλλειψη ακτογραμμών. Τα υπερφυσικά τσουνάμι, που προκλήθηκαν από αστεροειδείς που προσέκρουσαν στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιούργησαν κρατήρες διαμέτρου 30 χιλιομέτρων αλλά και κύματα ύψους περίπου 120 μέτρων, τα οποία αλλοίωσαν και εν τέλει εξαφάνισαν τα ίχνη των ακτών.

Η χρονική διαφορά μεταξύ των δύο τσουνάμι υπολογίζεται πως ήταν μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα των δύο προσκρούσεων, ήταν το νερό του ωκεανού να απλωθεί σε βάθος 250 χιλιομέτρων πάνω στην επιφάνεια του Αρη, εξαφανίζοντας τις ακτές.

Πέρα από τους δύο αστεροειδείς όμως, οι ειδικοί εκτιμούν πως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις ακτογραμμές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα μεγάλοι σεισμοί ή ακόμα και περισσότερες πτώσεις κομητών και αστεροειδών.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
6'
35 - 30
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;