Τι μυστικά έκρυβαν οι Αμερικανοί πρόεδροι;
Κανείς δεν ήξερε πως η Χίλαρι Κλίντον είχε πνευμονία. Το μάθαμε όταν κατέρρευσε στην τελετή για το 9/11. Τι άλλα πράγματα δεν γνωρίζαμε για τους Αμερικάνους πολιτικούς;

istock_000009990802_small

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ δεν είναι η μόνη απο τους Αμερικάνους πολιτικούς που έχει μυστικά. Τι μυστικά είχαν οι προηγούμενοι ένοικοι του Λευκού Οίκου;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, πολλοί απο τους προηγούμενους προέδρους της Αμερικής έκρυβαν μυστικά που μάθαμε αρκετό καιρό αφού έγκατέλειψαν τον Λευκό Οίκο.

  • Στη δεύτερη προεδρική του θητεία, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ελιχε γεράσει απότομα μετά απο μια ισχυρή καρδιακή προσβολή το 1955, η οποία απαίτησε παρατεταμένη νοσηλεία. Αργότερα, υπέστη και εγκεφαλικό.

Απο την άλλη, ο διάδοχός του, Τζον Κένεντι, φαινόταν ήταν η “χαρά της ζωής”.

Στην πραγματικότητα ο Αϊζενχάουερ δεν ήταν τόσο γέρος. Την πρώτη φορά που εξελέγη ήταν 62 ετών. Και ο Κένεντι δεν ήταν καν τόσο υγιής. Η αλήθεια είναι πως είχε αρκετά προβλήματα υγείας, ανάμεσά τους Νόσο του Αντισον, τα οποία οι συνεργάτες του έκρυβαν από τον κόσμο.

  • Ο Γούντροου Γουίλσον έπαθε εγκεφαλικό το 1919 αλλά ο κόσμος δεν το έμαθε, παρά μόνο αρκετούς μήνες αργότερα.
  • Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υποβλήθηκε το 1893 κρυφά σε επέμβαση αφαίρεσης κακοήθους όγκου απο το στόμα του. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο γιότ ενός φίλου του.

Ο πρόεδρος Κλίβελαντ κράτησε μυστική την επέμβασή του επειδή δεν εμπιστευόταν τους δημοσιογράφους και γιατί θεωρούσε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφορά κανέναν άλλον, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μάθιου Αλτζίο.

Ο Μάθιου Άλτζιο παρατήρησε κάτι πολύ ενδιαφέρον όμως,  η επιθυμία για μυστικότητα έκανε τους Αμερικανούς προέδρους να αποφεύγουν τους καλύτερους γιατρούς. Όπως εξήγησε ο ίδιος «Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν την καλύτερη περίθαλψη. Ομως γίνονται τόσο παρανοϊκοί με το ότι δεν θέλουν να ξέρουν οι πάντες τι τους συμβαίνει, που καταφεύγουν σε παλιούς οικογενειακούς γιατρούς».

  • Άλλος ένας πρόεδρος για την κατάσταση του οποίου ο κόσμος είχε πλήρη άγνοια ήταν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο οποίος χρησιμοποιούσε αναπηρική καρέκλα.

Μέχρι να διεκδικήσει την τέταρτη εκλογή του, είχε καρδιακό πρόβλημα, ήταν διαρκώς κουρασμένος και είχε πρόβλημα συγκέντρωσης.

Ο Φρανκ Λάχεϊ, ένας χειρούργος που τον είχε εξετάσει, είχε γράψει σε σημείωμα ότι ο Ρούσβελτ δεν θα επιβίωνε μία ακόμη θητεία. Το συγκεκριμένο σημείωμα αυτό αποκαλύφθηκε μόλις το 2011.

Ο Χάρι Τρούμαν, αντιπρόεδρός του, σοκαρισμένος είχε πει σε συνεργάτη του «σωματικά διαλύεται». Ωστόσο, οι ψηφοφόροι δεν το ήξεραν. Ο Ρούσβελτ εξελέγη τον Νοέμβριο, αλλά πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1945, αφήνοντας τον Τρούμαν να λήξει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να πάρει τη δύσκολη απόφαση για τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, όπως αναφέρει η Washington Post.

  • Ο Πρόεδρος Κένεντι ήταν αναγκασμένος να παίρνει στεροειδή και άλλα φάρμακα, για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου Αντισον, αλλά το έκανε και αυτός μυστικά.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία το 1960, οι αντίπαλοι του Κένεντι είχαν αναφέρει ότι ο υποψήφιος έπασχε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Οι γιατροί του, με μία προσεκτική ανακοίνωση, το διέψευσαν.

Ομως, ο Κένεντι είχε καταρρεύσει δύο φορές εξαιτίας της ασθένειας, κατά τη διάρκεια μίας παρέλασης κατά την προεκλογική εκστρατεία και σε μία επίσκεψη στη Βρετανία. Ο ιστορικός Ρόμπερτ Ντάλεκ εξήγησε ότι η αποκάλυψη των προβλημάτων υγείας του Κένεντι θα μπορούσε να του είχε στερήσει την προεδρία.

  • Όσο για τον Ρόναλντ Ρίγκαν, η ηλικία του είχε αποτελέσει ένα ζήτημα συζήτησης όταν ήταν υποψήφιος το 1980. Ομως παρουσιαζόταν ως δραστήριος όταν ανέλαβε καθήκοντα, σηκώνοντας τακτικά βάρη και κάνοντας ιππασία στο ράντσο του.

Κατα την διάρκεια της δεύτερης υποψηφιότητας του, το 1984, εμφανίστηκε μπερδεμένος στο πρώτο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, αλλά μέχρι την επόμενη φορά είχε καταφέρει να επανέλθει.

Το 1994, ο Ρίγκαν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ. Δημοσιογράφοι, ιστορικοί, ακόμη και ο γιος του υποθέτουν ότι είχε δείξει σημάδια της ασθένειας από τη δεύτερη θητεία του, όταν πλέον είχε περάσει τα 70 χρόνια σε ηλικία.

Η άποψη που επικρατεί για την ηλικία των υποψήφιων προέδρων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η Χίλαρι Κλίντον είναι 68 ετών και ο Ντόναλντ Τράμπ, 70. 

Πρόκειται για το γηραιότερο ζευγάρι υποψηφίων για την προεδρία που έχει υπάρξει ποτέ. Αν εκλεγεί η Κλίντον, θα είναι το δεύτερο γηραιότερο άτομο που έχει αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Ενώ, αν εκλεγέι ο Τράμπ, θα είνα το γηραιότερο άτομο.

Μέχρι την αδιαθεσία της Κλίντον, το ζήτημα της ηλικίας δεν είχε βαλθεί στο τραπέζι. Πλέον, οι Αμερικάνου ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν εάν η υγεία θα παίξει ρόλο στην επιλογή τους τον Νοέμβριο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;