Η πρώτη σου δουλειά.. θα είναι κάπως έτσι!
Η πρώτη σου δουλειά θα είναι κάπως έτσι αλλά μη φρικάρεις έχουμε τις καλύτερες συμβουλές για εσένα!

image1

Οπουδήποτε και αν είσαι ο “νέος” το “νεούδι”, ο “ψάρακας” έχει τις δικές του δυσκολίες και δεν είναι η πλέον βολική θέση για τους περισσότερους.

Όταν μιλάμε όμως για την πρώτη σου δουλειά, μην σε ανησυχεί κάτι γιατί είμαστε εμείς εδώ για εσένα!

Για να προετοιμαστείς για την πρώτη σου δουλειά καλό θα ήταν πρώτα να την βρεις, 50 θέσεις χωρίς προαπαιτούμενη εργασιακή εμπειρία σε περιμένουν στο CollegeLink 😉

Σε κάθε νέα αρχή πρέπει να προσαρμοστείς και να μάθεις νέα πράγματα, πόσο δε μάλλον όταν αυτό πρόκειται για την 1η σου δουλειά! Για την ακρίβεια το “σοκ” που βιώνουμε στην πρώτη μας πραγματική δουλειά είναι τόσο σύνηθες που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και έχει δικό του όνομα “workplace culture shock”! Αυτό το πρώτο σοκ έχει συγκεκριμένες φάσεις τις οποίες βιώνουμε όλοι σε διαφορετική ένταση και διάρκεια βέβαια ανάλογα τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όλοι όμως θα περάσουμε από τις φάσεις του μήνα του μέλιτος, άγχους, προσαρμογής και αποδοχής!

Το αρνητικό σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι αρκετά κομμάτια της είναι αρκετά δυσάρεστα, το καλό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν λύσεις και δεν είσαι αβοήθητος! Πάντα μπορείς να πάρεις τη μαμά σου ή τον κολλητό σου για να του γκρινιάξεις μέχρι θανάτου αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το προτείναμε ιδιαίτερα! Αντί αυτού, μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Μήνας του μέλιτος:

giphy (1)

Αυτή η φάση, όπως φαίνεται και από το όνομα της είναι συνήθως ευχάριστη! Πολλές φορές μπορεί να ξεκινήσει και πριν από την πρώτη σου μέρα στη δουλειά – από τη στιγμή που θα ακούσεις τη μαγική λέξη “προσλαμβάνεσαι”.

Αφού λοιπόν περάσεις τη φάση της ευφορίας και του πάρτυ που βρήκες την πρώτη σου δουλειά, θα πρέπει να αρχίσεις να προτεοιμάζεσαι για αυτά που θα αντιμετωπίσει εκεί.

Το σημαντικότερο όλων είναι να αναλύσεις τις περιστάσεις στις οποίες έχεις βρεθεί σε νέο περιβάλλον και να κάνεις αναδρομή στις καλές και τις άσχημες στιγμές που αντιμετώπισες. Ποιες συμπεριφορές ήταν περισσότερο αποδεκτές, τι κάνεις για να κερδίσεις τους ανθρώπους μόλις σε γνωρίσουν; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και σε καμία περίπτωση δεν θέλεις η πρώτη εντύπωση που θα δώσεις να είναι κάτι λιγότερο από απλά θετική.

Άγχος:

unnamed

Είναι στη φύση μας όταν συναντάμε νέες καταστάσεις και βγαίνουμε από το “comfort zone” μας να μας δημιουργείτε μία δυσαρέσκεια και ένα σημαντικό άγχος. Εδώ θα πρέπει να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου και να μην τα αφήσεις να σε παρασύρουν. Βάση εμπειρία θα λέγαμε ότι ένα μιξ από υπομονή, περιέργεια (δημιουργική και όχι διαπροσωπική) και ευγένεια είναι το ιδανικό μείγμα για την συμπεριφορά σου τις πρώτες ημέρες. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις προκειμένου να ταιριάξεις σε ένα περιβάλλον είναι να το παρακολουθήσεις, να το κατανοήσεις ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις και τη συμπεριφορά σου ανάλογα προς τις νόρμες του περιβάλλοντος.

Bonus tip: Η παρατήρηση δεν είναι ποτέ αρκετή, μην κλειστείς στο καβούκι σου, κάνε ερωτήσεις στους συναδέλφους σου, είναι καλός τρόπος τόσο να ξεκινήσεις μία συζήτηση μαζί τους όσο και πράγματι να μάθεις πράγματα για αυτούς αλλά και το περιβάλλον της δουλειάς.

Προσαρμογή:

giphy

Με τη βοήθεια του χρόνο, την υπομονή που θα κάνεις αλλά και το σωστή συμπεριφορά όπως εξηγήσαμε παραπάνω, θα φτάσεις πολύ σύντομη σε σημείο να έχεις κατανοήσει την κουλτούρα του νέου σου περιβάλλοντος. Επομένως ήρθε η ώρα να προσαρμοστείς αναλόγως ώστε να κοινωνικοποιηθείς μέσα στο περιβάλλον! Ένα τρόπος για να το κάνεις περισσότερο γρήγορα είναι κάποια social events με τους συναδέλφους σου. Τέτοια events είναι συνήθως από μόνα τους πολύ καλές εμπειρίες, αλλά στη δική σου περίπτωση είναι και ο καλύτερος τρόπος να κοινωνικοποιηθείς με τους νέους σου συναδέλφους.

Bonus tip: Όπως είναι σημαντικό για εσένα να προσαρμοστείς γρήγορα στην κουλτούρα της εταιρίας σου, το ίδιο σημαντικό είναι και για την εταιρία. Επομένως αν πραγματικά νιώθεις πως δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το συζητήσεις ανοιχτά με το αφεντικό σου για να βρείτε μαζί την λύση.

Αποδοχή:

Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις κάποιο διάστημα μέχρι να ολοκληρώσεις όλο τον κύκλο και να φτάσεις στο στάδιο της αποδοχής όπου δεν θα είσαι το “νεούδι” πια. Αν προετοιμαστείς σωστά και αντιμετωπίσεις την κατάσταση με ηρεμία είναι πάρα πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις την κατάσταση πολύ πιο γρήγορα και να καταφέρεις η νέα κουλτούρα να σταματήσει να τρομάζει και να αρχίζει να σε εμπνέει πολύ πιο γρήγορα.

Τώρα θα μπορείς να καλέσεις τη μαμά σου και τον κολλητό σου, αλλά αυτή τη φορά όχι για να γκρινιάξεις, αλλά για να μοιραστείς μαζί σου το πόσο “γαμάτη” είναι η νέα σου δουλειά 😉

>unnamed (1)

Τώρα που ξέρεις πως θα αντιμετωπίσεις την προσαρμογή στην πρώτη σου δουλειά το μόνο που μένει είναι να την βρεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1