29 Νοεμβρίου || Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό ||

Από neolaia.gr Team 29 Νοεμβρίου 2016

Palestinian_children_in_Jenin

Από το 1977, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων εθνών, η 29η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.

Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί σημείο αναφοράς για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου,στις 29 Νοεμβρίου το 1947, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ελήφθη η ιστορικής σημασίας απόφαση 181, που όριζε πως η περιοχή της Παλαιστίνης θα διαιρούταν και θα δημιουργούνταν ένα ιδιόμορφο καθεστώς δύο ξεχωριστών κρατών.

Δύο διαφορετικά κράτη κατά γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία. Ένα Εβραϊκό (55% της έκτασης) και ένα Αραβικό (43% της έκτασης), έχοντας, όμως κοινή πρωτεύουσα, την Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία κ.ά.), έναντι 13 αρνητικών (Αραβικές χώρες, Ελλάδα, Τουρκία).

Οι αρνητικές ψήφοι, κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωναν σαφώς πως επιθυμούσαν την δημιουργία ενός και μοναδικού αραβικού, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία (Μεγάλη Βρετανία κ.ά.) και μία απουσίαζε.

Οι Παλαιστίνιοι, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς, δεν αποδέχτηκαν την απόφαση αυτή, έχοντας  με το μέρος τους την πληθυσμιακή υπεροχή (65%-35%) και την υποστήριξη των αραβικών κρατών.

Από τα δύο κράτη που προέβλεπε η απόφαση 181 του ΟΗΕ, ωστόσο, μόνο το Ισραήλ υφίσταται σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι, που αριθμούν γύρω στα 8 εκατομμύρια άτομα, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Πολλοί, όμως, Παλαιστίνιοι ζουν ακόμη σε εδάφη που κατέχουν οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε δηλώσεις του το 2011 παραδέχθηκε ότι η απόρριψη της απόφασης του ΟΗΕ το 1947 εκ μέρους των Αράβων ήταν λάθος.

Στις 29 Νοεμβρίου 2012, τα πρώτα αργά βήματα πραγματοποιήθηκαν με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εγκρίνει την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, πράγμα που τους έδωσε φωνή στις συνεδριάσεις της διεθνούς κοινότητας και είχε τεράστια συμβολική και διπλωματική αξία.

Υπέρ του συγκεκριμένου αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες (μαζί και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486