Phubbing: Πώς μια κακή συνήθεια καταστρέφει τις σχέσεις μας!
"Έλα, άστο κάτω το ρημάδι": Τι κάνουμε λάθος και το ακούμε τόσο συχνά;

tumblr_lkoirgARzW1qfjv55o1_500_large1

“Έλα, άστο κάτω το ρημάδι”: Τι κάνουμε λάθος και το ακούμε τόσο συχνά;

Το κινητό είναι η αλήθεια πως είναι η επέκταση του χεριού μας. Όχι μόνο εμάς δηλαδή, όλων των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε smartphone, είτε μιλάνε ελληνικά είτε ταϋλανδέζικα.

Το ζήτημα είναι πως τελευταία αυξάνονται όλο και περισσότερο οι φορές που βρισκόμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας άτομα και ουσιαστικά δεν τα ακούμε γιατί ασχολούμαστε με το κινητό μας.

Αυτό είναι το phubbing. Η διαδικασία του να αγνοείς κάποιον την ώρα που σου μιλάει γιατί κοιτάς το κινητό σου.

Θεωρείς πως δεν είναι η αλήθεια; Πήγαινε σε ένα καφέ και κοίτα γύρω σου. Θα δεις πως σε κάθε τραπέζι έστω ένα άτομο ασχολείται με το κινητό του. Ορισμένες φορές βλέπεις και ολόκληρες παρέες να το κάνουν.

Τα social media μπορεί να μας έφεραν πιο κοντά από άποψης επικοινωνίας σε καθημερινή βάση, αλλά μας απομάκρυναν ιδιαίτερα στις live διαπροσωπικές μας επαφές.

Το phubbing είναι εθισμός. Δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην υγεία ή την σωματική μας ακεραιότητα (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική μας ζωή.

landscape-1426872362-elle-texting

Πρόκειται, μάλιστα, για ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο James A. Roberts στo Ηuffington Post ορίσει με ακρίβεια το phubbing.

«Το phubbing είναι μια σύζευξη των λέξεων phone και snubbing. To να είσαι phubbed είναι να είσαι περιφρονημένος από κάποιον επειδή χρησιμοποιεί το κινητό του την ώρα που βρίσκεστε μαζί. Το «phubb» μπορεί να είναι η διακοπή μιας συζήτησης με κάποιον γιατί χρησιμοποιεί το κινητό του ή αυτό του έχει αποσπάσει την προσοχή (πχ. Εμφανίστηκε μια ειδοποίηση στην οθόνη) ή το κρυφοκοιτάει μήπως και έχει γίνει πχ. Κάτι στο Facebook. Ακόμα χειρότερα, είσαι phubbed όταν κάποιος χρησιμοποιεί συνέχεια το κινητό του και δεν σου μιλάει καθόλου ενώ είστε δίπλα δίπλα. Τί ντροπή».

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει πως το phubbing γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα μεταξύ φίλων και ζευγαριών. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει από παρεξηγήσεις και καυγάδες έως προβλήματα στην σεξουαλική ζωή (γιατί κάποιοι το κάνουν ΚΑΙ εκεί).

Προσπάθησε, λοιπόν, όσο έχεις καιρό να το μειώσεις ως συνήθεια. Δεν λέμε να πετάξεις το κινητό σου στην θάλασσα, αλλά όταν βγαίνεις με έναν φίλο σου φρόντισε να τον κοιτάς στα μάτια και να του δίνεις την προσοχή που θα ήθελες και εσύ όταν μιλάς για τα προβλήματα σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;