Code it like a girl: Πού γράφουν κώδικα τα καλά κορίτσια;
Με αφορμή λοιπόν τον 5ο διαγωνισμό, είχαμε την καλύτερη αφορμή να μιλήσουμε με τις Code it Like a Girl, προηγούμενες νικήτριες!

10599247_149396958564047_7393173233572311027_n

Οι αιτήσεις για τον 5ο διαγωνισμό CU RestartUp @ Ρομάντσο πλησιάζουν στο τέλος!

Το Cu RestartUP δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να αποκτήσουν δωρεάν επαγγελματική στέγαση, επικοινωνιακή στήριξη & συμβουλευτικές υπηρεσίες για 8 μήνες στη θερμοκοιτίδα του Ρομάντσο.

Περισσότερα εδώ: vodafonecu.gr/restartup

Με αφορμή λοιπόν τον 5ο διαγωνισμό, είχαμε την καλύτερη αφορμή να μιλήσουμε με τις Code it Like a Girl, προηγούμενες νικήτριες!

Κωδικός. Γλώσσες προγραμματισμού. Java. Html. Ο man που γράφει κώδικα. Προγραμματιστής. Έννοιες γνωστές και στάνταρ. Τι γίνεται όμως όταν το τυπάκι που γράφει τις 3 χιλιάδες σειρές κώδικα είναι γυναίκα; Μία… προγραμματίστρια (?)(i guess).  Και είναι καλή; Μα… “αφού γυναίκα ρε συ και οι γυναίκες δεν είναι καλές στα κομπιούτερ. Πώς γίνεται να είναι καλή;”.

Θα σου πω εγώ πως γίνεται. Και για την ακρίβεια οι/η Code it like a Girl θα σου εξηγήσουν.

Επίσης, καλό είναι να σταματήσεις τις στερεοτυπικές μπαρούφες. 2017 έχουμε.

Καλησπέρα. Παρουσιαστείτε! Ποια είσαι; (τελικά ή στην τελική μη σου πω)

Είμαι η Μαρία Δερμεντζή, ιδρύτρια του Code it like a Girl και τελειόφοιτη στην Νομική ΑΠΘ. Η όλη ιδέα του Code it like a Girl ξεκίνησε όταν το 2014 είχα αρχίσει να μαθαίνω μόνη μου κώδικα για να φτιάξω ένα site που ήθελα τότε. Διαπίστωσα στην πορεία ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα της εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας και πως αν είχαμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα μου φαινόταν και εμένα πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί θα μπορούσα να αντλήσω peer support  και συμβουλές. Δεν υπήρχε όμως κάτι τέτοιο εδώ και αποφάσισα να το δημιουργήσω εγώ. Ευτυχώς στην ιδέα αυτή πίστεψε αμέσως η έτερη ιδρύτρια του Code it like a Girl, Αναστασία Σιάπκα και έτσι ξεκινήσαμε. Περισσότερα για την ιστορία μας μπορείτε να βρείτε στο site μας codeitlikeagirl.com.

Το όνομα του brand σας δεν είναι σεξιστικό; Πείτε μου δυο λόγους παρακαλώ.

Χαίρομαι πολύ που μου κάνεις αυτή την ερώτηση γιατί πρώτη φορά μου δίνεται η ευκαιρία να πω την ιστορία πίσω από το όνομά μας. Το καλοκαίρι του 2014 που μαζί με την Αναστασία είχαμε  την ιδέα για το όλο concept του Code it like a Girl μου είχε κολλήσει στο μυαλό το τραγούδι Do it like a dude της Jessie J. Έτυχε να είναι οι μέρες που ψάχναμε για το πώς να ονομάσουμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και ήταν το πρώτο και εντελώς αυθόρμητο όνομα που μου ήρθε. Παρέφρασα λοιπόν τον τίτλο του τραγουδιού, αλλά αντί για Code it like a dudeτο έκανα Code it like a Girl γιατί πιστεύω πως ήρθε η ώρα σταματήσουμε να θεωρούμε πως όταν κάποιος/α κάνει κάνει κάτι “σαν κορίτσι” το κάνει με αδυναμία ή… “φλώρικα”. Το όνομα λοιπόν δεν είναι σεξιστικό, αλλά είναι φεμινιστικό. Το όνομα αυτό παίζει με τα στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες “ασθενές φύλο”. Το να γράφεις κώδικα “σαν κορίτσι” θέλουμε να σημαίνει στην περίπτωσή μας ότι πρώτα απ’ όλα όντως το να γράφεις κώδικα είναι κάτι που οι γυναίκες κάνουν και δεύτερον ότι το κάνουν με την ίδια αυτοπεποίθηση και εξίσου καλά (αν όχι καλύτερα). Θέλουμε η έκφραση “σαν κορίτσι” να σταματήσει να είναι προσβολή και αυτό είναι κάτι που θα απενοχοποιήσει τόσο τα κορίτσια που δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν στον ρόλο του αδύναμου διότι διαφορετικά “χάνουν τη θηλυκότητά τους”, αλλά θα απενοχοποιήσει το ίδιο και τα αγόρια στα οποία η κοινωνία δίνει τον ρόλο του δυνατού και συναισθηματικά ισχυρότερου. Ναι, υπάρχουν άντρες που κλαίνε εύκολα ή που επιλέγουν να μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ενώ οι γυναίκες τους δουλεύουν και αυτό είναι απολύτως οκ και ναι, υπάρχουν γυναίκες που γράφουν κώδικα ή που είναι πιλότοι ή που οδηγούν γρήγορα αμάξια κτλ. κι αυτό είναι επίσης οκ. Ζούμε στο 2017 και κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να είναι ο εαυτός του. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταρριφθούν τα στερεότυπα που μερικές φορές επιλέγουν για εμάς το μέλλον μας χωρίς εμάς γιατί η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες να εξελιχθούμε σε τομείς που παραδοσιακά θεωρούνται ως αντροκρατούμενοι ή γυναικοκρατούμενοι αντίστοιχα.

girls

Και τι ακριβώς κάνετε; Τι είναι αυτό το Code it Like a girl που ακούμε παντού;

Το Code it like a Girl είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που παρείχε εργαστήρια κώδικα σε γυναίκες και κορίτσια, με σκοπό αυτές να αποκτήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες για να καινοτομήσουν και να μειώσουν το χάσμα εκπροσώπησης του φύλου στον τομέα της τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός μας έχει φτάσει σε σημείο να αποτελείται από περισσότερα από 50 μέλη και έχει διδάξει βασικές γνώσεις κώδικα σε περισσότερες από 250 γυναίκες και κορίτσια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο πλέον, το Code it like a Girl έχει αλλάξει κατεύθυνση. Αναλύοντας τις αξιολογήσεις των προηγούμενων ετών κατέστη σαφές ότι αυτό που κατά κύριο λόγο χρειαζόταν το κοινό μας ήταν μία ώθηση στην αυτοπεποίθησή και καθοδήγηση στις επιλογές ενώ παράλληλα η ζήτηση που είχαμε από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με οδήγησε στην απόφαση ότι όλα έπρεπε να γίνονται online. Αντί για εργαστήρια προγραμματισμού με φυσική παρουσία, ρόλος μου τώρα είναι να συντονίζω την διαδικασία παραγωγής digital content μέσω του οποίου μπορεί κάποια να βρεις τεχνολογικά how-to’s, ευκαιρίες, χρήσιμες πληροφορίες για την επαγγελματική της εξέλιξη, συνεντεύξεις ατόμων που εμπνέουν και πολλά άλλα. Αυτό το transition έχει ως κύριο στόχο να ενισχύσει τις φωνές των γυναικών και να εξασφαλίσει ότι θα λαμβάνουν όλη την απαραίτητη ώθηση και γνώση για να πετύχουν τους στόχους τους.

Και πώς λειτουργεί;

Το Code it Like a Girl δέχεται προτάσεις για άρθρα και κάθε είδους ψηφιακό περιεχόμενο από κάθε άτομο. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θέλει κάποιος/α να γράψει, να μιλήσει ή να βιντεοσκοπήσει και να μοιραστεί με το κοινό μας, θα χαρούμε πολύ να συζητήσουμε τις προτάσεις του/της! Στη συνέχεια αυτό το content που μας στέλνει κάποιος/α ή που δημιουργεί το ευρύτερο δίκτυό μας το διαμοιράζουμε στο κοινό μας από το μέσο που εμείς θεωρούμε καταλληλότερο. Αυτό που πρέπει να πω εδώ είναι πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ποιότητα και όχι η ποσότητα, γι’αυτό και έχουμε καθιερώσει συγκεκριμένη διαδικασία για τις προτάσεις που δεχόμαστε την οποία μπορείτε να βρείτε στην σελίδα Get Involved του site μας. Τελευταία το μέσο στο οποίο μοιράζουμε την περισσότερη πληροφορία είναι το newsletter μας και θα σου πρότεινα να γραφτείς asap ειδικά αν είσαι κοπέλα και ασχολείσαι με την πληροφορική ή αν έχεις τέτοια άτομα στον περίγυρό σου.

Σε τι φάση βρισκόμαστε τώρα;

Αυτή την περίοδο δημιουργούμε και επεξεργαζόμαστε το content που θα ανεβάσουμε το επόμενο διάστημα, ψάχνουμε ευκαιρίες (όπως υποτροφίες, συνέδρια, funding) για τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουμε το κοινό μας και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με διάφορα projects στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με τα οποία έχουμε partnership είτε για προώθηση από τα δίκτυά μας είτε για το πώς θα εξασφαλίσουν inclusion σε ό,τι κάνουν είτε για τις τεχνολογίες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να ενδυναμώσουν τις γυναίκες στα αντίστοιχα communities στα οποία δραστηριοποιούνται.

Αχά. Σε όόόλο αυτό, υπήρξαν κάποιοι που σας βοήθησαν;

Το Code it like a Girl από τα πρώτα του βήματα είχε την χαρά να λάβει μεγάλη υποστήριξη από πολλούς φορείς που στηρίζουν τη νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα και την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα. Η πρώτη στήριξη ήρθε από το πρόγραμμα VentureGarden (. Στη συνέχεια καταλυτική σημασία είχε η επιλογή μας για το Angelopoulos Fellowship που συνοδεύτηκε και από seed funding. Τεχνολογικά μας ενδυνάμωσε η επιλογή μας για το πρόγραμμα Microsoft Bizspark. Εκεί όμως που νιώσαμε κυριολεκτικά σαν στο σπίτι μας ήταν η επιλογή μας για το CU Restart Up @ Ρομάντσο. Τους τελευταίους μήνες νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο πιο δημιουργικό κτίριο της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν χώρο μέσα στον οποίο βλέπεις νέους να δημιουργούν και να πετυχαίνουν τους στόχους τους και αυτό είναι κάτι που σε γεμίζει αισιοδοξία. Το γεγονός ότι μπορούσαμε να έχουμε τα δικά μας γραφεία μας ένωσε και μας έφερε πιο κοντά ως όμαδα και έκανε δυνατή τόσο την εξέλιξη του Code it like a Girl όσο και την γέννηση ενός νέου project, του Geek Islands. Επίσης δεν ήταν λίγες οι φορές που η βοήθεια των “συγκατοίκων” μας ήταν καθοριστική, ειδικότερα σε θέματα design και εξοπλισμού που μοιραζόμασταν. Το ίδιο το Ρομάντσο καλύπτει κάθε ανάγκη μίας ομάδας όπως η δική μας καθώς διαθέτει meeting rooms, χώρους εκδηλώσεων, εξοπλισμό για φωτογραφίσεις και φυσικά τέλειο καφέ!

Ο πιο πανμέγιστος (και κίνηση δακτύλων στον αέρα για εισαγωγικά) στόχος σας για το αύριο;

Θέλουμε το Code it like a Girl να γίνει το κυριότερο μέσο έκφρασης και ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλη την Ευρώπη και για το λόγο αυτό πλέον το site μας αλλά και τα social media μας έχουν ως πρώτη γλώσσα τα Αγγλικά. Ουσιαστικά θέλουμε να συμβάλουμε στο χτίσιμο μίας συλλογικής συνείδησης των γυναικών στην Ευρώπη, καθώς πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά και μπορούμε να τα αλλάξουμε μόνο αν ενωθούμε και δράσουμε μαζί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η πιο “πανμέγιστη” συμβουλή που θα δίνατε στον επόμενο που θέλει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό CU Restart Up @Ρομάντσο;

Να είσαι έτοιμος/η να μοιραστείς γνώσεις και να πάρεις συμβουλές από τις ομάδες γύρω σου. Η επιλογή των νικητών δεν είναι ποτέ τυχαία και γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα projects να μπορούν να μάθουν από τα υπόλοιπα και να εξελιχθούν.

Και ποια συμβουλή θα θέλατε να σας είχαν δώσει εσάς πριν πάτε;

Οι μήνες αυτοί περνάνε τόσο γρήγορα και πρέπει να το χαρείς όσο περισσότερο μπορείς. Είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστείς το χώρο και τους ανθρώπους (γι’ αυτό άλλωστε πολλές ομάδες μετά το τέλος της “θητείας” τους επιλέγουν να συνεχίσουν να μείνουν στο κτίριο νοικιάζοντας κάποιο από τα διαθέσιμα γραφεία).

 

CU Restart

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;