Fake News: Filter Bubble και πώς να αναγνωρίσεις μία ψεύτικη είδηση!
Την προηγούμενη εβδομάδα βιώσαμε μία σπουδαία εμπειρία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε τις ειδήσεις στο net.

koulogklou

Την προηγούμενη εβδομάδα βιώσαμε μία σπουδαία εμπειρία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε τις ειδήσεις στο net.

Καλεσμένοι του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, παρακολουθήσαμε την ημερίδα με θέμα: Fake News και Social Media.

Σπουδαίοι ομιλητές κάλυψαν όλες τις εκφάνσεις του θέματος, ενώ πυροδότησαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μετά την λήξη της ημερίδας.

Πριν πάμε να δούμε τα ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν σε bullets, ας δούμε την εισαγωγή του κ. Κούλογλου:

Filter Bubble

To filter bubble είναι ένα από τα αποτελέσματα του personalized search που ακολουθούν το Facebook και το Google αι σύμφωνα με το οποίο, οι ειδήσεις που εμφανίζονται στις αναζητήσεις σου, τήνουν να είναι όσο το δυνατόν πιο συναφής στις δραστηριότητες του λογαριασμού σου.

Που έγκειται το πρόβλημα;

Όσο περισσότερα shares και views παίρνει ένα άρθρο, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει στους αλγορίθμους των Social Media.

Αν λοιπόν εμένα με ενδιαφέρει ο ήλιος και βγει μία ψεύτικη είδηση για τον ήλιο που όμως έχει πάρει πάρα πολλά views, τότε είναι σχεδόν σίγουρο, ότι εγώ θα πέσω πάνω σε αυτήν την είδηση.

Ανεξάρτητα δηλαδή με το περιεχόμενό της, αυτή η είδηση θα μου προβληθεί ως προτεινόμενη και επικρατέστερη σε πιθανό search.

Η λύση;

Η καταστολή δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα.

Ίσως να μπορούσε να είναι η δημιουργία μας αρμόδιας και ανεξάρτητης αρχής.

Βασικός άξονας όμως, σίγουρα θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση του κόσμου στην εγκυρότητα της είδησης.

Έτσι είδαμε το παράδειγμα ενός γαλλικού προγράμματος που στόχο έχει να μάθει στα παιδιά από το δημοτικό κιόλας, πως να αναγνωρίζουν μία ψεύτικη είδηση.

Σε συζήτηση που είχαμε με το κοινό μετά τη λήξη της εκδήλωσης, νομίζω πως θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τους τρόπους με τους οποίους ελέγχεις μία ψεύτικη είδηση ως εξής:

  • Αρχικά ο κοινός νους. Ας είμαστε επιφυλακτικοί όταν διαβάζουμε μία είδηση που έρχεται να ταράξει την πραγματικότητα. Να περιμένουμε να το επιβεβαιώσουν και άλλες πηγές.
  • Στη συνέχεια η πηγή. Ποιο είναι αυτό το site; Τι είδους ειδήσεις συγκεντρώνει; Το έχεις ξανακούσει;
  • Όνομα συντάκτη, υπάρχει; Ποτέ κανένα ρεπορτάζ που είναι αληθινό, δεν είναι ανώνυμο.
  • Λεπτομέρειες; Η είδηση που λέει “Απίστευτη ιστορία άντρα κάπου στη Βραζιλία που σκότωνε κάπως κάποιους ανθρώπους και στους συνέχεια τους έτρωγε. Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη”, μάλλον είναι ψεύτικη. Ποιο είναι το όνομα του άντρα; Πού έμενε; Ποιος το επιβεβαιώνει; Οι τοπικές αρχές ποιες είναι; Κτλ κτλ.
  • Ορθογραφία. Δεν αναφέρομαι στο να γράφει την παθητική γ ενικό με -ετε. Αναφέρομαι σε τεράστιου τύπου ασυνταξίες που ίσως δείχνουν ακόμα και google translate στη μέση.
  • Τα ακριβώς αντίθετα από όσα είπαμε, χωρίς να στοιχειωθετούνται. Για παράδειγμα. Ο Bill Gates δήλωσε χθες, σύμφωνα με το CNN πως η Νέα Ζηλανδία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα. Ωραία. Τι; Υπάρχει στο CNN; Πώς το δικαιολόγησε; Υπάρχει πηγή προς κάποιο μέσο που δείχνει το επίμαχο στιγμιότυπο;

Αυτές μόνο λίγες από τις συμβουλές μας!

Συμμετέχουμε στη ημερίδα #FakeNewsEf που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άραγε μπορεί να υπαρξει δημοκρατική λύση σε ένα τέτοιο θέμα;

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NeΟlaia (@neolaia.gr) στις

Πηγή video φωτογραφιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
90 - 74
ΜΠΑ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;