Τι κινδύνους επιφυλάσσει ένας μαραθώνιος - Πώς μπορείς να προετοιμαστείς σωστά!
Ο μαραθώνιος μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για όσους αγαπούν το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το American Journal of Kidney Diseases, το 80 % όσων συμμετέχουν σε μαραθώνιους εμφανίζουν προβλήματα στα νεφρά λόγω της αφυδάτωσης.

Οι ερευνητές ανησυχούν ενόψει του Μαραθωνίου του Λονδίνου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, σημειώνουν, πως τα νεφρά των ανθρώπων που συμμετέχουν σε μαραθώνιο 42 χιλιομέτρων θέλουν δυο μέρες για να αναρρώσουν.

Προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, έδειξαν πως τα άτομα που επιδίδονται σε έντονες δραστηριότητες (όπως η άσκηση σε θερμό κλίμα) μπορεί όντως να προκαλέσουν ζητήματα στα νεφρά, όμως, κανείς δεν γνωρίζει αρκετά πράγματα για τις επιπτώσεις ενός μαραθωνίου στον οργανισμό μας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Χίραγκ Πάρικι από το Πανεπιστήμιο του Yale, μελέτησε όσους έτρεξαν στο Μαραθώνιο του Χάρτφορντ, συλλέγοντας δείγμα από το αίμα και τα ούρα τους και εξετάζοντας τους δείκτες νεφρικής βλάβης και τα επίπεδα της κρεατινίνης στα ούρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 82% των δρομέων που συμμετείχαν στην έρευνα βρισκόντουσαν στο πρώτο στάδιο οξείας νεφρικής ζημίας μετά τον μαραθώνιο.

Σε αυτό το σημείο, τα νεφρά ενός ατόμου αδυνατούν να φιλτράρουν τα “απόβλητα” από το αίμα.

“Τα νεφρά μας αντιδρούν στην πίεση που ασκεί ο μαραθωνοδρόμος στον εαυτό τους με τέτοιον τρόπο σαν να είχε τραυματιστεί ή να είχε κάποια επιπλοκή μετά από ένα χειρουργείο.”

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιθανές αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά την διάρκεια του μαραθωνίου, η αφυδάτωση και η χαμηλή ροή αίματος προς τα νεφρά.

Ένας δρομέας χρειάζεται μεν δυο μέρες να “συνέλθει” από τον μαραθώνιο, αλλά το ερώτημα είναι πόσο συχνά πρέπει να συμμετέχει σε αγώνες τόσο μεγάλων αποστάσεων.

Πώς μπορείς, λοιπόν, να προετοιμαστείς σωστά 6 εβδομάδες πριν τον μαραθώνιο. Ένας προπονητής αναφέρει:

Πείσμωσε περισσότερο από ποτέ

Μην γυμναστείς ποτέ λιγότερο από ότι έχεις καθορίσει πως θα κάνεις κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις μπουσουλώντας, αρκεί να μην το βάλεις κάτω.

Υπολόγισε 3 πράγματα

Όσοι τρέχουν σε μαραθωνίους αντιμετωπίζουν συνήθως τα εξής προβλήματα: δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά, περπατούν ασταθώς και δεν έχουν αρκετές δυνάμεις. Φρόντισε να επιλύσεις αυτά τα 3 ζητήματα πριν πας να τρέξεις.

Κράτα σταθερούς ρυθμούς

Ο χρόνος και ο ρυθμός παίζουν καθοριστικό ρόλο σε έναν μαραθώνιο. Οι περισσότεροι δρομείς ξεκινούν με φόρα και καταλήγουν να κουράζονται στο τέλος. Η σταθερότητα του ρυθμού είναι κάτι που πρέπει να κρατάς ήδη από τις προπονήσεις σου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;