Βραβεία Κάρολος Κουν: Ποιοι βραβεύτηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια; #neolaia10
Το ελληνικό θέατρο τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από τα βραβεία Κάρολος Κουν!

Τα Βραβεία Κάρολος Κουν απονέμεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ) και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ), μαζί με τα Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Είναι προφανές ότι έχουν πάρει το όνομα τους από τον διάσημο σκηνοθέτη Κάρλολο Κουν. Τα βραβεία αναβίωσαν το 1999 και καλύπτουν την πολύπλευρη συνεισφορά στο θέατρο βραβεύοντας ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και δραματουργία. Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, αλλά και τα επιστημονικά τους παρακολουθήματα, τη θεατρολογική και μουσικολογική επιστήμη.

Προφανώς εμείς δε μπορούμε να δούμε όλες τις κατηγορίες γι’ αυτό διαλέξαμε μερικές από αυτές που αφορούν το θέατρο αφού το αφιέρωμα μας πρόκειται για το ελληνικό θέατρο και τι συνέβη τα 10 τελευταία χρόνια στα βραβεία.

Πώς αποφασίζονται τα βραβεία Κάρολος Κουν;

Η επιτροπή θεάτρου που αποφασίζει για την απονομή βραβείων απαρτίζεται από κριτικούς θεάτρου περιοδικών και εφημερίδων. Αυτοί διαφέρουν κάθε χρόνο και έχουν το δύσκολο έργο να επιλέξουν ανάμεσα στις πολλές θεατρικές παραστάσεις που παίζονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

 2007

Τα βραβεία «Κάρολος Κουν» για το 2006 (αναφέρεται ως «για το 2007»):

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Τσεζάρις Γκραουζίνις (Cesaris Grauzinis) για το έργο «Δάφνις και Χλόη» στο θέατρο Πορεία
Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Μανώλης Μαυροματάκης για την ερμηνεία του στο έργο «Δάφνις και Χλόη»
Βραβείο Ελληνικού Έργου: Σάκης Σερέφας για το έργο «Μαμ» που παίχτηκε στο Θέατρο του Νότου – Αμόρε.

Ποιος είναι ο Τσεζάρις Γκραουζίνις; 

Ο Τσεζαρις Γκραουζινις  γεννήθηκε το 1967 στο Vilnius της Λιθουανίας και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στη Μόσχα, στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου ΓΚ.Ι.Τ.Ι.Σ.
To 1993 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Suzuki από τον ίδιο τον Tadashi Suzuki στην Ιαπωνία. Από το 2003 είναι ιδρυτής και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της ανεξάρτητης θεατρικής ομάδας «cezario grupe» με έδρα το Vilnius, η οποία τιμήθηκε επανειλημμένα  με κρατικά και άλλα βραβεία.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκηνοθετήσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φιλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Κροατία, οι Νήσοι Φερρόες, η Πολωνία και η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε με το «Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής» στο Θέατρο Πορεία. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ για το Φεστιβάλ Αθηνών το 2008. Παρουσίασε το «Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία»  για το Εθνικό Θέατρο, το 2009. Ακολούθησε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. με την παράσταση «Déjà vu», που ήταν υποψήφια για  το Βραβείο Κουν διεθνούς ρεπερτορίου, 2010.
Έγραψε και σκηνοθέτησε τον κωμικό μονόλογο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2010 – 2015 καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων Monobaltija, στο Κάουνας, το 2012.
Σκηνοθέτησε τον «Οιδίποδα Τυραννο», σε μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Φεστιβάλ Επιδαύρου και της Αρτivities, το καλοκαίρι του 2012, για τον οποίο απέσπασε και πάλι το Βραβείο Κουν στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος.
Διασκεύασε και σκηνοθέτησε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το 2012-2013. Οι πιο πρόσφατες συνεργασίες του στην Ελλάδα είναι το πολιτικό δράμα Ιούλιος Καίσαρας (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015) και ο μονόλογος Ιώβ (Θέατρο Ηλύσια-Βολονάκης).

 2008

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Βασίλης Μαυρογεωργίου για το έργο του ιδίου και της Μαρίας Φιλίνη «Μόνο την αλήθεια» στο θέατρο Νέου Κόσμου
Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Ελενα Μαυρίδου για την ερμηνεία της στο έργο «Λιωμένο Βούτυρο» (Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου)
Βραβείο Ελληνικού Έργου: Γιάννης Μαυριτσάκης για το έργο «Τυφλό σημείο» που παίχτηκε στο Θέατρο Πορεία

Έπαινος για σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, για το έργο «Λιωμένο Βούτυρο» (Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου)
Έπαινος για ερμηνεία: Πολυξένη Ακλίδη, στο έργο «Τυφλό σημείο» (Θέατρο Πορεία)

Ποιος είναι ο Βασίλης Μαυρογεωργίου; 

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου γεννήθηκε το 1979. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή “Αρχή” της Νέλλης Καρρά το 2002. Έχει παίξει σε παραστάσεις ελλήνων και ξένων συγγραφέων στο Θέατρο Αμόρε, στο Θέατρο Πορεία, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.ά.. Το έργο του “Κατσαρίδα”, σε κείμενο και σκηνοθεσία του ίδιου, παίχτηκε για πρώτη φορά στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το 2004, και, στη συνέχεια, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μεταξύ 2004-2006, στο Θέατρο Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, και στο Θέατρο Βρετάνια, το 2007, με μεγάλη επιτυχία.

Έγραψε, επίσης, και σκηνοθέτησε τα εξής έργα: “Φι”, μαζί με τον Αργύρη Ξάφη (Θέατρο Μικρή Πόρτα, 2005), “Το βέλος που δεν πληγώνει” (θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία & ιδρύματα: 2006, 2007) και “Μόνο την αλήθεια Ι & II”, μαζί με τη Μαρία Φιλίνη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2007, 2008). Ήταν βοηθός χορογράφου στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004.

Διδάσκει αυτοσχεδιασμό στη δραματική σχολή “Αρχή” της Νέλλης Καρρά.

 2009

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Ρούλα Πατεράκη για το έργο του Μάνου Λαμπράκη «Puerto Grande» στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής
Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Κώστας Καζανάς για την ερμηνεία του στο έργο «Ο κύριος Επισκοπάκης» (θέατρο «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης»)
Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Δημήτρης Μαυρίκιος, Μάρα Βαρδάκα και Δημήτρης Πολυχρονιάδης στο έργο «Το τερατώδες αριστούργημα», στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Έπαινοι δόθηκαν:
για σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο έργο «Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά
για ερμηνεία: Γιάννης Τσορτέκης στο έργο «Μαύρη Γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ποια είναι η Ρούλα Πατεράκη; 

Η Ρούλα Πατεράκη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει, εκτός άλλων, στις παραστάσεις Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην (2016), Post Inferno – Προς Δαμασκόν (2016), Οδύσσεια (2015), Ηρακλής: οι 12 άθλοι (2016).

2010

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Σταμάτης Φασουλής για το έργο «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή στο Εθνικό Θέατρο
Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Ελένη Κοκκίδου για την ερμηνεία της στο έργο «Γυναίκα της Πάτρας» (θέατρο «Από Μηχανής»)
Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Γιάννης Τσίρος στο έργο «Τα μάτια 4», στο Θέατρο Τέχνης

Έπαινος δόθηκε για σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης για το έργο «Περί Ερωτος» στο θέατρο «Θησείον»

Ποιος είναι ο Σταμάτης Φασουλής; 

Με καταγωγή από τα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, ο Σταμάτης Φασουλής αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1972, στον Επιθεωρητή του Γκόγκολ (θίασος Φέρτη- Καλογεροπούλου). Ήταν βασικό στέλεχος του Ελευθέρου Θεάτρου και αργότερα της Ελεύθερης Σκηνής.

Από το 1992 ηγείται προσωπικού θιάσου, ενώ το 1999 εγκαινίασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής το Θέατρο Χορν, το οποίο αποτελεί πια τη μόνιμη στέγη του. Ως σκηνοθέτης, έχει ανεβάσει όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, από κλασικά έργα ως επιθεωρήσεις και μιούζικαλ, ή παραστάσεις για παιδιά.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, ανεβάζοντας τον Πλούτο του Αριστοφάνη, το Ωραία Φάση του Λένου Χρηστίδη, και το μουσικό θέαμα Βίρα τις άγκυρες των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα.

Με το δικό του θίασο σκηνοθέτησε, – πρωταγωνιστώντας ο ίδιος- τα έργα: “Δάφνες και πικροδάφνες”, (Δ. Κεχαϊδης- Ε. Χαβιαρά) “Μάνα – Μητέρα – Μαμά”, (Γ. Διαλεγμένος), “Το Φυντανάκι” (Π. Χορν), “Μπαμπάδες με ρούμι” (M. Ρέππας – Θ. Παπαθανασίου) , “ART” (Γ .Ρεζά), “Εξ επαφής” (Π. Μάρμπερ), “Τρεις μέρες βροχή” (Ρ. Γκρήνμπεργκ), “Το σπίτι φεύγει” (Α. Νικολή), και άλλα. Έχει γράψει κείμενα για είκοσι επιθεωρήσεις.

2011 

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Θωμάς Μοσχόπουλος για το έργο «Μέδουσα»
Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Δημοσθένης απαδόπουλος για την ερμηνεία του στο έργο «Λήθη»
Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Δεν απονεμήθηκε με απόφαση της επιτροπής, η οποία απένειμε δυο επαίνους
Έπαινοι δόθηκαν:

για σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης και Κωστής Καπελώνης για το έργο «Ο έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα
για ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη, στο έργο «Λωξάνδρα» της Μ. Ιορδανίδου
δραματουργίας:
Δημήτρης Δημητριάδης για τον ποιητικό μονόλογο «Λήθη», σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Μαρία Ευσταθιάδη για τον αισθαντικό μονόλογο «Δαίμονας», σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη

Η βράβευση του 2011 σηματοδότησε το κλείσιμο 15 ετών από την έναρξη της κοινής διοργάνωσης των βραβείων από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών το 1996.

Ποιος είναι ο Θωμάς Μοσχόπουλος; 

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος γεννήθηκε στην Μπίτολα της Γιουγκοσλαβίας το 1965. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και κινηματογράφο στο Laboratorio Internazionale della Communicazione, στο Ούντινε της Ιταλίας.

Από το 2001 έως το 2008 υπήρξε καλλιτεχνικός συνδιευθυντής, μαζί με τον Γιάννη Χουβαρδά, του Θεάτρου του Νότου (Αμόρε).

Έχει σκηνοθετήσει τηλεταινίες, βιντεοκλίπ και ντοκυμανταίρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το ντοκυμανταίρ του Meri-Amen έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης και με το βραβείο Χρυσός Ιππότης στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Μινσκ της Λευκορωσίας

 2012

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Γιάννης Κακλέας για το έργο «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου) και Στάθης Λιβαθινός για το έργο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, (Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ»)

Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Μπέτυ Αρβανίτη για την ερμηνεία της στο έργο «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας)
Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Ελένη Ράντου, Σάρα Γανωτή και Νίκος Σταυρακούδης, για το έργο τους «Κατάδικός μου»

Έπαινος δόθηκε στον Δημήτρη Δημόπουλο για το έργο του «asou Aida»

Ποιος είναι ο Γιάννης Κακλέας; 

Σπούδασε υποκριτική στις δραματικές σχολές του Ζήση Χαρατσάρη και του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Webber Douglas Academy of Dramatic Art στο Λονδίνο και σκηνοθεσία στο Drama Centre of London. Από το 1980 έχει σκηνοθετήσει πάνω από 70 θεατρικές παραστάσεις!

2014

Τα βραβεία «Κάρολος Κουν» για το 2012 απονεμήθηκαν στις 18 Φεβρουαρίου 2013

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Νίκος Καραθάνος για το έργο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, (Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη – Rex» του Εθνικού Θεάτρου)
Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο: Μαρίνα Ασλάνογλου για την ερμηνεία της στα έργα «Γειτονιά των Αγγέλων» (Εθνικό Θέατρο) και «Μεγάλο μας Τσίρκο» (Κ.Θ.Β.Ε)
Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Γιάννης Καλαβριανός για το έργο «Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας» (Φεστιβάλ Αθηνών 2012)
Έπαινοι δόθηκαν για ερμηνεία
Δημήτρης Γασπαράτος, στο έργο «Γκιλγκαμές» στο Θέατρο Ρο
Γιάννης Σαρακατσάνης, στο έργο «I will survive» στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης
Για δραματουργία: Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση «Capo d’Istria» στον χώρο «Beton 7»

Ποιος είναι ο Νίκος Καραθάνος;

Ο Νίκος Καραθάνος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαρούσι. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, όπως ο Συρανό ντε Μπερζεράκ (2010), το Δεκαήμερο (2014) και ο Βυσσινόκηπος (2015). Πολλοί θεωρούν την προσέγγισή του στη Γκόλφω (2013), ως την καλλίτερη στιγμή του. Το 2016 σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τους Όρνιθες (2016). Η ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά του έχει κερδίσει ένα αφοσιωμένο κοινό.

Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις κινηματογραφικές παραγωγές Σωτηρία (2011), Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001), Ουρανία (2006), Γλυκιά μνήμη (2005), Καβάφης (1996), Το φτερό της μύγας (1995). Και στις ταινίες μικρού μήκους Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις (2014), Paint it black (2004), Ουρανίσκο ντίσκο (2003).

Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει, εκτός άλλων, στις παραστάσεις Όρνιθες (2016), Όρνιθες (2016), Συρανό Ντε Μπερζεράκ (2010), Γκόλφω (2013).

 2016

Βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου: Δημήτρης Τάρλοου, για τη σκηνοθεσία της διασκευής του μυθιστορήματος «η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση.
Βραβείο δραματουργίας ελληνικού έργου: Βασίλης Παπαβασιλείου, για τον μονόλογο του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», ο οποίος θεωρήθηκε ένας «ιδιοφυής, θεματολογικά και μυθοπλαστικά, κλαυσίγελως για τη σημερινή εθνική μας κακοδαιμονία» (θέατρο Τέχνης)
Βραβείο ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο: Ανθή Ευστρατιάδου, για το ρόλο της συζύγου και επαναστάτριας στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τάρλοου;

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1966 στην Αθήνα. Μοναδικός γιος του πολωνοεβραϊκής καταγωγής Νεοϋορκέζου ζωγράφου και της αρχαιολόγου και συγγραφέα Μαρίνας Καραγάτση. Παππούς του ήταν, από την πλευρά της μητέρας του, ο λογοτέχνης Μ. Καραγάτσης (Δημήτρης Ροδόπουλος – από τον οποίον ο Δημήτρης Τάρλοου πήρε το όνομά του) και η ζωγράφος Νίκη Καραγάτση, το γένος Καρυστινάκη, που έχει απεικονίσει τον Δημήτρη ως παιδί σε πολλά έργα της.

Τo neolaia.gr κλείνει 10 χρόνια και όλο τον Απρίλιο ετοιμάζει σούπερ αφιερώματα για όλα όσα άλλαξαν στις ζωές μας αυτή τη δεκαετία! Μείνει συντονισμένος στο #neolaia10!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;