Δωρεάν μεταπτυχιακά: Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός παιδείας στους πρυτάνεις!
Με τους Πρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων  συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενόψει κατάρτισης του νομοσχεδίου για τα Μεταπτυχιακά  και τη διοίκηση των ΑΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε στους Πρυτάνεις:

Α. Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να τους παραδώσει το Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Β. Η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου να μην ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Πρυτάνεων που έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 Μαΐου.

Γ. Στο νομοσχέδιο να ενταχθούν και διατάξεις για τη λειτουργική  ευελιξία των ΕΛΚΕ καθώς και την απαλλαγή των προέδρων τους από ποινικές ευθύνες για τις ανείσπρακτες οφειλές από τους καθηγητές που
ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα.

Οι Πρυτάνεις , όσον αφορά το κείμενο που τους κοινοποιήθηκε για τις αλλαγές στα Μεταπτυχιακά και την εκλογή διοικήσεων διατύπωσαν τις θέσεις τους  που προέκυψαν στην τελευταία Σύνοδο, οι οποίες έχουν ως εξής:

Η Σύνοδος σχετικά με τις απόψεις που διατυπώνονται στο κείμενο – εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συμφωνεί για την ανάγκη εφαρμογής των αναφερόμενων γενικών αρχών στην οργάνωση και λειτουργία των ΠΜΣ, δηλαδή την αρχή της αποκλειστικής ευθύνης των ιδρυμάτων για την ίδρυση, λειτουργία και διαχείριση, τον ρυθμιστικό ρόλο της Πολιτείας, τη διασφάλιση της ποιότητας, την αξιολόγηση, την κοστολόγηση, διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και την πρόσβαση των οικονομικώς ασθενών.

Επισημαίνει όμως τις διαφοροποιήσεις της για τα ακόλουθα:

-Η ανάθεση της διδασκαλίας στα ΠΜΣ να γίνεται με προτεραιότητα σε μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και αποκλειστικά από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα.

-Η αμοιβή μελών ΔΕΠ να υπόκειται στους γενικούς περιορισμούς που τίθενται από την κείμενη νομοθεσία για το σύνολο των αμοιβών που αφορούν στις πρόσθετες δραστηριότητές τους.

-Ο προσδιορισμός των διδάκτρων, όπου αυτά υπάρχουν, θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας κατόπιν λεπτομερούς κοστολόγησης των δαπανών που είναι αναγκαίες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

-Δεν πρέπει να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές για οικονομικούς λόγους. Προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εξασφαλισθούν από το
Υπουργείο πόροι για την παροχή Υποτροφιών. Τα Πανεπιστήμια θα παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο 20% των εισακτέων ανά ΠΜΣ εφόσον έχουν εισόδημα μικρότερο από εκείνο του 50% του συνολικού πληθυσμού.

-Να περιληφθεί διάταξη για την θέσπιση ενιαίου τίτλου σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου για πανεπιστημιακές σπουδές πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

-Σε σχέση με την διάρκεια των σπουδών σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τριετή διάρκεια μεταπτυχιακών σπουδών στην οδοντιατρική επιστήμη.

ΜΟΔΙΠ και ΑΔΙΠ θα πρέπει να αξιολογούν κάθε ΠΜΣ ανά τριετία.

Να περιληφθεί διάταξη για την θέσπιση ενιαίου τίτλου σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου για πανεπιστημιακές σπουδές πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

-Σε σχέση με την διάρκεια των σπουδών σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τριετή διάρκεια μεταπτυχιακών σπουδών στην οδοντιατρική επιστήμη.

Δες περισσότερα μεταπτυχιακά εδώ 

Πηγή: esos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;