Γιορτή της Μητέρας 2017: 7 πράγματα που δεν ήξερες!
Πότε ξεκίνησαμε να τιμάμε τις μητέρες για την συμβολή τους στην ζωή μας;

Η Γιορτή της Μητέρας 2017 δεν είναι απλά μια μέρα κατά την διάρκεια της οποίας δείχνουμε στην μητέρα μας πόσο την αγαπάμε και πόσο εκτιμάμε όσα έχει κάνει για εμάς, αλλά και μια παράδοση που κρατάει πολλούς αιώνες.

Φέτος, οι μητέρες γιορτάζουν στις 14 Μαΐου.

Για να δούμε μερικά πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την συγκεκριμένη γιορτή;

1. Οι πρώτες αναφορές σε γιορτές υπέρ της μητέρας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη. Η Ρέα ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας και λατρευόταν ως η “Μητέρα των Θεών” γιατί ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

2. Το 250 π.Χ. οι Ρωμαίοι πραγματοποιούσαν ένα ανοιξιάτικο φεστιβάλ που ονομαζόταν Χιλάρια και ήταν αφιερωμένο στην μητέρα θεότητα Κυβέλη. Οι ακόλουθοι της έκαναν θυσίες στον ναό της ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονταν παρελάσεις, παιχνίδια και πάρτι μασκέ. Η γιορτή κρατούσε τρεις μέρες.

3.  Στην Αγγλία του 15ου αιώνα, λάμβανε τόπο η “Κυριακή της Μητέρας” (Mothering Sunday). Η ημέρα ξεκινούσε με μια λειτουργία προς τιμήν της Παρθένου Μαρίας. Έπειτα τα παιδιά πήγαιναν λουλούδια στην μητέρα τους.

4. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

5. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

6. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.

7. Κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΤΕΛ
69 - 73
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;