Tom Gash: Βλέποντας το έγκλημα και την αντιμετώπιση του με άλλο μάτι!
Ένα από τα αστέρια του TEDxAthens 2017, ο Tom Gash, μιλά στο neolaia.gr σχετικά με την εγκληματικότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

«Thinking differently about crime and government».  Διαβάζοντας μόνο το μότο του Tom Gash καταλάβαμε αμέσως πως η επικοινωνία μαζί του αλλά και η ομιλία του στο TEDxAthens 2017, αναμενόταν να είναι μοναδικές.

Ο Tom Gash εργάζεται ως σύμβουλος κυβερνήσεων σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τη διαμόρφωση πολιτικής κατά του εγκλήματος.  Ταυτόχρονα, είναι Συνεργάτης του Institute for Government του Ηνωμένου Βασιλείου και Επίτιμος Λέκτορας του «Jill Dando Institute of Security and Crime Science» στο UCL.

Παρότι έχει καταφέρει τόσα, ο Tom δεν επαναπαύεται σε όσα έχει καταφέρει αλλά γυρνάει τον κόσμο παραθέτοντας ομιλίες σε μια προσπάθεια να αλλάξει την οπτική του κοινού του σχετικά με την εγκληματικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των πρακτικών της κυβέρνησης απένατι της.

Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε debates για θέματα δημόσιας πολιτικής και επικαιρότητας, ενώ άρθρα του φιλοξενούνται τακτικά σε Independent, Guardian και Financial Times.

Ακόμη, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Criminal: The Truth About Why People Do Bad Things (Εκδόσεις Penguin, 2016).

Αρκετά είπαμε εμείς γι’ αυτόν, όμως. Ας δούμε τι είχε να μας πει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και τα ζητήματα με τα οποία απασχολείται.

 

1. Πες μας μερικά πράγματα για σένα. Σαν εισαγωγή. Πώς ξεκίνησες; Ήθελες εξαρχής να ασχοληθείς με το έγκλημα και την δημόσια διοίκηση;

Σαν ιστορία, ναι. Στην αρχή, αποφάσισα να μπω στον κόσμο του consulting γιατί αυτό κάνεις όταν δεν ξέρεις με τι θέλεις να ασχοληθείς, λες στους άλλους τι να κάνουν. Οπότε, ξεκίνησα να δουλεύω ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην “Boston Consulting Group” και η δουλειά αφορούσε, κυρίως, την επίλυση εταιρικών προβλημάτων, το οποίο είναι κάτι που μου αρέσει αρκετά. Η επίλυση προβλημάτων.

Ωστόσο, σταδιακά κατάλαβα πως κάτι μου έλειπε από αυτήν την δουλειά. Έμαθα, πράγματι, πάρα πολλά πράγματα, την έβρισκα ενδιαφέρουσα αλλά δεν μου προσέφερε αρκετή ικανοποίηση.

Με ενδιέφερε ιδιαίτερα το να αλλάξω το πώς λειτουργεί η κοινωνία, τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη ζωή αλλά και το να κάνω μεγαλύτερη διαφορά στην κοινωνία από το να εξασφαλίζω μεγαλύτερα έσοδα σε μια εταιρεία.

Έτσι, άλλαξα ρόλο και έγινε σύμβουλος πολιτικής για το έγκλημα στη Μονάδα Στρατηγικής του Βρετανού Πρωθυπουργού. Στο σημείωμα αποχώρησης μου από την προηγούμενη δουλειά έγραψα: “Πάω να ασχοληθώ με ναρκωτικά και έγκλημα με τον πρωθυπουργό!.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα έπρεπε να κάνω μια τεράστια στροφή, παίρνοντας τις τεχνικές και τα εργαλεία επίλυσης προβλημάτων που γνώριζα και χρησιμοποιώντας τα στον δημόσιο τομέα, αντί για τον ιδιωτικό.

Έτσι, πέρασα ώρες και ώρες διαβάζοντας πράγματα. Έκανα πολλές επισκέψεις σε φυλακές και μίλησα σε αστυνομικούς. Όλα αυτά έγιναν στα μέσα του 2000, δηλαδή πριν περίπου 10-12 χρόνια, και αυτές ήταν και οι στιγμές που με “τράβηξαν” όσον αφορά το έγκλημα. Δεν έχω κοιτάξει πίσω έκτοτε γιατί ο τομέας αυτός, δεν είναι απλά εντυπωσιακός, αλλά αποτελεί και ένα μελανό σημείο στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η δημόσια πολιτική όσον αφορά το έγκλημα είναι δυσλειτουργική.

2. Μιας και ανέφερες τις επισκέψεις σου σε φυλακές, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε, για τι εγκλήματα βλέπεις τον περισσότερο κόσμο στην φυλακή; Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου εκεί;

Όταν επισκέπτομαι φυλακές, διαπιστώνω κάθε φορά πως υπάρχει μια τεράστια αποσύνδεση ανάμεσα στην δημόσια εικόνα-αντίληψη και το πώς πραγματικά είναι οι άνθρωποι μέσα στις φυλακές.

Σε γενικές γραμμές, με μερικές εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που βλέπεις εκεί μέσα δεν διαφέρουν τόσο από αυτούς που βλέπεις στην καθημερινή σου ζωή.

Είναι άνθρωποι που έχουν κάνει ορισμένες φρικτές επιλογές στην ζωή τους, έχουν μεγαλώσει σε φτωχό περιβάλλον και βρέθηκαν περικυκλωμένοι από πειρασμούς και ευκαιρίες που τους ώθησαν στο να κάνουν πολύ κακές επιλογές.

Σε κάθε είδος φυλακής βλέπεις και διαφορετικό κόσμο. Στις φυλακές νέων, βλέπεις πολύ κόσμο στην φυλακή για επιθέσεις, ληστείες και ναρκωτικά. Κυρίως όσον αφορά τα ναρκωτικά, η υπόθεση είναι περίπλοκη γιατί αυτά τα παιδιά φέρονται έξυπνα μέχρι ένα σημείο, τους συλλαμβάνουν, μπαίνουν φυλακή και, μόλις απελευθερωθούν, πρέπει να βγουν από αυτόν τον κόσμο που έμπλεξαν. Δεν μπορούν, όμως, να τον αφήσουν.

3. Υπάρχει χώρος γι’ αυτούς στην κοινωνία; Μια ευκαιρία να αποκτήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά την φυλακή;

Υπάρχουν προγράμματα αποκατάστασης, ωστόσο, το σύστημα δεν είναι καλό.

Γενικά, ένα από τα πράγματα που με ώθησε στο να κάνω την αλλαγή από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα είναι η συνάντηση μου με μια γυναίκα στο τρένο πριν αρκετά χρόνια. Η γυναίκα αυτή, που μπήκε στο ίδιο βαγόνι με μένα,  είχε μόλις αποχωρήσει από την φυλακή.

Είχε 46 λίρες στο χέρι (περίπου 50 ευρώ, ένα ποσό που τους δίνουν όταν βγαίνουν από την φυλακή) και έπαιρνε το τρένο για την πόλη. Είχε ξοδέψει λίγα από τα χρήματα της σε φαγητό και προσπαθούσε να καλέσει κάποιον με το τηλέφωνο της (δεν υπήρχαν smartphones τότε). Το κινητό της, όμως, δεν είχε μπαταρία, έτσι δεν είχε μέρος να μείνει, δεν είχε δουλειά, κτλ.

Είχε σχέδια. Ήθελε να γίνει καθαρίστρια, είχε 6-7 παιδιά και ήταν συμπαθέστατη. Δεν έκανε ναρκωτικά η ίδια αλλά βρισκόταν για χρόνια σε μια σχέση όπου ο άνδρας της την κακοποιούσε.

Η γυναίκα αυτή σκόπευε, λοιπόν, να πάει να συναντήσει τους παλιούς της φίλους στα ίδια μέρη που ζούσε πριν. Κάτι φυσικό. Ωστόσο, επέστρεφε στο μέρος αυτό και, πιθανότατα, σε μια κακή σχέση.

Αυτό, δεν μου φάνηκε πως είναι ένα σύστημα που δουλεύει, που εξασφαλίζει αρκετή υποστήριξη στον κόσμο που βγαίνει από την φυλακή.

 

Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην ύπαρξη, θεωρητικά, ενός συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην πρακτική λειτουργία του.  Στην πραγματικότητα, το σύστημα αποτυγχάνει αρκετές φορές.

Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για το ζήτημα της στέγασης, οι πρώην κατάδικοι βρίσκονται στον πάτο της λίστας των υποψήφιων ενοικιαστών. Αυτό δεν συμβαίνει απλά γιατί κανείς δεν τους θέλει αλλά, ας πούμε πως έχεις μια μητέρα με μωρό και έναν πρώην κατάδικο, ποιος θα πάρει το σπίτι;

Ως σύστημα δεν εξασφαλίζουμε ούτε τα βασικά στους ανθρώπους που φεύγουν από την φυλακή.

Βέβαια υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό αυτήν την στιγμή.

Το ένα από αυτά είναι η τάση των εργοδοτών να ζητούν από τον κόσμο να τους πει εάν έχει οποιοδήποτε έγκλημα στο μητρώο του. Έτσι, φιλτράρουν τον κόσμο και απορρίπτουν αυτόματα ορισμένους ανθρώπους από το να βρουν δουλειά.

Υπάρχει μια καμπάνια που υποστηρίζω ιδιαίτερα η οποία ονομάζεται “Ban the Box”. Οι υποστηρικτές της ζητούν την αφαίρεση του κουτιού που ρωτά αν έχει ποινικό μητρώο όταν συμπληρώνει κανείς αίτηση για μια δουλειά.

Ο σκοπός είναι απλός. Να αποφευχθούν τα συμπεράσματα προτού οι εργοδότες γνωρίσουν από κοντά ένα άτομο, γιατί υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι σημαίνει “ποινικό μητρώο”.

Το 90% του κόσμου με ποινικό μητρώο δεν έχει περάσει ποτέ ούτε έξω από φυλακή. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αδικημάτων, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, τα οποία αποτελούν απλά ένα λάθος της στιγμής και δεν είναι δυνατόν να τους ακολουθούν σε όλη τους την ζωή.

Υποστηρίζω πολύ αυτήν την ιδέα, το να βλέπουμε στον κόσμο τα πράγματα που μπορούν να κάνουν και όχι το ποινικό τους μητρώο.

4. Το έγκλημα είναι, πράγματι, ένας πολυδαίδαλος και δύσκολος τομέας. Υπάρχει κάποιο είδος στο οποίο εξειδικεύεσαι;

 

Στην πραγματικότητα, αυτό που νομίζω ότι με διαφοροποιεί στον τομέα μου είναι πως ενδιαφέρομαι για το σύνολο του συστήματος. Η φιλοδοξία μου είναι να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το έγκλημα γενικότερα και η αλήθεια είναι πως, ως κράτη, ξοδεύουμε πολλά χρήματα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι στην πρόληψη.

Σπαταλάμε πολύ χρόνο και χρήμα σε δικαστήρια, φυλακές και έρευνες και σχεδόν καθόλου στην προσπάθεια να βρεθούν τρόπου να προλαμβάνουμε το έγκλημα.

 

Και μπορούμε να το κάνουμε. Ένα από τα πράγματα που μπορούμε, για παράδειγμα, να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε πως οι ιδιοκτησίες θα είναι καλύτερα ασφαλισμένες αλλά και να μειώσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στο να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές.

Ακόμη, θα μπορούσαμε να πραγματοποιούμε περισσότερες επεμβάσεις σε οικογένειες με παιδιά που κινδυνεύουν να πέσουν στην “παγίδα” της παρανομίας. Τα προγράμματα που έχουμε τώρα είναι μικρά και ανεπαρκή. Θα μπορούσαμε να τα “μεγαλώσουμε” και να τα ενισχύσουμε.

Με ενδιαφέρει, η γενική εικόνα.

5. Ποιο θα έλεγες πως είναι το μήνυμα της ομιλίας σου στο TEDxAthens 2017;

Θέλω να πείσω τον κόσμο πως μπορούμε να κάνουμε τεράστια βήματα όσον αφορά την πρόληψη του εγκλήματος και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μεταφέρουμε τους πόρους που διαθέτουμε από την “τιμωρία” στην “πρόνοια”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
9'
59 - 54
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;