ΣΥΝενεργώ: Η γιαγιά μου αποδεικνύει ότι εθελοντισμός και Τρίτη Ηλικία πάνε μαζί
Πολλοί, θεωρούν στερεοτυπικά ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, από κάποιο σημείο και μετά είναι “κουρασμένοι” και δεν μπορούν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό

Η γιαγιά μου είναι ένα από τα παραδείγματα που καταρρίπτουν περίτρανα αυτόν τον μύθο!

Η γιαγιά μου είναι εκείνη που μεγαλώνοντας με «στρατολόγησε» στα κοινά, με έκανε να πιστέψω στον εθελοντισμό και στο πόσο πολύ μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου. Πηγαίναμε μαζί σε διάφορες δράσεις, όπως σε καθαρισμούς παραλίας και δεντροφυτεύσεις και αυτές οι αναμνήσεις που χτίσαμε μαζί παραμένουν μέχρι σήμερα από τις πιο αγαπημένες μου! Αργότερα ασχολήθηκε με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, κι ακόμη και σήμερα στα 76 της ασχολείται ενεργά με τα εθελοντικά της ενδιαφέροντα όσο της επιτρέπουν και οι δυνάμεις της. Το μυστικό της  λέει είναι να προσαρμόζεις τις δραστηριότητές σου στις δικές σου ικανότητες. Μπορεί πλέον να μην μπορεί να σηκώνει 20κιλα ξηράς τροφής και να μεταφέρει κουβάδες με νερό κάτω από τη ζέστη, αλλά θα φιλοξενήσει διάφορα τετράποδα που το έχουν ανάγκη ενώ βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο ή θα μεταφέρει κάποιο εύκολο περιστατικό στον κτηνίατρο.

Όπως και η γιαγιά μου, έτσι κι εγώ, έχω γνωρίσει και άλλους ανθρώπους που παρά την ηλικία τους, παραμένουν ενεργοί στον εθελοντισμό.  Ένα παράδειγμα είναι η κ. Σέβη που πήγαινε κάθε μέρα σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό και έφτιαχνε την αλληλογραφία καθώς με αυτό τον τρόπο, βοηθούσε με τον τρόπο της να αυξηθούν οι εισφορές προς τον οργανισμό για να μπορεί να βελτιωθεί το έργο του, καθώς ενώ πίστευε στο έργο του αλλά η σύνταξή της δεν επαρκούσε ώστε να τον υποστηρίξει η ίδια οικονομικά. Και φυσικά, η κ. Ελένη που ήταν παρούσα σε κάθε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του οργανισμού όπου ήταν εθελόντρια και ήταν το πρόσωπο που όλοι θαύμαζαν και χαίρονταν να βλέπουν!

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας μπορούν, μέσα από τον εθελοντισμό, να βρουν μια δημιουργική απασχόληση που τους γεμίζει, να αναπτύξουν ένα δίκτυο γνωστών και φίλων, να νιώσουν πιο χαρούμενοι και ακόμη και να βελτιώσουν σχετικά τη φυσική τους κατάσταση, καθώς το να βγαίνουν από το σπίτι είναι γι’ αυτούς μια μορφή γυμναστικής.

Πρόσφατα, ο οργανισμός ethelon δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα που προωθεί τον εθελοντισμό μέσα από διάφορες δράσεις, το «ΣΥΝενεργώ: εκπαιδεύομαι, συμμετέχω, προσφέρω» μέσα από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους στην εθελοντική θέση που τους ταιριάζει!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.synenergo.gr και στο 2108115398.  

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;