Η Ινδία κάνει το πρώτο βήμα - Το νέο είδος άδειας που υιοθετούν οι εταιρείες!
Μια εταιρεία στην Ινδία πάει ένα βήμα μπροστά την κοινωνία της, με μια απλή άδεια!

«Το σώμα μου εγκαταλείπει», «Νεύρα» ή«Πονοκέφαλοι»

Έτσι εκφράζουν οι γυναίκες του Culture Machine, μιας εταιρείας ψυχαγωγίας στην Βομβάη, την πρώτη μέρα περιόδου τους.

Από τον Ιούλιο του 2017 και έπειτα, όμως, δεν θα χρειάζεται  να υπομένουν τα συμπτώματα της περιόδου στην δουλειά τους. H Culture Machine προσφέρει άδεια για την πρώτη μέρα της περιόδου σε όλες τις γυναίκες της εταιρείας.

«Η πρώτη μέρα της περιόδου είναι, προφανώς, η χειρότερη για τις περισσότερες», αναφέρει η Devleena S. Majmuder, πρόεδρος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας.

«Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Δεν είναι ντροπή. Είναι μέρος της ζωής».

Το παραπάνω βίντεο, λοιπόν, κυκλοφόρησε από την ίδια την εταιρεία και δείχνει μερικά από τα 75 μέλη του προσωπικού της που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτήν την ανακοίνωση ενώ, ταυτόχρονα, τα στελέχη εξήγησαν γιατί πήραν αυτήν την απόφαση.

Ο Ruchir Jochi, επικεφαλής του κέντρου, υπογραμμίζει ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα των γυναικών, αλλά και των ανδρών καθώς πρέπει να μάθουν να είναι πιο ανοιχτοί στο θέμα.

«Πολλές φορές, οι άντρες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι «αχ αυτή παίρνει ρεπό όταν έχει περίοδο, για να τεμπελιάσει όλη μέρα και να μην κάνει τίποτα’», λέει ο Joshi.

«Η αλήθεια είναι όμως πως δεν το περνάμε, οπότε δεν ξέρουμε πώς είναι και τι περνούν εκείνες. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσαμε να έρθουμε στη δουλειά, ούτε καν να κάνουμε τα βασικά».

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου για την Ινδία, μια χώρα όπου -στις αγροτικές περιοχές- οι γυναίκες που είναι “στις μέρες τους” θεωρούνται ακάθαρτες και, ορισμένες φορές, υποχρεώνονται να κοιμηθούν έξω από το σπίτι τους.

 

Η άδεια περιόδου έχει ανοίξει συζήτηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο  χορήγησης άδειας μετ’ αποδοχών στις εργαζόμενες γυναίκες κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου (ή κάποιες από τις ημέρες που διαρκεί στην περίπτωση που βιώνουν πολύ δυνατούς πόνους).

Η Ιταλία, μάλιστα, έχει κατατεθειμένο ένα νομοσχέδιο για συζήτηση, το οποίο προβλέπει ακριβώς αυτό. Η υιοθέτηση του θα έκανε την Ιταλία την πρώτη στην ΕΕ -αλλά και δυτικών χωρών- που θα είχε κάποια τέτοια πρόβλεψη στην νομοθεσία της.

Στην Ιαπωνία, η άδεια αυτή χορηγείται εδώ και δεκαετίες (συγκεκριμένα, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), καθώς οι γυναίκες  εξαιτίας της στρατολόγησης των ανδρών μπήκαν μαζικά στην αγορά εργασίας και καταπιάνονταν με ιδιαίτερα σκληρές εργασίες.

Η Ινδονησία, πιο προοδευτική από όλες τις χώρες, καθώς οι γυναίκες μπορούν να πάρουν δύο ημέρες άδεια κάθε μήνα. Στη Νότια Κορέα υπάρχει, επίσης, ειδική άδεια περιόδου από το 2001 αν και αντιδρούν πολλοί άνδρες μιλώντας για διακρίσεις.

Ο αντίλογος

Στην Ιταλία, πολλές γυναίκες παραμένουν σκεπτικές σχετικά με την χορήγηση σχετικής άδειας καθώς θεωρούν πως μια τέτοια πολιτική μπορεί να γυρίσει boomerang στις ίδιες καθώς θα λειτουργούσε ως αφορμή να μην τις προσλάβουν.

Εσύ τι πιστεύεις;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
16'
1 - 0
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
15'
0 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;