Η δροσιστική απόλαυση του παγωτού καταλήγει ουκ ολίγες φορές σε πονοκέφαλο, ο οποίος μας στερεί την απόλαυση του γλυκού που μόλις φάγαμε.
Γιατί συμβαίνει αυτό στον οργανισμό;
Ο αιφνίδιος πόνος που αισθάνεσαι στο κεφάλι όταν καταναλώνεις παγωτό επιστημονικά λέγεται «sphenopalatine ganglioneuralgia» (Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας), που μεταφράζεται «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία» και:
- διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά
- μπορεί να προκύψει με την κατανάλωση παγωμένου φαγητού ή ποτού και είναι οξύς
- Πολλοί αποκαλούν τον πόνο αυτό και «brain breeze» ή «ice-cream headache».
Ως «brain freeze» το έχεις ακούσει αρκετές φορές. Σύμφωνα με τον Dr. Dwayne W. Godwin από το Wake Forest University School of Medicine, το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο.
Το παγωμένο τρόφιμο ή ποτό ακουμπά πάνω σε ένα σημείο με πολλά νεύρα στον ουρανίσκο, ένα από τα οποία είναι γνωστό ως «τρίδυμο» (ένα μεγάλο νευρικό στέλεχος που νευρώνει ολόκληρο το πρόσωπο).
Έτσι, όταν η ροή του αίματος αυξάνεται απότομα στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου.
Οι τρεις διακλαδώσεις του τριδύμου κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.
Πώς το αντιμετωπίζεις;
Προσπάθησε να τρως πιο αργά το παγωτό και αν δεν τα καταφέρεις, τοποθέτησε την γλώσσα στο στον ουρανίσκο σου για να επαναφέρεις την θερμοκρασία.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Logistics
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Κηφισιά
Marketing
Πλήρης Απασχόληση
18-12-2023
Μαρούσι