Επιδόματα 2017: Δείτε ποια επιδόματα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Koνδύλια για εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι και δεσμεύσεις για μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης αλλά και της απλήρωτης εργασίας, αλλαγές στην ασφάλιση κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών ακόμη και την πρόβλεψη για την επιδότηση της σύνδεσης με το internet όλων των φοιτητών, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να κατατεθεί στην Βουλή.

Το κοινωνικό κράτος
Στόχος της κυβέρνησης είναι να «αθροίσει» σειρά θετικών μέτρων και παρεμβάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ, «υπέρ της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους».

Δείτε περισσότερα επιδόματα εδώ 

Ετσι, στο επίκεντρο των κυβερνητικών μέτρων που περιέχονται στο νομοσχέδιο θα είναι ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, αλλά και του φαινομένου που έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας», δηλαδή της καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων. Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας – ως προς το θέμα αυτό – είναι άκρως απογοητευτική. Η απλήρωτη εργασία αποτελεί – πλέον – την πεπατημένη πρακτική στην αγορά, με αποτέλεσμα να είναι καθεστώς στην πλειονότητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι για διάστημα από έναν έως έξι μήνες.Το «καθεστώς της καθυστέρησης των πληρωμών» είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας, ενώ οι τακτικές αμοιβές θεωρούνται «επιπλέον προσόν» μιας επιχείρησης, το οποίο προβάλλουν οι εργοδότες. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:


1.
 Ειδικό επίδομα για την προστασία των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

2. 
Επίσης επίδομα ανεργίας – με ευνοϊκότερους όρους – θα δίδεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Το σχετικό επίδομα προβλέπεται και στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά στην πράξη λαμβάνεται από ελάχιστους λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων.

3. 
Απαλλαγή ορισμένων ειδικοτήτων ελεύθερων επαγγελματιών από εισφορές, στην περίπτωση που δεν ασκούν το επάγγελμά τους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις δικηγόρων και μηχανικών, οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου υποχρεώνονται να καταβάλουν εισφορές ακόμη και όταν δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Με το νομοσχέδιο διαχωρίζεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών.

4.
 Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και αυστηρότερα μέτρα για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Θεσπίζονται αυστηρά μέτρα που φθάνουν ακόμη και στο κλείσιμο μια επιχείρησης που παραβιάζει τη νομοθεσία. Επίσης, οι επιχειρηματίες που θα παρανομούν θα αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις του δημοσίου. Ταυτοχρόνως, θεσπίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

Δείτε περισσότερα προγράμματα εργασίας εδώ

Οι αναπηρικές συντάξεις

5. 
Προβλέπεται διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.
Ταυτοχρόνως, προβλέπεται η παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, εφόσον εκκρεμεί η εξέτασή του από τις υγειονομικές επιτροπές (ΚΕΠΑ).
Πηγή: tovima.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;