Eduardo Martins: Μια καλοστημένη απάτη που ξεγέλασε ακόμη και τα διασημότερα ΜΜΕ!
Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη του φωτορεπόρτερ Eduardo Martins!

Ο Eduardo Martins είχε καταφέρει να γίνει διάσημος μέσα από τις εικόνες που ανέβαζε στο ίντερνετ, ξεγελώντας ακόμη και μεγάλα ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, το Al Jazeera και το BBC Brazil.

Συγκεκριμένα, ο Martins πληρωνόταν αδρά από το Getty Images για τις εικόνες του από το Getty Images και άλλα πρακτορεία φωτογραφιών, μέχρι που κάποιος “μυρίστηκε” την απάτη του.

Ο άνδρας υποτίθεται πως κατάγεται από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και είναι 30 ετών. Παρότι κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχει πραγματικά, ο ίδιος δήλωνε εδώ και τρια χρόνια πως είναι πολεμικός φωτορεπόρτερ των Ηνωμένων Εθνών, πως είχε ταξιδέψει στην Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία και το Ιράκ και διάφορα άλλα ευφάνταστα πράγματα.

Η “δουλειά” του, στην πραγματικότητα, ήταν η εξής: Έπαιρνε εικόνες άλλων φωτορεπόρτερ, τις γύριζε με οριζόντια περιστροφή ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα ειδικά λογισμικά και τις “πλάσαρε” σαν δικές του.

Η απάτη αυτή του εξασφάλισε διάφορες συνεντεύξεις στις οποίες δήλωνε πως: «Με χτύπησε η λευχαιμία στα 25 και αρρώστησα βαριά. Όμως επέζησα», έλεγε, «και τώρα είμαι πολεμικός φωτορεπόρτερ στο επάγγελμα και σέρφερ από χόμπι».

Η τύχη του τελείωσε όταν, πριν μια εβδομάδα, ο πολεμικός φωτορεπόρτερ Fernando Costa Netto, που του είχε πάρει συνέντευξη και έκαναν παρέα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το BBC Brazil, το οποίο είχε υποπτευθεί πως ο Martins ήταν απατεώνας.

Ο Fernando Costa Netto τον ειδοποίησε, παρ’ όλα αυτά, μέσω Whatsapp για όλα αυτά και ο Martins διέγραψε τον λογαριασμό του, λέγοντας του πως: «Είμαι στην Αυστραλία. Αποφάσισα να περάσω ένα χρόνο σε ένα βαν. Θα σβήσω τα πάντα από το ίντερνετ. Θέλω την ησυχία μου. Θα βρεθούμε όταν επιστρέψω. Για οτιδήποτε γράψε μου στο dudumartisn23@yahoo.com. Μεγάλη αγκαλιά. Θα διαγράψω το ιστορικό. Ο Θεός μαζί σου.»

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο άνδρας των φωτογραφιών υπάρχει. Πολλοί πιστεύουν πως είναι, όντως, από την Αυστραλία.

Ο άνδρας που εντόπισε την απάτη ήταν ο φωτογράφος Ignacio Aronovich, ο οποίος δεν τον είχε ακούσει ποτέ μέχρι που αποφάσισε να διαβάσει γι’ αυτόν στο αφιέρωμα που του έκανε ο Fernando Costa Netto.

Τότε, είδε πως σε μια από τις εικόνες, το σημάδι της κάμερας ήταν από την αριστερή πλευρά και κατάλαβε πως είχαν περάσει κάποια επεξεργασία. Αφού τις γύρισε, αντιλήφθηκε πως ο πραγματικός φωτογράφος πολλών από αυτές ήταν ο Αμερικάνος Daniel C. Britt.


Το BBC Brazil, που είχε “πέσει” θύμα του Eduardo Martins δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την απάτη του, όπου αποκάλυπτε την αλήθεια.

Η γυναίκα πίσω από το ρεπορτάζ ονομάζεται Natasha Ribeiro , ζει στην Μέση Ανατολή και αναφέρει πως δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ.


«Η καχυποψία μου μεγάλωσε, όταν παρατήρησα πως κανένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που εργάζεται στο Ιράκ δεν τον είχε καν ακουστά. Ούτε οι Αρχές αλλά ούτε και οι ΜΚΟ στη Συρία και το Ιράκ τον είχαν δει ή είχαν ακούσει ποτέ γι’ αυτόν. Όλοι θέλουν να μάθουν ποιος είναι αυτός ο τύπος, αλλά αυτό είναι μάλλον δύσκολο.

Ο απατεώνας φωτορεπόρτερ δεν πληρώθηκε σχεδόν από κανένα μέσο εκτός του Getty, που πουλούσε τις φωτογραφίες του για πάνω-κάτω 600 ευρώ. Το περίεργο είναι πως, πληρωμή ξε-πληρωμή, κανείς δεν τον είχε δει από κοντά οπότε κανείς δεν ξέρει πώς πραγματικά μοιάζει.

Η έρευνα του BBC Brazil έδειξε πως υπήρχαν πέντε γυναίκες που είχαν ερωτική σχέση με τον Eduardo αλλά καμία δεν τον είχε δει από κοντά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;