Είναι εφικτό να κατέβει το φράγμα των δύο ωρών στον Μαραθώνιο;
Άραγε πότε θα καταρριφθεί από τον άνθρωπο το φράγμα των 2 ωρών στον Μαραθώνιο;

ο Breaking2, η προσπάθεια της NIKE τον περασμένο Μάιο να κατεβάσει το φράγμα των 2 ωρών στην κούρσα του Μαραθωνίου, απέτυχε τυπικά μιας και ο νικητής του ανεπίσημου αυτού αγώνα Eliud Kipchoge κατάφερε να το φτάσει στις 2 ώρες και 23 δευτερόλεπτα.Όμως, η προσπάθεια συνεχίζεται και η επίτευξή του θα αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία του τρεξίματος, όταν και όποτε αυτή επιτευχθεί.

Το επίσημο ρεκόρ αγώνων αυτή την στιγμή είναι 2:02:57 από 2014 από τον Κενυάτη Dennis Kimetto και είναι 9 λεπτά πιο κοντά στις 2 ώρες από ότι ήταν στα μισά του περασμένου αιώνα. Οι ειδικοί διατείνονταν πως στον μαραθώνιο του Βερολίνου, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα μπορούσε το ρεκόρ να σπάσει, με πιθανότερο υποψήφιο και πάλι τον Eliud Kipchoge, κάτι που όμως τελικά δεν έγινε εφικτό (χρόνος 2:03:32).

Οι πιο ψύχαιμοι πιστεύουν πως θα περάσουν χρόνια μέχρι να γίνει αυτό. Οι δρομείς του μαραθωνίου έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και δύσκολες συνθήκες, όπως την αντίσταση του αέρα για την οποία σπαταλούν περίπου το 15% της ενέργειας τους. Αυτή την συνθήκη προσπάθησε να ξεπεράσει και η NIKE με το προαναφερόμενο Breaking2 αλλά δεν τα κατάφερε παρόλο που έκανε τα πάντα, όπως να επιλέξει ο,τι καλύτερο για την επίτευξη του σκοπού της: από τη πίστα αγώνων της Monza στην Ιταλία, τους 3 καλύτερους μαραθωνοδρόμους του κόσμου και τα επαναστατικά και αμφιλεγόμενα παπούτσια Nike Vaporfly Elit μέχρι τους απαραίτητους δρομείς-λαγούς έδιναν τον αναγκαίο ρυθμό στους δρομείς και που το επιτελείο της προπονούσε για μήνες.

Εκτός από την αντίσταση του αέρα όμως, υπάρχουν και άλλες συνθήκες που επηρρεάζουν καταλυτικά την απόδοση και επίδοση των αθλητών του μαραθωνίου όπως η βροχή, η υγρασία και η ζέστη. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012, η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 4 βαθμοί Κελσίου ενώ μια αύξηση των 10 βαθμών μειώνει κατά 1,4% την ταχύτητα. Ίσως για αυτό ο Kipchoge να μην πέτυχε τον σκοπό του μιας και η θερμοκρασία την ώρα που ξεκινούσε τον αγώνα του στη Monza τον περασμένο Μάιο ήταν 11 βαθμοί.

Οι ερευνητές πλέον καταλήγουν, μετά από συνδιασμό ερευνών, κλινικών μελετών του ανθρώπινου σώματος και στατιστικών προσεγγίσεων, ότι το εύρος του χρόνου που μπορεί να πετύχει ένας μαραθωνοδρόμος είναι μεταξύ 1:57:58 και 2:00:47. Αν συνεχίσει δε να βελτιώνεται με τον ρυθμό που βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια, το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα μειωθεί κατά 8 δευτερόλεπτα γύρω στο 2040. Άρα, κάποτε θα συμβεί αλλά προφανώς θα αργήσει. Απλά, κατά την διάρκεια της αναμονής αυτής, θα περιμένουμε το επόμενο μεγαλεπήβολο σχέδιο κάποιας αθλητικής εταιρίας κολοσσού που θα επιδιώξει να κερδίσει ακόμα περισσότερη αναγνωρισιμότητα με έναν αμφιλεγόμενο και όχι τυπικά αποδεκτό αγώνα επίδειξης.

Δίαβασε περισσότερα στο sportstones.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;