Νέος φόρος έρχεται για όσους αγοράζουν κατοικίδια!
Επιτέλους ξεκινούν δράσεις που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και χρόνια!

Ένα νέο σχέδιο νόμου ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ένα ειδικό τέλος για την αγορά κατοικίδιου ζώου, καθώς και κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι με τα έσοδα από τα τέλη αυτά, να δημιουργηθεί ένα “Ταμείο Ζωοφιλίας”. Από τα έσοδα, θα μπορούν οι δήμοι να μεριμνούν για την περίθαλψη και την προστασία των αδέσποτων ζώων της κάθε περιοχής που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Από το ειδικό τέλος για την αγορά ζώου αναμένεται πως θα εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσοι χρειάζονται τα ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσοι αγοράζουν στειρωμένο ζώο και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι βασικού στόχοι της νέας “πολιτικής” είναι να αντιμετωπιστούν τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα με τον απαραίτητο σεβασμό, να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και να βρεθούν τρόποι ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.

Προσανατολισμένο σε αυτούς τους στόχους, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των ζώων-βιτρίνας. Όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ): «Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό παραμένουν στη βιτρίνα τα ζώα. Πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, δεν μπορούν να βρίσκονται σε βιτρίνα. Αυτό θα οδηγήσει και τους πολίτες στη συνειδητή απόκτηση ζώου» λένε στελέχη του υπουργείου.

Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν ποινές και στους κτηνιάτρους, οι οποίοι θα προχωρούν σε ιατρικές πράξεις, όπως η στείρωση χωρίς να φροντίζουν για τη σήμανση του ζώου με το ειδικό τσιπ.

Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει βελτίωση της διάταξης που αφορά στην έκθεση ζώων για επιδείξεις, κάτι το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις επιδείξεις δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στόχος θα είναι να κλείσει το «παράθυρο» που επιτρέπει να βαφτίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις αντίστοιχες επιδείξεις.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει τεθεί προς εξέταση είναι και ο αριθμός των ζώων που μπορεί να φιλοξενεί κάποιος στο σπίτι του, ο οποίος σήμερα είναι σε γενικές γραμμές ελεύθερος. Αυτό που εξετάζεται είναι ο αριθμός των ζώων να βρίσκεται σε συνάρτηση με το μέγεθος ενός σπιτιού, την ύπαρξη ή μη κήπου.

Μακάρι να εφαρμοστούν όλα αυτά από το υπουργείο, για αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα ζώα όπως πραγματικά τους αξίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;