Ο Δεκάλογος της μελέτης του επιτυχημένου φοιτητή
Ο δεκάλογος που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους μαθησιακούς σου στόχους!

Κάθε ένας από εμάς έχει ένα δικό του τρόπο να μαθαίνει και ένα προσωπικό ρυθμό αφομοίωσης των γνώσεων που λαμβάνει. Επίσης κάθε ένας από εμάς επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε ένα διαφορετικό πεδίο γνώσεων άλλοτε πιο διευρυμένο και άλλοτε πιο συγκεκριμένο.

Επίσης υπάρχουν κάποιοι από εμάς που σχεδόν αυτόματα μαθαίνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κάποιοι άλλοι που χρειάζονται να μάθουν για να μαθαίνουν. Πολύ συχνά παρατηρούνται σημαντικές χρονικές και ποιοτικές διαφορές στον τρόπο που διαβάζουμε και στον τρόπο που μαθαίνουμε.

Πολύ από εμάς χρειαζόμαστε ένα προγραμματισμό στη διαδικασία της μελέτης μας και ένα πρόγραμμα γνωστικής ενδυνάμωσης των γνωστικών μας δυνατοτήτων. Με απλά λόγια κάποιοι διαβάζουν και μαθαίνουν πιο εύκολα, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που μπορεί να εμφανίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στη διαδικασία μελέτης.

Ο διαφορετικός εγκέφαλος εξηγεί τις διαφοροποιήσεις αυτές όμως με συστηματική προσπάθεια μπορούμε όλοι να πετύχουμε τους γνωστικούς μας στόχους. Αν λοιπόν το διάβασμα σε δυσκολεύει αυτό δε σημαίνει πως δε μπορείς να βρεις τον τρόπο για να κατακτήσεις τη γνώση. Πολλές φορές μπορεί πριν το μάθημα να χρειάζεται να μάθεις πώς να μαθαίνεις. Φυσικά η μάθηση είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να σταματά ποτέ ανεξάρτητα από το πόσο μας δυσκολεύει. Ο δεκάλογος που ακολουθεί μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους μαθησιακούς σου στόχους και βελτιώσεις τη σχέση σου με τη γνώση.

  1. Βλέπουμε τη μελέτη θετικά, ως μια διαδικασία αυτό-βελτίωσης και όχι σαν αναγκαίο κακό.
  2. Μαθαίνουμε καλύτερα όταν μαθαίνουμε να υπολογίζουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για τη μάθηση. Δουλεύουμε εξελικτικά βάζοντας σε προτεραιότητα τα μαθήματα, ξεκινώντας από τα πιο δύσκολα. 
  3. Δε λέμε ποτέ όχι στο διάλειμμα. Ένα επαρκές και χαλαρωτικό διάλειμμα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αφομοίωση των γνώσεων και την περαιτέρω μελέτη.
  4. Ζητάμε βοήθεια χωρίς ντροπή, αν κάτι μας δυσκολεύει.
  5. Λέμε ναι στην ομαδική μελέτη με φίλους.
  6. Δε φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. Το λάθος είναι το ισχυρότερο μαθησιακό εργαλείο.
  7. Διατηρούμε ένα καθαρό, ήσυχο, οργανωμένο και εξοπλισμένο περιβάλλον μελέτης.
  8. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και δεν πιεζόμαστε από το φόβο της αποτυχίας.
  9. Θέτουμε στόχους εφικτούς και ρεαλιστικούς.
  10. Οργανώνουμε μεθοδικά όλες τις παραμέτρους της μελέτης μας, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες, ικανότητες και ιδιαιτερότητες.

Πάνω από όλα όμως δεν ξεχνάμε πως η μελέτη είναι ένα μέσο προσωπικής δημιουργίας και όχι ένας τρόπος πειθούς. Όπως λέει και ο Πλούταρχος το μυαλό μας είναι μια φωτιά που πρέπει να ανάψουμε  και όχι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσουμε. Μελετάμε για να σκεφτούμε και όχι για πείσουμε τον εαυτό μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;