Ο Παύλος Σύμεντης φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο
Ένας από τους φετινούς νικητές στο πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να κάνεις τη διαφορά!

Ο Παύλος Σύμεντης είναι ένα από τα δύο ιδρυτικά μέλη της Unique Minds, ενός οργανισμού που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ σχολείου και πανεπιστημίου. Ως οικονομικός διαχειριστής του οργανισμού, γνώριζε το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone από προηγούμενες συμμετοχές.

«Ήμουν από τα άτομα που εμπνεύστηκαν και ξεκίνησαν την ίδρυση του οργανισμού, είμαι ταυτισμένος με αυτόν. Βλέποντας τις διαφημίσεις που έτρεχαν στο Facebook και διαβάζοντας την περιγραφή, πίστεψα ότι το World of Difference ταιριάζει απόλυτα με αυτό που κάνω και τον σκοπό του οργανισμού. Το συζητήσαμε ως ομάδα και είπα «γιατί όχι;», θα συμμετάσχω, είναι καλή ευκαιρία. Το πιστέψαμε εξαρχής ότι θα μπορούσα να είμαι ανάμεσα στους νικητές του φετινού προγράμματος».

Έτσι κι έγινε! Η όγδοη χρονιά του προγράμματος World of Difference βρίσκει τον Παύλο και άλλους 14 νέους να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, κερδίζοντας την ευκαιρία να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, με τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές τους καλυμμένες από το Ίδρυμα Vodafone.

«Η ιδέα πίσω από τη Unique Minds είναι να μπορέσουν να γνωρίσουν τα παιδιά στην Ελλάδα τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα διάφορα τμήματά τους και το αντικείμενο των σπουδών τους. Εμπνευστήκαμε την ιδέα μαζί με την Διάνα Βουτυράκου, επειδή είδαμε ότι είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι φοιτητές και ότι γνωρίζουμε για ποιο λόγο σπουδάζουμε αυτό που σπουδάζουμε και βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε, σε αντίθεση με την πλειονότητα των συμφοιτητών μας. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι είχαμε πάθος και ενέργεια να φέρουμε μια αλλαγή, αντί να παραπονιόμαστε απλά για τα προβλήματα και να μην κάνουμε τίποτα για να να τα επιλύσουμε» επισημαίνει ο Παύλος.

«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επηρεάζουν τόσο το ίδιο το άτομο όσο και το πανεπιστήμιο. Όταν κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει και δεν σε γεμίζει, το κάνεις ως αγγαρεία, προφανώς πιέζεσαι μέχρι να το ολοκληρώσεις, ενώ το πανεπιστήμιο δεν αναδεικνύεται με τον τρόπο που θα αναδεικνυόταν αν όλοι οι φοιτητές ήταν συνειδητοποιημένοι και ήθελαν να προωθήσουν και το ίδιο το ίδρυμα και το αντικείμενο σπουδών τους. Εμείς προσπαθούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα φέρνοντας σε επαφή τους φοιτητές με τους μαθητές. Οι φοιτητές είναι το πιο ενεργό κομμάτι του ακαδημαϊκού συστήματος, βλέπουν την καθημερινότητα των πανεπιστημίων από μέσα και μπορούν να μεταδώσουν μια εικόνα στους μαθητές. Επίσης λόγω της κοντινής ηλικίας μπορούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα. Τα παιδιά δεν ντρέπονται να τους κάνουν ερωτήσεις, όπως θα ντρέπονταν σε έναν καθηγητή. Επειδή κι εμείς ως μαθητές είχαμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, θέλουμε να προσφέρουμε εθελοντικά την εργασία μας και να θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Μάλιστα τον προσεχή Μάιο διοργανώνουμε τις UNIque Days 2018. Το φιλόδοξο έργο μας υλοποιείται κάθε σαββατοκύριακο του μήνα με ενημερωτικές δράσεις αλλά και παρουσίαση projects που θα λύσουν την απορία κάθε υποψήφιου φοιτητή που ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η ακαδημαϊκή πραγματικότητα».

Ο Παύλος σπουδάζει στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως βοηθός εκπαιδευτή για σεμινάρια σε στελέχη επιχειρήσεων στο κομμάτι των πωλήσεων, της επικοινωνίας και του coaching. Λόγω της θέσης του στον οργανισμό, τα δικά του καθήκοντα επικεντρώνονται στην εύρεση οικονομικών πόρων, στον σχεδιασμό και τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οργανισμού, ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα έσοδα που θα διασφαλίσουν ότι θα τρέξουν όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματίσει. Αυτό θα είναι το πρωταρχικό του μέλημα το επόμενο εξάμηνο, υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τι πιστεύει όμως ότι θα κερδίσει, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone; «Εγώ πρόκειται να είμαι ο πρώτος έμμισθος εργαζόμενος για τη Unique Minds. Θα δω πώς είναι να δουλεύεις για μια εταιρεία, καθώς δεν έχω κάποια προϋπηρεσία σε έμμισθη θέση, αλλά μόνο σε διάφορες εθελοντικές θέσεις. Πιστεύω ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εργασία μου καθώς, κακά τα ψέματα, όταν έχεις τη στήριξη από ένα τέτοιο πρόγραμμα, έχεις μεγαλύτερο κίνητρο και αναγνώριση για να συνεχίσεις το έργο σου και να το κάνεις με ακόμα περισσότερο ζήλο».

Ο Παύλος συνοψίζει την έννοια του World of Difference σε ένα δυναμικό τρίπτυχο: πρωτοβουλία, δράση, αντίκτυπος. Με δικά του λόγια εξηγεί το κάθε σκέλος: «Πρωτοβουλία: ξεκινάμε να κάνουμε κάτι για να λύσουμε ένα πρόβλημα και δεν καθόμαστε απλά να γκρινιάζουμε γι’ αυτό. Δράση: από τη στιγμή που το αποφασίζουμε, σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε να δουλεύουμε για να λύσουμε το πρόβλημα. Αντίκτυπος: μέσα από τις δράσεις μας βλέπουμε τα αποτελέσματα των εργασιών και των προσπαθειών μας για να λύσουμε το πρόβλημα».

Συνεχίζοντας, πηγαίνει την ιδέα του «Connecting for Good» που διέπει όλες τις δράσεις του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο δραστηριοποιείται ενεργά και στην Ελλάδα από το 2002, ένα βήμα παραπέρα, εισάγοντας την έννοια της «συνέργειας»: «Συνδέουμε για το καλό σημαίνει συνδέουμε άτομα μεταξύ τους, ομάδες μεταξύ τους, άτομα με ιδρύματα, γενικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι μέσα από μια δικτύωση που θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Όχι μόνο συνδέουμε, συνεργούμε. Για εμάς στη Unique Minds, Connecting for Good είναι η διάδραση ανάμεσα στους φοιτητές και τους μαθητές. Ένα στα δύο παιδιά που έρχονται στα workshops μας λένε μετά ότι είχαν τελείως διαφορετική ιδέα γι’ αυτό που ήθελαν να σπουδάσουν σε σχέση με αυτό που είναι πραγματικά, ενώ οι έξι στους δέκα δηλώνουν πως ενημερώθηκαν πλήρως και καταστάλαξαν στην επιλογή τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες στήριξης και ενδυνάμωσης των νέων όπως το World of Difference, δυστυχώς λείπουν από τη χώρα μας και χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά τώρα. Όπως ανέφερα η λέξη κλειδί είναι η συνέργεια και προσθέτω ακόμα μια, τη σύμπραξη όπου μέσω αυτών μπορούμε να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα παρακάτω. Πραγματικά εύχομαι η πρωτοβουλία να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα και να ενισχύσει πολλούς ανθρώπους με ιδέες και δράσεις που βοηθούν την κοινωνία μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2