Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και ο Conno Christou μιλούν στο neolaia.gr
Με αφορμή την ομιλία τους στο TEDxAthens, ο CEO της Innoetics και ο CEO της Avocarrot, μας μιλούν για το success story των exit των start-ups τους, το πως έφτασαν στο σήμερα, αλλά και το μέλλον των εταιριών τους!

Το TEDxAthens Επαναπροσδιορίζει το «ORDINARY» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 2 Ιουνίου. Μάθε περισσότερα εδώ!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε μία start-up εταιρεία; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσετε στο ξεκίνημα σας;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Η απόφαση για την δημιουργία της INNOETICS προέκυψε από τον συνδυασμό τριών συγκυριών: α) την ανάπτυξη μιας εξαιρετικής τεχνολογίας που αμέσως μπορέσαμε να καταλάβουμε την εμπορική αξία της στην αγορά, β) την ύπαρξη μιας εξαιρετικής ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία αυτή και γ) την υποστήριξη και έμπνευση που μας παρείχε ο καθηγητής Καραγιάννης, ο οποίος και ήταν και ο διευθυντής και πρόεδρος του Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ.

Το βασικότερο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσουμε από την αρχή της ίδρυσης της startup ήταν η αδυναμία να συνειδητοποιήσουμε ότι έπρεπε να εστιάσουμε σε αυτήν, έμπρακτα και με όλες τις δυνάμεις, ενώ αρχικά αυτό που κάναμε ήταν να την θεωρήσουμε ως ένα side-project της κύριας ερευνητικής μας δουλειάς.

  • Conno Christou

Η ιδέα ξεκίνησε με το να ψάχνουμε μια λύση για ένα δικό μας πρόβλημα, που είχε να κάνει με τη δυσκολία του να δείχνουμε σχετικές διαφημίσεις στις δικές μας τότε εφαρμογές. Αυτό μετά εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν κι άλλοι προγραμματιστές με παρόμοιες ανάγκες. Μια από τις μεγαλύτερες μας δυσκολίες ήταν το να μείνουμε δυνατοί σαν ομάδα και να μην εγκαταλείψουμε το πλάνο ειδικά όταν ψάχναμε χρηματοδότηση για πολύ καιρό χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Αναμφίβολα η πορεία σας μέχρι τα exits των start-ups σας είναι από τα μεγαλύτερα success stories της χώρας μας. Ποια είναι η “πραγματικότητα” της δουλειάς σας στο σήμερα;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Σίγουρα η σημερινή πραγματικότητα της δουλειάς μας έχει αλλάξει σε πολλά σημεία, όπως είναι η ταχύτητα και ο σχεδιασμός των εργασιών μας, αλλά ίσως το μεγαλύτερο είναι η ασφάλεια που νιώθουμε σε αυτά που κάνουμε πλέον. Ως startup πάντα θα σχεδιάζαμε τα επόμενα βήματα με βάση την βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρίας, ενώ πλέον έχουμε το προνόμιο να μπορούμε να εστιάζουμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μας, χωρίς να ανησυχούμε για τις πωλήσεις ή την ανεύρεση πόρων.

  • Conno Christou

Σε γενικό επίπεδο δεν άλλαξαν ούτε το όραμα ούτε και οι στόχοι της εταιρείας. Αυτό που πραγματικά άλλαξε είναι η ταχύτητα που κινούμαστε και οι πόροι που έχουμε για να φτάσουμε τους στόχους που είχαμε ήδη θέσει. Στα αρνητικά θα έβαζα την γραφειοκρατία και τα κακά που φέρνει μαζί της ένας μεγάλος οργανισμός – έστω και αν η Glispa προσπαθεί έμπρακτα να κρατήσει την κουλτούρα μιας startup, σίγουρα δεν έιναι το ίδιο με το να είσαι 15 άτομα και να κινείσαι γρήγορα χωρίς γραφειοκρατίες.

Innoetics Team

Κλείσε το εισιτήριό σου για το TEDxAthens, εδώ! 

Ελλάδα, 2018. Θα προτείνατε σε έναν νέο άνθρωπο να συνεχίσει να προσπαθεί στην Ελλάδα ή να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Δεν θα τολμούσα ποτέ να πω σε κάποιον που το επιθυμεί να μην φύγει στο εξωτερικό. Το να ζήσει κάποιος στο εξωτερικό είναι μοναδικό σχολείο και εμπειρία που θα εξαργυρώσει σίγουρα στο μέλλον. Αυτό που θα μπορούσα όμως πω είναι ότι δεν είναι ανάγκη να φύγει κανείς στο εξωτερικό για να βρει την τύχη του. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό, για τους οποίους θεωρώ πως είναι καλή στιγμή να αναζητήσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα αν το επιθυμούν. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι παραδεισένια, αλλά είμαι σίγουρος πως θα αρχίσουμε να συνηθίζουμε να ακούμε για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και ευκαιρίες.
Αν κάποιος θέλει να κάνει δική του startup, τώρα είναι η ευκαιρία που οι πηγές άντλησης επένδυσης αυξάνονται δραματικά.
Αν πάλι κάποιος αναζητεί εργασία σε ανταγωνιστικές και δραστήριες εταιρίες, στην Ελλάδα πλέον δίνεται αυτή η δυνατότητα ολοένα και περισσότερο.

  • Conno Christou

Το 2018 – 2020 είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση στην Ελλάδα. Τα καινούρια funds που ανέρχονται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ είναι μια τεράστια ευκαιρία για επιχειρηματίες που θέλουν να πάνε την ιδέα τους στο επόμενο στάδιο. Επίσης, αυτό δημιουργεί και καινούριες θέσεις εργασίας, άρα αν δεν αποσκοπεί κάποιος στο να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, τότε μπορεί κάλλιστα να στραφεί στις διάφορες θέσεις που ανοίγουν στις Ελληνικές startups.

Μιας και το φετινό θέμα του TEDxAthens είναι “ORDINARY”, τι πιστεύετε ότι είναι Ordinary στην Ελλάδα και πώς θα μπορούσε να γίνει Ordinary η επιτυχία;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Το Ordinary στην Ελλάδα των τελευταίων ετών είναι η αμφισβήτηση, ο συμβιβασμός και συχνά η μιζέρια. Το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος σκέψης. Θα πρέπει να στραφούμε όλοι τόσο στη θετική και αισιόδοξη σκέψη, όσο και στην πράξη αυτής με επιμονή και πίστη στο όραμα που έχουμε. Υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ μας που το κάνουν καθημερινά πράξη και ευτυχώς καταφέρνουν και το μεταδίδουν σε ακόμη περισσότερους.

  • Conno Christou

Το Ordinary που βλέπω αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το να φεύγει κάποιος στο εξωτερικό για να προσπαθήσει να κάνει μια επιτυχημένη καριέρα, και οι περισσότεροι που μένουμε Ελλάδα συνήθως συμβιβαζόμαστε με μικρούς στόχους. Ο τρόπος που μπορούμε να κάνουμε την επιτυχία Ordinary είναι να σιγουρευτούμε ότι βρισκόμαστε δίπλα από τους σωστούς ανθρώπους, να αρχίσουμε να θέτουμε μεγάλους στόχους, και να χρησιμοποιούμε όλα τα εφόδια που έχουμε (συμπεριλαμβανομένων και των funds) για να δημιουργήσουμε κι άλλες μεγάλες Ελληνικές επιτυχίες.

Avocarrot Team

 

Μια καλή ιδέα, έχει ελπίδα να υλοποιηθεί και να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της κρίσης; Ποια είναι τα βήματα που θα συμβουλεύατε να ακολουθήσει κάποιος που τώρα ξεκινά την προσπάθειά του;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Η κρίση είναι ένα από τα δεδομένα της εξίσωσης και απλά επιλέγει κανείς την βαρύτητα που της δίνει. Το καλό είναι ότι η εξίσωση αυτή έχει και άλλα μέρη με θετικό πρόσημο, το βάρος των οποίων αυξάνεται διαρκώς, όπως είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης, η εμπειρία και η ωρίμανση του τοπίου, η δικτύωση και η αύξηση της εμπιστοσύνης από εταιρίες του εξωτερικού.

  • Conno Christou

Η κρίση σίγουρα φέρνει ευκαιρίες, ωστόσο η ιδέα – για μένα τουλάχιστον – δεν είναι ο σημαντικός άξονας, αλλά η ομάδα που θα φέρει εις πέρας την οποιαδήποτε ιδέα. Οι ιδέες αλλάζουν καθημερινά όπως και οι αγορές στις οποίες απευθύνονται, ενώ οι ομάδες είναι ιδανικό να μένουν μαζί για πάντα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

  • Αιμίλιος Χαλαμανδάρης

Για εμάς πλέον ο επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας και η ολοκλήρωσή της στο οικοσύστημα συσκευών και υπηρεσιών της Samsung, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Παράλληλα όμως, εξίσου σημαντικός στόχος είναι να ενδυναμώσουμε την ομάδα η οποία και να αποτελεί μία από τα σημαντικότερες τεχνολογικές πηγές για τον όμιλο παγκοσμίως. Σκοπός μας είναι τεχνολογίες αιχμής της Samsung να αναπτύσσονται στην Ελλάδα και να αποτελέσουμε πόλο έλξης αλλά και εκπαίδευσης κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών.

  • Conno Christou

Σαν εταιρεία μόλις μπήκαμε στα καινούρια μας γραφεία στο Σύνταγμα και ανοίξαμε 12 καινούριες θέσεις εργασίας για προγραμματιστές και Product Managers. Αν σας αρέσουν οι τεχνολογικές προκλήσεις σε μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο, ελάτε να τα πούμε από κοντά. Στόχος μας είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη πλατφόρμα programmatic native advertising στα κινητά, σε όλο τον κόσμο.

Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και ο Conno Chrisou είναι ομιλητές της Εναλλακτικής Σκηνής του φετινού TEDxAthens με θέμα ORDINARY και στις 2 Ιουνίου θα μας μιλήσουν για το ταξίδι τους μέχρι τα Exit των start-ups τους, το πώς βλέπουν το emerging start-up ecosystem στην Ελλάδα και πολλά ακόμη. Κλείσε το εισιτήριό σου online και ακολούθησε το TEDxAthens στο Facebook και στο Instagram.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;