Βάσεις 2018: Αυτές είναι οι σχολές που δε θα δούμε πτώση!
Βάσεις 2018: Δείτε αναλυτικά!

Βάσεις 2018: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις!

Οι Πανελλήνιες 2018 έχουν σχεδόν τελειώσει καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα και μετά θα μπορούν να πετάξουν τα βιβλία στον αέρα και να φωνάξουν «Freedom».

Αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους να εξετάσουν το Μηχανογραφικό 2018 και να δουν ποιοι είναι οι τρόποι για να το συμπληρώσουν.

Μέχρι στιγμής, οι καθηγητές εκτιμούν πως η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη στα τμήματα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και περίπου σταθερές στο 1ο ΕΠ με πιθανή άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δίνουν οι ειδικοί, θα δούμε μεγάλη πτώση σε διάφορες σχολές αλλά αυτές που δε θα είναι σε πτωτική πορεία θα είναι οι ιατρικές σχολές. Οι ιατρικές σχολές ήταν οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές ή να ανέβουν στις Βάσεις 2018.

Μάθε όλα τα νέα για τις Βάσεις 2018 εδώ. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

Το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι το πιο ανταγωνιστικό, διότι συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων – 32.732 το επέλεξαν την περσινή χρονιά – και γιατί έχει τις λιγότερες διαθέσιμες θέσεις. Το 40% των υποψηφίων, πέρυσι, απέτυχαν λόγω της έλλειψης σχολών και τμημάτων σε αυτό το πεδίο. Με το άνοιγμα των παιδαγωγικών από όλες τις κατευθύνσεις χωρίς ειδικό μάθημα προσφέρονται 4.000 επιπλέον θέσεις. Ο ανταγωνισμός αναμένεται και φέτος πολύ υψηλός, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει άνοδο των βάσεων. Αντίθετα, μικρή πτώση θα σημειωθεί λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού εισακτέων. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας κέρδισε φέτος επιπλέον 25 θέσεις, η Θεσσαλονίκης 21, ενώ συνολικά οι σχολές Ψυχολογίας, που είναι αρκετά δημοφιλείς εμπλουτίστηκαν με 129 θέσεις. Το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής φαίνεται πως είναι εκείνο που προκαλεί έκπληξη για φέτος. Πέρσι, ως τμήμα ΤΕΙ εκτοξεύτηκε με 800 μόρια αύξηση στα 15.307, ενώ φέτος ως πανεπιστημιακό πολύ πιθανόν να διεκδικήσει γερή αύξηση.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Είναι το μοναδικό πεδίο που ο αριθμός των υποψηφίων –πέρυσι ήταν 31.383 υποψήφιοι– αντιστοιχεί στις διαθέσιμες θέσεις. Προβλέπεται μεγάλος ανταγωνισμός στις δημοφιλείς σχολές, όμως οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, ακόμα κι αν δεν περάσουν σε σχολή της επιλογής τους, να ενταχθούν σε κάποιο άλλο τμήμα. Στα πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων οι αυξομειώσεις αναμένονται οριακές, καθώς κανένα δεν κερδίζει πάνω από 14 θέσεις. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποτελεί εξαίρεση καθώς στην Αθήνα είχε αύξηση 29 θέσεων και συνολικά σε όλη την Ελλάδα 159 επιπλέον θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, ακόμα κι αν ο ανταγωνισμός κρατήσει ψηλά τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο για τις περιφερειακές, όπου η μείωση είναι σχεδόν δεδομένη.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Ανταγωνίζεται το 1ο επιστημονικό πεδίο, και οι επιστήμες Υγείας καταγράφουν εκτός μεγάλη ζήτηση των υποψηφίων, και υψηλές επιδόσεις. Οι ιατρικές σχολές ξεχωρίζουν φέτος, διότι ήταν οι μόνες που δεν είχαν αύξηση εισακτέων και αναμένεται είτε να παραμείνουν σταθερές είτε να εκτοξευτούν ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ενδεικτικά πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα 19.143 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 19.043 μόρια.

Περιορισμένες ήταν και οι επιπλέον θέσεις που δόθηκαν και στα υπόλοιπα τμήματα του εν λόγω πεδίου, άρα θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η επίδοση των υποψηφίων ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία των βάσεων.

4ο επιστημονικό πεδίο – Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Ο ανταγωνισμός είναι ήπιος καθώς ανήκει στην ίδια κατηγορία με το 2ο επιστημονικό πεδίο . Οοι υποψήφιοι του συγκεκριμένου πεδίου έχουν κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, καθώς δεν σημειώνονται υψηλές επιδόσεις στις συγκεκριμένες σχολές. Κατά 200 επιπλέον θέσεις φαίνεται πως εμπλουτίζεται ο αριθμός εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής και αυτό φανερώνει πως οι βάσεις θα υποχωρήσουν κι άλλο φέτος. Χαμηλές πτήσεις σημειώνονται και στις οικονομικές σχολές, που πέρσι ενδεικτικά κατέρρευσαν με πτώση άνω των 1.000 μορίων τόσο στα περιφερειακά τμήματα όσο και στα κεντρικά.

Τι συμβαίνει με τα παιδαγωγικά τμήματα

Τα τμήματα αυτά θα είναι ανοιχτά προς όλους και η άνοδος των βάσεων τους χαρακτηρίζεται νομοτελειακή, παρόλο που για δυο χρόνια βλέπαμε να βρίσκονται σε ξεχωριστό πεδίο και περιθωριοποιούνται.

Οι 4.000 θέσεις των παιδαγωγικών τμημάτων θα είναι διαθέσιμες απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία και κυρίως θα απορροφήσουν υποψηφίους από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Το σημαντικότερο όλων είναι πως οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις σχολές δε θα είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν στα μαθήματα της Ιστορίας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, στα οποία κατέγραφαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, και θα μπορούν να δηλώσουν ελεύθερα την προτίμηση τους.

Τα τμήματα Χημείας, Δασοπονίας και τουριστικών αποτελούν τη μεγάλη έκπληξη φέτος. Αν και παρουσίασαν μεγάλη αύξηση του αριθμού εισακτέων, το άνοιγμα που έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια για εισαγωγή από δύο επιστημονικά πεδία (σ.σ. το 2ο και το 3ο) έχει εκτοξεύσει τις βάσεις τους με αύξηση μορίων που αγγίζει ακόμα και τα 900.

 

Δες και αυτό: Βάσεις 2018: Πώς μπορείς να δεις το γραπτό σου στις Πανελλήνιες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;