Τι είδαμε στη Ραφήνα και στο Μάτι
Φωτογραφίες και βίντεο δε χρειάζονται αυτές τις ώρες. Τα χέρια πρέπει να είναι ελεύθερα και διαθέσιμα.

Η λέξη τραγωδία ίσως να είναι λίγη για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας από τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Και προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι η ώρα για ποιητικά λόγια, θρηνητικούς τίτλους και αλληλοκατηγορίες. Δεν είναι καν ακόμα η ώρα για να αποδοθούν οι ευθύνες.

Τώρα είναι η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξη. Και ο κόσμος το ξέρει. Κι αυτό είναι το πιο συγκινητικό πράγμα που έχουμε δει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Η κινητοποίηση και η προσφορά των ανθρώπων από όλη την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, που μέσα σε λίγες μονάχα ώρες υπερκάλυψε τις ανάγκες για τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό. Ήταν τόσες οι προσφορές που ο Δήμος της Ραφήνας παρακάλεσε να σταματήσουν γιατί δε μπορούν πια να διαχειριστούν τον όγκο των πραγμάτων.

Χθες το απόγευμα βρεθήκαμε στο δημαρχείο της Ραφήνας. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν είδαμε τόσο κόσμο, να βοηθά, να συνεργάζεται, να κουβαλά και να μη σταματά να φέρνει πράγματα από ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα. Χωρίς κανένα παρατράγουδο, καμιά φασαρία. Μια “σιωπηλή” απόδειξη πως η ανθρωπιά υπάρχει.

Μετά κατευθυνθήκαμε στο Μάτι. Εκεί πια η εικόνα έγινε τρομακτική. Η καταστροφή δε μπορεί να χωρέσει καν στο μυαλό μας ή τα λόγια μας. Το έδαφος κάπνιζε ακόμα, η ατμόσφαιρα αποπνικτική από τη μυρωδιά του καμμένου, παντού γύρω γυμνά μαύρα δέντρα, λιωμένα φανάρια, κατεστραμμένα σπίτια, κόσμος και εθελοντές στο δρόμο.

Ρεύμα πουθενά, νερό πουθενά. Άνθρωποι με μαγαζιά κοντά στη παραλία, που δεν καταστράφηκαν από τη φωτιά, έχουν ανοίξει τους χώρους τους για να γίνεται από εκεί διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ακόμα κι όταν έπεσε το σκοτάδι, παίρνοντας φως μονάχα από φακούς κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι αυτοί ήταν περισσότερο συντονισμένοι και οργανωμένοι από ότι φορείς του κρατικού μηχανισμού. Αλλά είπαμε… Δεν είναι ακόμα η ώρα για να ρίξουμε ευθύνες.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η βοήθεια. Και η ανάγκη για εθελοντές είναι τεράστια. Και ναι, μπορείς να βοηθήσεις. Πάρε τους φίλους σου και κατεβείτε τώρα στο Μάτι. Πάρε τηλέφωνο στο δημαρχείο Ραφήνας και στο δημαρχείο Μαραθώνα να ρωτήσεις τι βοήθεια χρειάζονται.

Ας ρίξουμε λίγο φως σε όλο αυτό το μαύρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;