Αν οι χάρτες έδειχναν το πραγματικό μέγεθος της Αφρικής θα ήταν κάπως έτσι!

Από neolaia.gr Team 28 Ιουλίου 2018

Η Αφρική είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη απ' ότι πιστεύουμε...

 

H Aφρική είναι μια πολύ μεγάλη ήπειρος που δε βλέπουμε μέσα από τις πραγματικές τις διαστάσεις.

Ο γνωστός άτλαντας του Μερκατόρ, αυτός που υπάρχει σε όλα τα σχολεία και είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο νου όταν σκέφτεσαι ένα χάρτη, δεν απεικονίζει την αντικειμενική πραγματικότητα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης προβολής εξυπηρέτησε και την γεωπολιτική αντίληψη της αποικιακής Ευρώπης που ήθελε να βλέπει τον εαυτό της σε κεντρικό σημείο και κυρίαρχη του άτλαντα.

Βεβαίως η αλλοίωση της πραγματικότητας δεν ισχύει μόνο για την Αφρική αλλά και για άλλες χώρες- ηπείρους.

Στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, ο Καναδάς είναι μόνο 1,2 φορές το μέγεθος των ΗΠΑ, η Μαδαγασκάρη μεγαλύτερη από την Βρετανία και η Ανταρκτική δεν είναι σίγουρα η κολοσσιαία ήπειρος που απεικονίζεται να είναι.

Μάλιστα, κάθε χώρα απεικονίζει διαφορετικά τον εαυτό της μέσα στον παγκόσμιο χάρτη. Για παράδειγμα ναι μεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μικρή είναι η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες αλλά ο τρόπος που έχουμε μάθει να την βλέπουμε σε σχέση με το πόσο μικρή είναι στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικός.

Ας δούμε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι όντως η Αφρική σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο:

true-size-africa true-size-africa

Συμπληρωματικά μπορείτε να δείτε και αυτό το βίντεο από το buzzfeed που δείχνει πόσο αλλοιωμένοι είναι οι χάρτες σε σχέση με την πραγματικότητα γενικότερα:

 

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486