Φωτιά στο Μάτι: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα των 5.000 ευρώ!
Οι αιτήσεις άνοιξαν για το εφάπαξ επίδομα ενίσχυσης των πληγέντων από τη φωτιά στο Μάτι!

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για το εφάπαξ επίδομα ενίσχυσης των πληγέντων από τη φονική φωτιά στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα χορηγηθεί σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές που έπληξαν στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 την Αττική, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις ανάλογα με το επίθετο τους και συγκεκριμένα:

Από 31 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου οι αιτούντες τα επίθετα των οποίων αρχίζουν από Α έως Ι
Από 2 Αυγούστου έως 3 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Κ έως Μ
Από 4 Αυγούστου έως 5 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ν έως Π
Από 6 Αυγούστου έως 7 Αυγούστου τα επίθετα που αρχίζουν από Ρ έως Ω.

Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης των πληγέντων. Οι αιτήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, θα υποβάλλονται σε τέσσερα γραφεία του υπουργείου που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος:

Τα γραφεία βρίσκονται:

Στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα
Στο ΚΑΠΗ Κινέτας
Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης των πληγέντων. Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, καθημερινά από 8:00-20:00, ανεξάρτητα της περιοχής κατοικίας του πληγέντος.

Οι πληγέντες πολίτες συμπληρώνουν τυποποιημένο έντυπο αίτησης διπλής όψης με ενσωματωμένη τυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση των στοιχείων τους.

Σημειώνεται ότι οι πληγέντες, πέραν του έκτακτου επιδόματος των 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, για τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν πρόσθετα για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτήρια και ο περιβάλλων χώρος ,βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης στους πυρόπληκτους:

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τη διαδικασία χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, λόγω των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, όπως προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 1 της 26ης Ιουλίου 2018 Π.Ν.Π. (Α ?138), η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά κατοικία ενώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται σε έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση.

Α. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Ορίζεται προθεσμία τριών (3) μηνών, από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης σε Φ.Ε.Κ., για την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους σχετικής αίτησης στα γραφεία των αρμόδιων Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) Ανατολικής και Δυτικής Αττικής ή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο κεφάλαιο Γ της παρούσας «ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ».

Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί με απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά, σύμφωνα με τα αρχικά του επωνύμου των δικαιούχων και μετά από σχετική ανακοίνωση προγράμματος από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα ανανεώνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πληγέντες και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης εντός της προθεσμίας του Κεφαλαίου Α, σε όσους, λόγω αδυναμίας, δεν υπέβαλαν αίτηση εντός του αρχικού προγράμματος.

Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η ενίσχυση είναι να έχει διενεργηθεί αυτοψία στην πληγείσα ιδιοκτησία και το κτήριο να παρουσιάζει βλάβες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου ή την Έκθεση Αυτοψίας ή Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

2. Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, δικαιούνται:

α) οι ένοικοι κατοικιών είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές, ή ενοικιαστές ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία έχει πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

β) οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, με την προϋπόθεση ότι η κατοικία ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση σε λειτουργία.

3. Η αίτηση (έντυπο της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) υποβάλλεται από τον ένοικο (ιδιόκτητη ή ενοικιαστή ή ένοικο με δωρεάν παραχώρηση) στην περίπτωση της κατοικίας και από τον ιδιοκτήτη ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική υπόσταση της επιχείρησης.

Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Η ταυτότητα των αλλοδαπών αποδεικνύεται με φωτοαντίγραφο διαβατηρίου.

Στο εν λόγω έντυπο συμπληρώνονται επίσης πληροφοριακά στοιχεία του πληγέντος κτηρίου.

4. Η αίτηση υποβάλλεται είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2690/1999, όπως ισχύει).

5. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιούν.

6. Με απόφαση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. για τις κατοικίες ή της Γ.Δ.Ο.Υ. για τις επιχειρήσεις, καθορίζεται ο δικαιούχος της έκτακτης ενίσχυσης για κατοικία ή επιχείρηση αντίστοιχα και εγκρίνεται το ποσό το οποίο έχει οριστεί σε € 5.000 ανά κατοικία και ειδικά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες σε € 6.000 και € 8.000 ανά επιχείρηση.

Οι ενισχύσεις προς επιχειρήσεις χορηγούνται βάσει των Κανονισμών 1407/2013, 1408/2013 και 717/2014 σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, πληρουμένων των προϋποθέσεων που τίθενται σε αυτούς, ιδίως ως προς τον έλεγχο της σώρευσης».

7. Το ποσό θα καταβάλλεται στον δικαιούχο από τη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠ.Υ.ΜΕ. με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος γνωστοποιείται στην Υπηρεσία.

8. Στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης (π.χ. συνιδιοκτήτες που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία) το ποσό της ενίσχυσης ισομοιράζεται στους δικαιούχους.

Η αίτηση υποβάλλεται από όλους και συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά, που αναφέρονται παρακάτω, όλων των αιτούντων.

Σε διαφορετική περίπτωση χορηγείται το μερίδιο της ενίσχυσης μόνο στον αιτούντα.

Επίσης σε περίπτωση που η πληγείσα επιχείρηση έχει επαγγελματική έδρα κατοικία και εφόσον στεγάζεται σε λειτουργικά ενιαίο χώρο (κοινή κύρια είσοδο, κοινούς χώρους υγιεινής) τόσο η πληγείσα επιχείρηση όσο και η πληγείσα κατοικία θα δικαιούνται (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις) το ήμισυ της εφάπαξ ενίσχυσης για επιχείρηση και κατοικία αντίστοιχα.

9. Οι ιδιοκτήτες κενών (κατά τη φορολογική δήλωση), εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης.

10. Η εκτίμηση ότι έχει πληγεί η κατοικία ή η επιχείρηση θα βασιστεί στις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

11. Εάν η υπηρεσία κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει εγγράφως επιπλέον στοιχεία για την εξέταση της αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης. Υπάλληλοι της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. δύναται να διενεργούν αυτοψία για την εξακρίβωση ή επιβεβαίωση απαιτούμενων στοιχείων για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;