Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Έτσι θα καταλάβεις ότι είσαι έγκυος!
Αυτά είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που πρέπει να προσέξεις και να κλείσεις ραντεβού με τον γυναικολόγο σου!

Σε κάθε γυναίκα έχει συμβεί. Όταν καθυστερεί έστω και λίγο να έρθει η περίοδός μας, κατευθείαν η σκέψη είναι μία. “Είμαι έγκυος” και αμέσως τα φέρνουμε από εδώ, τα σκεφτόμαστε από εκεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε αν έχουμε συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να σου πει με βεβαιότητα αν είσαι ή όχι έγκυος. Οπότε μην πανικοβάλλεσαι.

Μια καθυστέρηση από μόνη της δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Μπορεί να οφείλεται στα μπάνια που έκανες στη θάλασσα, μπορεί να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών, να έχει προκληθεί από απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους ή να υπάρχει κάποια διαταραχή του θυροειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό σας και ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Επίσης αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα στο σώμα σας. Αν έχεις κάποια θυρεοειδική ανισορροπία (υπο- ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να έχετε επιπτώσεις στην περίοδό σου.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να σου παρουσιαστούν όλα φυσικά.

Αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές
Κάποιες γυναίκες στις πρώτες μέρες της κύησης, νιώθουν πραγματική απέχθεια για κάποιες μυρωδιές.

Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για παρενέργεια της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Επιπλέον, είναι πιθανό τροφές που παλαιότερα σου άρεσαν τώρα να μην μπορείς να τις φας.

Έχεις αυξημένη θερμοκρασία σώματος 

Ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι σίγουρα αυτό. Εναλλακτικά, δεν θα είχες υψηλή θερμοκρασία εκτός εάν είσαι άρρωστη.

Ανεξήγητη κούραση και υπνηλία

Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι αυτή η κούραση και η ακατάσχετη υπνηλία που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί στο δεύτερο.

Έντονη συχνουρία
Η έντονη συχνουρία εμφανίζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύλληψης.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και συνεχίζει ή γίνεται όλο και πιο έντονο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κύστη σας.

Πονοκέφαλος
Ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί για περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε έγκυος. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Απέχθεια για κάποια τρόφιμα

Όπως προαναφέραμε με τις μυρωδιές έτσι και με τα τρόφιμα μπορείς να αναπτύξεις κάποια χαρακτηριστικά απέχθειας. Αυτό έχει επιστημονική εξήγηση αλλά πιο πολύ θα σε μπερδέψουμε. Το βασικό είναι να ξέρεις ότι θα αισθάνεσαι ότι θέλεις να αποστασιοποιηθείς ή θα σου προκαλεί ανακατωσούρα.

Έντονοι πόνοι στην κοιλιά 

Οι ορμονικές αλλαγές τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τη σύλληψη μπορεί να σας προκαλέσουν ένα έντονο αίσθημα μετεωρισμού, με αρκετά αέρια, παρόμοιο με το αίσθημα που έχουν κάποιες γυναίκες όταν περιμένουν την περίοδό τους. Γι’ αυτό ακριβώς ίσως παρατηρήσετε ότι και τα ρούχα σας δεν θα κουμπώνουν τόσο εύκολα στην περιοχή της κοιλιάς, ακόμη και κατά τις πρώτες μέρες της κύησης, που η μήτρα εξακολουθεί να παραμένει σταθερή σε μέγεθος.

Ελαφριά αιμορραγία
Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν μια μικρή, σε ποσότητα και ροή, κολπική αιμορραγία, περίπου 11 με 12 ημέρες μετά τη σύλληψη (αρκετά κοντά στη μέρα που θα έπρεπε να έρθει κανονικά η περίοδό σας). Αυτή η μικρή αιμορραγία, (γνωστή και ως αιμορραγία «εμφύτευσης»), μπορεί να οφείλεται στο γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο προσπαθεί να εμφυτευτεί στη μήτρα, να πάρει θέση στα τοιχώματα της μήτρας, τα οποία είναι πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία.

Ευαίσθητου και πρησμένοι μαστοί
Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να μοιάζει- αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό- με την αίσθηση πόνου που έχει το στήθος σας πριν την περίοδο.

Αυτή η δυσφορία θα αρχίσει να περιορίζεται αισθητά μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς το σώμα αρχίζει να συνηθίζει τις ορμονικές αλλαγές.

Αδιαθεσία
Η αίσθηση της εξασθένησης είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που παρουσιάζεται από νωρίς.

Ναυτία και εμετός
Στις περισσότερες γυναίκες η πρωινή ναυτία δεν εμφανίζεται πριν να περάσει ένας μήνας από τη στιγμή της σύλληψης. Ελάχιστες είναι οι γυναίκες που αποφεύγουν τελείως τις πρωινές ναυτίες. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες αισθάνονται έντονη ναυτία αρκετά νωρίτερα- ήδη από τις δύο εβδομάδες και δεν είναι απαραίτητο να είναι πρωινή.

Δυσκολία στην αναπνοή
Μερικές γυναίκες αισθάνονται μια ήπια δυσκολία στην αναπνοή κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεστε επιπλέον οξυγόνο λόγω του έμβρυο που μεγαλώνει.

Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Κηλίδες αίματος και πόνοι περιόδου
Κάποιες γυναίκες βλέπουν ίχνη αίματος στις 10 με 14 ημέρες μετά τη σύλληψη.

Κράμπες στη μήτρα
Πολλές γυναίκες αισθάνονται κράμπες στη μήτρα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Παράξενη γεύση στο στόμα
Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι έχουν τις πρώτες μέρες την εγκυμοσύνης μια παράξενη μεταλλική γεύση.

Πόνος στη μέση
Ένας ήπιος πόνος στη μέση μπορεί να παρατηρηθεί στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, ή και να διαρκέσει και σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο δέρμα
Αν και δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα «πρώτα» συμπτώματα, ωστόσο κάποιες γυναίκες παρατηρούν κάποιες ξηροδερμίες, σπυράκια ή τραχεία υφή στο δέρμα από το πρώτο κιόλας μήνα.

Καθυστέρηση
Το πιο αξιόπιστο πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η πρώτη χαμένη περίοδο σας, εάν έχετε σταθερό κύκλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να κάνετε δύο φορές τεστ εγκυμοσύνης διότι μπορεί την πρώτη φορά να βγει αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 8 
 5 
 1 
 1 
 1